Реал Мадрид спечели 15-ата за 15 минути в нов болезнен финал за Борусия Дортмунд в Шампионска лига (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)


Реал Мадрид спечели 15-ата за 15 минути в нов болезнен финал за Борусия Дортмунд в Шампионска лига (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)
Снимка: GettyImages

9838 0

Реал Мадрид спечели 32-рия финал в Шампионска лига и общо 15-и трофей от надпреварата. На финала в Лондон на митичния “Уембли” бе победен Борусия Дортмунд с 2:0 в последния двубой от европейския футбол за сезон 2023/24.

Карвахал с голяма заслуга

Възпитаниците на Карло Анчелоти доказаха класата си за пореден път, разпилявайки “жълтата стена” в последния четвърт час. Точно тогава се наклони везната с първия гол на Дани Карвахал във финал в Шампионска лига (75’). След още 8 минути Винисиус оформи крайния резултат с 23-ия си гол през сезона - най-резултатен в кариерата му. 

Германският представител ще се прибере с високо вдигната глава, след като до първото попадение в срещата се представяше на много високо ниво и дори до полувремето осъществи осезаем натиск. 

Това бе последен двубой за Тони Кроос в клубната му кариера и бенефис за Марко Ройс с Борусия. Това е втори негов загубен финал в най-комерсиалния клубен турнир, докато сънародникът му триумфира шест пъти в последното десетилетие. Толкова успехи в Шампионска лига имат още Модрич и Карвахал. 

За последно Реал Мадрид загуби финал в турнира през 1981 година в Париж с 0:1 от Ливърпул.  

Вижте ГАЛЕРИЯ от Борусия Дортмунд - Реал Мадрид!

Първо полувреме

Още преди да е изминала и минута играта бе спряна заради нахлуване на терена. Трима души по-различно време изскочиха на терена, а един от тях не се намери кой да го спре повече от 60 секунди. 

Първото по-опасно положение бе завършено от Бранд, който получи пас от Фюлкруг пред пеналтерията. Последвалият удар премина около десния страничен стълб на вратата, пазена от Куртоа. Белгиецът дебютира тази вечер в Шампионска лига за сезон 2023/24.   

В рамките на първите 20 минути символичните гости контролираха топката през 65% от времето, а създадените положения за гол бяха по две.

Малко след това се стигна до чудесна възможност пред Адейми. Германският национал бе изведен от Джан в перспектива и се оказа на повече от десет метра пред последните в отбраната на "кралете". Бързоногото крило залъга Куртоа, но си поведе дълго топката и последвалият удар бе неуспешен. 

Натискът продължи и Фюлкруг нацели гредата. Оказа се, че при конкретната ситуация е имало и засада. 

И докато Винисиус опитваше да вкарва напрежение пред "жълто-черните", то съвсем реалните атаките пред вратата на Куртоа следваха една след друго. Пореден шанс получи младият Адейеми, но топката бе избива и последвалият опит на Фюлкруг не сполучи заради сложната ситуация.  

Бразилската "перла" на Анчелоти остана най-опасният сред възпитаниците му, но в 35' бе напът да извърши голяма глупост. В желанието си накаже съперника - Винисиус се хвърли на шпагат в краката на Кобел и едва не го контузи. За щастие стражът избегна удара и нападателят получи само жълт картон. 

В началото на заключителните пет минути нападателят на Реал Мадрид умело заблуди главния арбитър Славко Винчич, че е бил фаулиран и така изкара картон на Шлотербек. 

Второ полувреме

Символичните гости натиснаха след почивката и припомниха на какво са способни. Първо Дортмунд опита да окаже натиск, но Винисиус се впусна в контраатака и Хумелс се наложи да го спира с нарушение. 

Кроос се нагърби с директна стрелба пред наказателното поле и Кобел със сетни усилия изби топката. След корнера Карвахал засече топката с глава при центрирането, но не намери очертанията на вратата.

Кроос с последен мач

В рамките на първия четвърт час след почивката контролът на топката бе почти поделен - 51% за Реал Мадрид. Възпитаниците на Анчелоти имаха и с едно голово положение повече, но само преди точния удар на Фюлкруг с глава в 63'. 

68' можеше да е фатална за Борусия Дортмунд, след като Кобел тръгна да излиза неразчетено при центриране към Белингам. Ангичанинът се размина с гол, след като не нацели топката с глава. 

ГОЛ! Карвахал поведе своите към мечтаната 15-а "ушата", след като вкара първия си гол във финал от Шампионска лига. Опитният бранител се възползва от серията корнери на Кроос и успя да засече топката с глава неспасяемо към мрежата на Кобел... 0:1!

Реал Мадрид оказа съществен натиск в заключителните минути след попадението на испанеца. Първо Белингам се размина с малко от удвояване на преднината, а в рамките на броени минути близко до попадения бяха още Кроос и Камавинга. При въпросните опити Кобел се отчете със страхотни намеси. 

ГОЛ! Най-логичното се случи в 83', когато опитите на Реал дадоха резултат и Винисиус вкара втория гол в двубоя. Бразилецът се възползва от подаването на Белингам, който реши мача във важен момент - 0:2!

180 секунди преди изтичането на редовното време Фюлкруг бе на сантиметри от това да върне напрежението, но се оказа в засада при попадението му. 

Стартови състави

Борусия Дортмунд: Кобел, Маатсен, Шлотербек, Хумелс, Риерсон, Джан, Забицер, Бранд, Адейеми, Санчо, Фюлкруг;

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Начо, Рюдигер, Менди, Камавинга, Кроос, Валверде, Белингам, Родриго, Винисиус;

Преди мача

В груповата фаза Реал взе 6 победи в рамките на 6 мача - над Наполи, Спортинг Брага и Унион Берлин. В елиминациите първо се справи с РБ Лайпциг (2:1), а след това дойдоха и големите успехи над Манчестър Сити (5:4 след дузпи) и Байерн Мюнхен (4:3). 

Борусия Дортмунд завърши едва на пето място в германската Бундеслига, но беше поставен в сложна позиция и на международно ниво с ПСЖ, Милан и Нюкасъл в една група. Възпитаниците на Терзич триумфираха, а елиминирани след това бяха ПСВ Айндховен (3:1), Атлетико Мадрид (5:4) и ПСЖ (2:0).

Анчелоти вече обяви, че Куртоа ще стартира титуляр, макар че отсъства през огромна част от сезона. Той ще замени болния Лунин, а Чуамени остава под въпрос. Алаба е контузен и категорично отсъства като Бенсебайени и Дюранвил. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички