Тежък и драматичен край на приказката: Виктория Томова приключи историческия си пробив в тениса


Тежък и драматичен край на приказката: Виктория Томова приключи историческия си пробив в тениса
Снимка: Getty Images

1665 0

Първата ракета на България при дамите Виктория Томова приключи с участието си на турнира в Бад Хомбург, част от сериите WTA 500. 29-годишната софиянка игра за първи път на полуфинал на толкова престижна надпревара, но загуби от 49-ата в света Дона Векич.

Виктория Томова загуби от Дона Векич на полуфиналите на Бад Хомбург

Хърватката надделя с 2:0 сета (6:0, 7:6(6) в отделните части за малко над един час и половина игра). В спор за трофея на финала Дона Векич ще премери сили с Диана Шнайдер (47-а в света), след като рускинята изненадващо победи Ема Наваро в другия полуфинал, игран преди срещата на Вики (американката загуби с 1:2 сета).

Първата част премина кошмарно за Томова, която не спечели нито един гейм и получи "геврек". Съперничката ѝ проби още в първия гейм, а след това отрази точка за пробив при своето подаване. Упражнението се повтори и хърватката поведе с 4:0 гейма. Третият пробив дойде още по-трудно след три опита, но все пак бе факт, а в последния гейм от сета българката записа само една точка.

И втората част започна лошо за Томова, като серията от поредни геймове в мача за Векич стигна 8, за да поведе с 2:0 във втория сет. В шестия гейм Вики стигна до две точки за пробив, но не се възползва. Все пак дочака своя момент и записа първи пробив в осмия гейм за 4:4. До края двете подаваха по-стабилно, като единствено Векич стигна до точка за пробив в гейм номер 11 от частта, но Томова се справи.

Така логичният изход за сета бе тайбрек. В него 29-годишната българка поведе с 4:2, но последваха три поредни точки за опонента. При 5:5 тя стигна до мачбол след прекрасен начален удар, но пропиля шанса си след ретур в аут. След много драматично разиграване хърватката показа впечатляваща скорост, за да стигне до къса от Томова и пласира топката с малко от външната страна на аутлинията - с голяма доза късмет стигна до втори мачбол при 7:6, а след ретур в аут от българката краят бе факт.

Все пак Томова си тръгва с високо вдигната глава от състезанието, а с него си осигури и първи пробив в топ 50 на световната ранглиста при дамите. В Бад Хомбург тя постигна и най-голямата победа на трева в кариерата си, след като сломи 26-ата в света Линда Носкова. За Виктория Томова предстои участие в Уимбълдън, където ѝ се падна тежък жребий.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички