Представен от легенди и със закачка към Барса: Как започна звездният път на Роналдо в Реал Мадрид?


Представен от легенди и със закачка към Барса: Как започна звездният път на Роналдо в Реал Мадрид?
Снимка: Guliver/GettyImages

4713 0

Има дати, които няма как да бъдат забравени и именно такава е днешната - 6 юли, за феновете на Реал Мадрид. А и не само. На тази дата през 2009 година "белия балет" представи Кристиано Роналдо като свой играч. Тогава португалецът подписа договор до 2015 година със заплата от 11 млн. евро годишно. А трансферната сума, платена на Манчестър Юнайтед - 94 млн. евро.

Вече няма подобни представяния на "Бернабеу"

Триумфалните първи стъпки на Кристиано Роналдо на сцената на Ли Лига на 6 юли 2009 г. остават рекорд по представяне с присъстващите по трибуните на "Бернабеу". 85 000 зрители наблюдават представянето на бъдещата звезда на мадридчани.

По това време Роналдо беше най-скъпият играч в света, след като подписа с Мадрид от Манчестър Юнайтед за 96 милиона евро. Това беше зашеметяваща такса по онова време, изплатена в средата на осакатяващата икономическа криза в Испания. Девет сезона, 450 гола, четири титли в Шампионска лига и куп лични рекорди по-късно, този хонорар сега изглежда като повече от изгодна сделка, особено предвид състоянието на пазара днес.

Роналдо успя да започне със стил престоя си в испанския гранд. През 1984 г. Диего Марадона пристига в Наполи под овациите на 80 000 фенове в Сан Паоло. Представянето на Роналдо на Бернабеу привлече 85 000 с Флорентино Перес, Алфредо ди Стефано и легендата на Португалия Еусебио, действащи като водещи на церемонията. Всъщност бившият президент Рамон Калдерон бе този, който беше сключил сделката за Роналдо, убеждавайки Алекс Фъргюсън да прави бизнес с клуба.

Роналдо: Реал Мадрид е по-специален клуб от Барселона

Роналдо пристигна с ясна представа какво иска да направи. За да перифразираме дръзкия шотландец, който бе казал "съборете Барса от високия им кон", пише AS. И така помага за сделката между Реал и Юнайтед.

"Реал Мадрид е по-специален клуб от Барселона", каза Роналдо с всеобщо одобрение. Ще бъда под по-голямо напрежение тук, отколкото в Манчестър, но съм амбициозен и ще дам всичко от себе си".

Еузебио прогнозира, че Роналдо ще "помогне на Мадрид да спечели Ла Десима", което в крайна сметка направи под ръководството на Карло Анчелоти през 2013/14 г. Това се случи след труден първи сезон, в който Роналдо прекара доста време контузен.

Успехите на Роналдо

Кристиано спечели 15 титли с "белите", преди да напусне Ювентус през 2018 г. Неговият ценен актив с трофеи в Мадрид включва четири титли от Шампионска лига, две корони от Ла Лига, две Купи на Испания, две Суперкупи на Испания, три Световни клубни първенства на ФИФА и две Суперкупи на УЕФА. А със своите 450 гола се превърна и в голмайстор на мадридчани.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички