Гари Невил обяви финала в Шампионска лига, който "промени изцяло футбола"


Гари Невил обяви финала в Шампионска лига, който "промени изцяло футбола"
Снимка: Getty Images

3863 0

Финалът в Шампионска лига през 2009 година между Манчестър Юнайтед у Барселона е променил футбола? Такова мнение изрази бившият играч на "червените" дяволи Гари Невил и обясни защо.

Крайният защитник беше капитан на Юнайтед по това време и гледа мача от трибуните поради опасения за неговата физическа форма. Говорейки години след мача в "The Gary Neville Podcast", бившият английски национал обясни защо този конкретен двубой "промени футбола по отношение на начина, по който го мислим". Той е бил шокиран от тактиката на Гуардиола в началото на мача и е бил убеден, че Манчестър Юнайтед ще спечели мача, но скоро разбира, че методите на Пеп унищожават "червените дяволи".

Как един финал в ШЛ промени футбола?

Още: Каква е рутината на Карло Анчелоти преди големите финали?

"Това е голямо изявление, но ще кажа, че промени футбола завинаги – но то промени футбола от гледна точка на начина, по който го мислим. Спомням си, че седях на трибуните, беше Барселона срещу Манчестър Юнайтед, и видях Пике и Яя Туре, на близо до тъчлинията, Виктор Валдес на вратата, а Серхио Бускетс отиваше към границата на наказателното поле. Манчестър Юнайтед упражняваше висока преса за около 10-15 минути, отнемайки топката от Барселона няколко пъти и можеше да отбележи.

Гари Невил с логично обяснение за финала в Шампионска лига през 2009 година

Това обаче не се случи и си спомням, че Барселона продължаваше да го прави, а аз си мислех, това ще продължи и ще вкарат. Бяха ги победили предната година с много различен стил на игра", заяви Невил и продължи за финала, в който взеха участие Роналдо и Лионел Меси.

"Спомням си, че след около 20 минути играта се промени. Краката на играчите на Юнайтед не се движеха така добре, а тези на Барселона продължаваха да движат топката от дълбоки позиции. Започнаха да изваждат топката през средата на терена и в крайна сметка им се получи. Веднага разбрах, че това е нещо различно", допълни той.

Тактиката напълно срази Юнайтед и доведе Барселона до относително лек успех. Според Невил това е дал нов подход към футбола, който промени играта и не след дълго светът забеляза какво прави Гуардиола с испанския клуб.

Още: Ясно е къде ще можем да гледаме Шампионска лига през следващите 3 сезона

Борусия Дортмунд загря с тайна контрола за финала в Шампионска лига - облече съперника като Реал Мадрид

Анчелоти изрази страха си от Дортмунд и обясни защо Борусия може да спечели финала в Шампионска лига

Потвърдено: Лудогорец започва със "слабак" в Шампионска лига - пресен еврокошмар на Левски е там

Сериозен проблем за Реал Мадрид преди финала в Шампионска лига срещу Борусия Дортмунд

Революция в турнира: Мачове от Шампионска лига ще има вече и в четвъртък

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички