Ако Шави не остане: Фаворитът за нов треньор на Барса - Рафаел Маркес, има 5 големи плюса за поста


Ако Шави не остане: Фаворитът за нов треньор на Барса - Рафаел Маркес, има 5 големи плюса за поста
Снимка: Getty Images

1394 0

В понеделник се появиха слухове, че Шави Ернандес е размислил и може да остане начело на Барселона до 2025 година. Засега това не е потвърдено официално, но ако не се окаже истина, то е твърде възможно следващият наставник на каталунците да се казва Рафаел Маркес.

Президентът Жоан Лапорта е фен на германската треньорска школа и имаше списък с петима треньори от тази страна - Ралф Рангник, Томас Тухел, Юрген Клоп, Юлиан Нагелсман и Ханзи Флик. Постепенно, по една или друга причина, всички те отпаднаха и мексиканецът остана единственият вариант към този момент.

7 години е играч на Барса и познава страуктурата

Треньорът на Барса Б обаче е много неопитен, но пък е достатъчно самоуверен. "Не може да се откаже подобна възможност. Бордът на директорите ще има време да помисли за това", каза Маркес в средата на сезона.

"Не изключваме Рафа Маркес. Той вече тренира по системата, познава отбора", каза Лапорта по същото време. Друг от плюсовете на бившия халф е, че 7 години е играл за каталунския гранд. Той беше в клуба в периодите на Франк Рийкард и Хосеп Гуардиола и е научил доста от тях.

Маркес завърши кариерата си в Мексико през 2018 г. и веднага след това отиде на треньорски курс. Той бе повикан в мексиканския Атлас, а после и в Барса u19, но не успя да завърши курса и остана без лиценз.

През 2022 г. Рафаел оглави Барса Б, след като Лапорта уволни Хавиер Пимиента и го повика в клуба обратно. Пимиента прекара 16 г. в структурите на клуба и искаше да стане треньор на мъжкия отбор още при Хосеп Бартомеу, но той избра Роналд Куман. Новият президент също не оцени работата му.

Маркес е неопитен, но се е учил от Гуардиола и Рийкард

В първия си сезон мексиканецът стигна до плейофите за влизане в Сегунда дивисион, но в тях загуби от Кастилия. През лятото договорът му бе удължен с една година. През настоящия сезон Барса Б отново претендира за промоция във второто ниво - намира се на второ място и е допуснала само 3 поражения през 2024 г.

Въпреки че това, разбира се, не е основната цел. Задачата на Барса Атлетик е подготовката на млади футболисти. А с това Маркес се справя никак не лошо: именно той предложи за влизане в първия отбор Марк Касадо, Ектор Форт, Марк Гиу и Пау Кубарси.

Последният признава, че при Рафаел Маркес е направил важен ментален скок, който му позволи да влезе в мъжкия тим. Той беше основен централен защитник в Барса Атлетик, заедно с Микаил Факе, друг мегаталант, който вече дебютира за националния отбор на Сенегал.

Файе също е готов да играе за първия отбор на Барселона. Ще влезе ли в него заедно с Маркес? Преди време той призна, че е бил близо до трансфер в Реал Мадрид.

Източник: sports.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички