Трансферите на годината: 10-те най-големи трансферни сделки през 2021-ва (ВИДЕО)


Трансферите на годината: 10-те най-големи трансферни сделки през 2021-ва (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4830 0

2021 година се оказа историческа откъм футболни трансфери, след като двамата най-титулувани футболисти в света - Лионел Меси и Кристиано Роналдо, смениха клубните си принадлежности. И ако трансферът на Кристиано не бе чак такава изненада за футболните почитатели, то раздялата на Лео с Барселона бе истински шок както за привържениците на "блаугранас", така и за неутралните фенове.

За много хора решението на Роналдо да напусне Ювентус бе очаквано, след като тимът не отговаряше на очакванията на португалеца за развитие и амбиции да се бори в най-важния за него турнир - Шампионска лига. "Бианконерите" дори не успяха да спечелят италианската Серия А, а за Роналдо и неговия агент Жорже Мендеш остана да намерят най-подходящото място за продължение на богатата му кариера.

Мнозина вероятно си спомнят, че до последно Роналдо бе спряган за трансфер в Манчестър Сити. В крайна сметка Кристиано зарадва всички запалянковци на "червените дяволи" и се завърна в Манчестър Юнайтед - ход, с който мнозина очакваха английският гранд да се издигне и дори да се намеси в битката за титлата във Висшата лига. Е, това не бе точно така, но няма спор, че Роналдо има ключова роля за тима още с първия полусезон след завръщането си на "Олд Трафорд".

Трансферът на Роналдо остана в сянката на Меси

Трансферът на Роналдо обаче бе засенчен от този на Меси в Пари Сен Жермен. Аржентинецът до последно се смяташе, че ще поднови договора си с Барселона и ще остане в "Камп Ноу". И вероятно такова е било желанието на Меси, но ръководството на Барселона така и не намери решение на регулациите на испанската Ла Лига. Факт е, че Меси си тръгна от Барса със сълзи на очи, а адаптацията му към тима на ПСЖ се проточи дълго и аржентинецът все още не може да намери мястото си на терена, а с това и головете.

Футбол обаче има и извън Меси и Роналдо, а 2021-ва ни предложи още куп сензационни и гръмки трансфери, които заслужават припомняне. Такъв безспорно бе трансферът на головата машина на Интер Ромелу Лукаку, който се завърна в бившия си клуб Челси на цена около 100 милиона паунда. Още с първите си дни на "Стамфорд Бридж" белгиецът започна да бележи, а единственото, което можеше да го спре, се оказаха контузиите.

Дългоочаканият трансфер на Манчестър Юнайтед

Един от най-дългоочакваните трансфери, може би с години, бе преминаването на Джейдън Санчо от Борусия Дортмунд в Манчестър Юнайтед. След многократни опити "червените дяволи" най-накрая убедиха Борусия да им продаде Санчо за около 85 милиона евро. Младокът обаче имаше тежки първи седмици в Юнайтед, след като Оле Гунар Солскяер не му даваше никакви шансове за изява. На 21 години обаче бъдещето е пред Санчо, а талантът му е безспорен.

"Заместникът" на Меси в Барселона

Едва ли има отбор, който да намери подходящ заместник на Лионел Меси - по простата причина, че аржентинецът е незаменим. Барселона обаче трябваше да намери някакво решение на неговото напускане и сякаш това се оказа Мемфис Депай. За него каталунците на заплатиха нищо, но се сдобиха с изключително качествен футболист, който загърби кошмарния си период в Манчестър Юнайтед и изигра няколко много силни сезона в тима на Олимпик Лион.

На Острова пък сякаш най-грандиозен се оказа трансферът на Джак Грийлиш от Астън Вила в Манчестър Сити за 100 милиона паунда - колосална сума, която "гражданите" могат да си позволят, а бирмингамци нямаше как да устоят. С първите си дни на "Етихад" Грийлиш не успя веднага да впечатли, като Хосеп Гуардиола сякаш все още търси точното място на англичанина на терена. 

Двойната загуба за Реал Мадрид в отбрана

Какво да кажем за трансферната година на Реал Мадрид, който изгуби и двамата си централни защитници - Рафаел Варан и Серхио Рамос. Първият отпътува към Манчестър Юнайтед, докато вторият се присъедини към ПСЖ. "Лос бланкос" все пак се сдобиха с един от най-добрите поливалентни играчи - Давид Алаба, който дойде без пари от Байерн Мюнхен. Героят на европейския шампион Италия - Джанлуиджи Донарума, пък заряза любовта на "росонерите" и също като Рамос отпътува за Париж.

ТОП 10 ТРАНСФЕРИ ЗА 2021 ГОДИНА

10. Рафаел Варан (Реал Мадрид -> Манчестър Юнайтед)

9. Джанлуиджи Донарума (Милан -> ПСЖ)

8. Дейвид Алаба (Байерн -> Реал Мадрид)

7. Серхио Рамос (Реал Мадрид -> ПСЖ)

6. Джак Грийлиш (Астън Вила -> Манчестър Сити)

5. Мемфис Депай (Олимпик Лион -> Барселона)

4. Джейдън Санчо (Борусия Дортмунд -> Манчестър Юнайтед)

3. Ромелу Лукаку (Интер -> Челси)

2. Кристиано Роналдо (Ювентус -> Манчестър Юнайтед)

1. Лионел Меси (Барселона -> ПСЖ)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички