Олимпиакос триумфира в Лига на конференциите с първия си финал в Европа на 99 години (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)


Олимпиакос триумфира в Лига на конференциите с първия си финал в Европа на 99 години (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)
Снимка: GettyImages

3964 0

Олимпиакос се превърна в третия шампион в Лига на конференциите. “Легендите” продължиха по пътя на Рома и Уест Хем, докато Фиорентина се срина във втори пореден финал - този път с 0:1 след продължения. 

В големия герой за колоса от Пиреа се превърна мароканецът Аюб Ел Кааби, който с 11 гола става и голмайстор на турнира за сезон 2023/24. Африканецът заби с глава победния гол в 116' при една от малкото атаки на гърците във второто продължение. 

Преди това късметът отне от Олимпиакос при неотсъдена дузпа в първото продължение, но и точно той помогна при попадението. То три минути бе преразглеждано поради съмнения за засада, но и в крайна сметка потвърдено. 

Така Гърция има нов същински успех в международния футбол 20 години след европейската титла на националния отбор. Преди това Панатинайкос бе стигал до финал през миналия век, но не успя да го спечели срещу Аякс. 

Драма беляза срещата

Любопитен факт е, че героят за победителите едва доигра срещата, след като още в края на първото полувреме можеше да бъде принудително заменен. В крайна сметка точно той успя да изведе "легендите" до жадувания трофей на стадиона на АЕК Солун. 

Най-титулуваният гръцки футболен отбор ще има възможността да посрещне столетието си през пролетта на 2025 г. и с европейски трофей. Такъв спечели и младежката селекция на клуба от Шампионска лига по-рано през сезона. 

Вижте ГАЛЕРИЯТА около Олимпиакос - Фиорентина!

Първо полувреме

180 секунди отне на Поденсе да отправи първия точен удар в срещата, след като напредна по левия фланг. Топката бе хваната от Терачано. Последва отговор и от Фиорентина, които контролираха топката през 45% от първите 15 минути. 

Първото попадение падна още в 9' чрез Бираги, но и отменено заради засада. Ситуацията бе прегледана и от ВАР, но само, за да потвърди ршеението на страничния съдия. 

В заключителните минути на първата част се стигна до тежък сблъсък в наказателното поле между Ел Кааби и Терачано. На двамата беше оказана първа помощ, но успяха да продължат срещата. 

Второ полувреме

Вижте как на полувремето посегнаха на семействата на играчите от Фиорентина! (ВИДЕО)

В първите минути след почивката се стигна до нов тежък удар между футболисти на отборите - един от тях бе Андреа Белоти, който окончателно бе сменен в 59' след поет удар в главата.

В първия четвърт час от второто полувреме липсваха тотално ударите към една от двете врати. Ударилия се в италианския нападател Патайотис Рестос остана на терена и продължи да се бори за първия трофей на гръцкия отбор от евротурнирите. 

С началото на заключителните 10 минути гръцкият колос се оказа най-близко до попадението през второто полувреме. Тогава Ибора засече топката с глава след центриране от статично положение, но кълбото премина около десния страничен стълб на Терачано. 

Първо продължение

След 180 секунди се разигра една от най-спорните ситуации в цялата среща. Тогава топката срещна ръката на бранител във "виолетово", но Соареш Диаш дори не прегледа ситуацията с ВАР. 

Преди да са изминали и пет минути бившият футболист на Фиорентина Йоветич се освободи от между двама бранители и стреля, но Терачано се справи с опита.  

Второ продължение

ГОЛ! Едва не смененият още през първото полувреме - Ел Кааби, засече с плонж топката след центриране на Есе и не остави шансове на Терачано. Така Олимпиакос се оказа на четири минути от спечелването на надпреварата. 

Попадението на мароканеца бе потвърден от ВАР едва в 119' след дълго разглеждане за засада, но то в крайна сметка бе потвърдено. 

Стартови състави 

Олимпиакос: 88. Константинос Цолакис, 3. Франсиско Ортега, 16. Давид Кармо, 45. Патайотис Рестос, 23. Родиней, 8. Висенте Ибора, 32. Сантяго Есе, 7. Костас Фортунис, 6. Чикиньо, 56. Даниел Поденс, 9. Аюб Ел Кааби; 

Фиорентина: 1. Пиетро Терачано, 3. Кристиано Бираги, 28. Лукас Мартинес Куатра, 4. Никола Миленкович, 2. Додо, 38. Роландо Мандрагора, 6. Артур, 99. Кристиан Куаме, 5. Джакомо Бонавентура, 10. Николас Гонсалес, 20. Андреа Белоти;

Преди мача

Феновете и на двата отбора ще се надяват за триумф, но историята е съвсем различна. Гърците са за първи път на европейски финал, докато отборът от Флоренция има цели пет досега. 

През 1961 италианците печелят КНК. Загубените финали са КЕШ 1957, КНК 1962, Купата на УЕФА 1990 и Лигата на конференциите 2023. Точно така - сега "виолетовите" ще опитат да вземат реванш за миналата година. Новият шампион ще получи квота за Лига Европа. 

Днес за Олимпиакос отсъстват Лейднер и Фадига, а за италианския представител - Кастровили и Сотил. И четиримата са с контузии. Това ще е първата официална среща между отборите. 

Преди дни Панатинайкос спечели баскетболната Евролига, но успех на Олимпиакос ще се превърне в най-престижния във футболно отношение след европейската титла на националния отбор през 2004 г. 

Още: УЕФА глоби ЦСКА с близо милион лева и ги заплаши с изхвърляне от евротурнирите

Кога българските отбори ще научат първите си съперници в Европа за сезон 2024/25?

Словенец и кошмар на Левски ще свирят финалите на Шампионска лига и Лига Европа

"Изненадата" Олимпиакос шокира "фаворита" Астън Вила и мечтае за трофея в Лига на конференциите (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички