Мит или реалност: Бързо отслабване - има безотказна формула, която работи - експерт


Мит или реалност: Бързо отслабване - има безотказна формула, която работи - експерт
Снимка: iStock

16574 0

За мнозина бързото отслабване е мит, а дори да не е, то килограмите могат да бъдат върнати и надхвърлени много по-бързо, отколкото се е стигнало до самото отслабване. Според руския ендокринолог и кандидат на медицинските науки Зухра Павлова, обаче, има едно просто правило за бързата загуба на излишна маса.

Калориен дефицит - най-важният фактор в бързото отслабване

Златно правило за бързо отслабване

Ето какво казва за най-важното правило при бързото (и желано) отслабване Павлова: 

"Това е калорична формула за поддържане на тегло. На първо място, трябва да умножите собственото си тегло по коефициента на активност. При нискоактивен начин на живот, коефициентът на активност е 28, при средна активност - 31 (това може да са 9-10 000 стъпки на ден и две или три тренировки в рамките на една седмица), а ако тренирате 5 или повече дни - 35. За да започне процесът по отслабване, трябва да извадите 10-15% от получената цифра. Това са 200-250-300 ккал, които се съдържат в един кроасан”, споделя експертът.

Числото, което сте получили, използвайки гореспоменатата формула, е броят килокалории (kcal), които можете да консумирате на дневна база при желание за отслабване.

Интересен ли ви беше този материал? Ако да – последвайте ни във Viber за още пикантни новини около спорта!

“При телесна маса 75 килограма и активност ниво "средна", умножете 75 по 31 и извадете от 10%. Полученият отговор е 2092.5 - това е броят на калориите, които, ако се използва предложената формула, трябва да бъдат консумирани, за да започне процесът по отслабване. За още по-ефективно отслабване, трябва да се пие повече вода със стайна температура”, допълва д-р Павлова.

Ендокринологът споделя, че вниманието не трябва да е насочено само към теглото, но особено към талията. При увеличаване на обиколката на талията (бел.ред. - мазнините по корема), това е един от признаците за развиване на инсулинова резистентност. Това може да доведе до развитие на диабет тип "2". Критичната мярка е както следва:

  • При мъжете - 102 сантиметра талия 
  • При дамите - 99 сантиметра талия

Още няколко правила за здравословното отслабване

За да се достигне до трайно и, най-вече, здравословно отслабване, ето някои от правилата, които трябва да бъдат следвани - препоръчани от лекаря. 

  • Балансирано хранене.

Диетата трябва да включва протеини, мазнини и въглехидрати. Следете калориите, които поглъщате. Това се прави няколко седмици или месеци (зависи от човека). След това ще можете да определите съдържанието на калории в ястието „на око“. Необходимо е да има дефицит на получена енергия в сравнение с изразходваната енергия. Оптималният дефицит е 15-20%.

Балансираната диета е сред факторите за трайно отслабване

  • Движете се повече 

Джогинг, танци, плуване - това са само част от здравословните активности, които може да практикувате, за да подпомогнете отслабването. Ако не ви се тича, то колоезденето е добра алтернатива.

  • Не яжте през нощта
  • Наспивайте се добре

Липсата на сън, неудобното спане и нерегулярни почивки пряко влияят върху теглото, като се забавя метаболизмът и се "събуждат" хормоните на глада - грелин и лептин.

“Също така е важно да се поставят постижими цели - например, да се консумират 3 плода всеки ден. Проследявайте тези постижения, състезавайте се със себе си - защото знаете, че състезанията ни помагат да покажем най-доброто на което сме способни”, подчертава още ендокринологът.

Важно: Статията не е медицински съвет. Всяка диета, на която се подлагате, трябва да бъде обсъдена с личен лекар и специалист! 

Още: Храмове за физическо и ментално здраве: 6 от най-добрите фитнес центрове в София

Още: На фитнес в Студентски град - Pulse отвори нов обект на бул. Симеоновско шосе (ВИДЕО)

Още: Билки, които да търсите в състава на чая за отслабване

Още: На фитнес в Студентски град - Pulse отвори нов обект на бул. Симеоновско шосе (ВИДЕО)

Тайната на здравословното отслабване

На вниманието на спортистите: Ето коя е най-вредната храна за сърцето

Спортистите ни учат да се храним правилно

Улеснете отслабването с Л карнитин

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички