Куриоз: България плаща 5 хиляди евро заради нелепа причина и решение на БФС


Куриоз: България плаща 5 хиляди евро заради нелепа причина и решение на БФС
Снимка: БГНЕС

622 0

Любопитна развръзка по случай с футболен отбор за юноши, заради която България ще трябва да заплати 5000 евро обезщетение. За това стана ясно от последното заседание на Министерския съвет.

Решението е окончателно и бе постановено от Европейския съд по правата на човека. В Страсбург отсъдиха, че е имало дискриминация на полова основа в нашата държава. Какъв точно е случаят?

Европейският съд по правата на човека в Страсбург отсъди: България плаща 5 хиляди евро обезщетение на футболистка

Става въпрос за момиче, което тренира футбол. Когато става на 16 години, бива картотекирана в момчешкия отбор в града, защото няма тим за момичета. След като навършва 17 години, от клуба искат да я напраят част от юношеския отбор.

Въпреки че покрива всички нормативи и преминава успешно медицински прегледи, от Зоналния съвет на БФС във Велико Търново не позволяват. Причината е, че тя е момиче, а не момче.

Следва обжалване в български съд, което не минава успешно. Така случаят е отнесен до Страсбург, където постановяват, че става дума за дискриминация по полов признак. Нарушен е член 14 от Европейската конвенция за правата на човека.

"Упражняването на правата и свободите, изложени в тази Конвенция, следва да бъде осигурено без всякаква дискриминация, основана на пол, раса, цвят на кожата, език, религия, политически и други убеждения, национален или социален произход, принадлежност към национално малцинство, имущество, рождение или друг някакъв признак" - гласи членът.

Не изпускай важна новина в света на българския футбол – последвай ни във Viber за най-актуалната информация, последни резултати и топ анализи!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички