Марио Кирев: Най-много научих в Ювентус, Буфон е моят учител


Марио Кирев: Най-много научих в Ювентус, Буфон е моят учител

6650 0

Вратарят Марио Кирев, който се завърна в Славия след дълъг стаж в чужбина, в това число и Ювентус, даде интервю за "България Днес".

Марио, отново се завърнахте в Славия. Как се чувствате на стадион "Овча купел"?

- Чувствам се отлично. Започнах подготовката с голямо настроение. Надявам се така да бъда и през целия сезон. Очаквам с нетърпение да заминем за Турция. Там времето е по-добро от тук и ще имаме предпоставки за една добра подготовка.

Лесно ли се стигна до договора ти с "белия" клуб?

- През септември разтрогнах с предишния ми тим Политехника (Тимишоара). Нещата там не вървяха, както ми се искаше. Не смятах да играя в български клуб. Идвах на "Овча купел" само да поддържам форма. След като Иван Колев видя как се представям на тренировки, ми предложи да остана тук, ако имам желание. И подписах в началото на новата година за 3 години плюс опция за още две.

С Колев се познавате от младежкия национален отбор. Какви са ви впечатленията?

Не изпускай важна новина в света на българския футбол – последвай ни във Viber за най-актуалната информация, последни резултати и топ анализи!

- Той е чудесен педагог. Винаги говори спокойно. Никога няма да се разкрещи на някой футболист. В Румъния треньорите доста често си позволяваха да се карат на играчите. За мен това не е правилен подход. Иван Колев е невероятен треньор. Разбира си от работата. Сигурен съм, че Славия ще постигне големи успехи начело с него. И да искам, не мога да кажа лоша дума за него.

Имало ли е други запитвания към вас от други български тимове?

- Не. Никой български отбор не ме е търсил. Имах оферти от отбори от Финландия, Полша и Молдова. Проведох разговор с президента на Славия Венцислав Стефанов и той ме убеди да остана при тях. Имаше голямо желание да се завърна на стадиона в "Овча купел". Каза ми, че не ме пуска в чужбина на този етап.

Доста добри вратари се събрахте в Славия. Как ще се справиш с конкуренцията?

- Радващо е, че конкуренцията е голяма. Така ще се вдигне нивото. Всеки ще иска да се докаже, че е по-добър от другия. Формата на трима ни със сигурност ще се вдигне. Георги Петков и Емил Петров са чудесни вратари. От тях мога да науча доста. Ще се боря за титулярно място въпреки голямата конкуренция. Не съм дошъл в Славия да бъда резерва. Ще чакам своя шанс.

Играхте в отбори от Италия, Румъния и Швейцария. Какво научихте от престоя си в чужбина?

- Най-много научих в Ювентус. Радвам се, че имах късмета да бъда в толкова голям клуб. В Италия техниката ми се подобри значително. Видях нови методи на тренировки. Преценката ми стана много по-добра. Научиха ме кога да излизам и кога не. В Италия тренировките протичат по съвсем различен начин, отколкото в България. Имахме трима треньори на вратарите. За престоя си в Румъния малко съжалявам. В северната ни съседка ситуацията с футбола не е толкова добра, колкото си мислим.

Имали сте късмета да тренирате с Джанлуиджи Буфон. Какво успяхте да научите от него?

- Основните неща ги видях от него. Гледах го и се стараех да попия всичко, което той прави на терена. Също така ме научи да бъда винаги позитивен. Джанлуиджи освен страхотен вратар е и прекрасен човек. Той е много земен. Когато пристигнах в Ювентус, той ми помагаше най-много. Изискваше от мен да се раздавам на максимум на всяка тренировка. Бяхме близки при престоя ми при "бианконерите". Даже още си пишем съобщения за Коледа и Нова година.

Поддържаш ли връзка с някои от останалите играчи на Ювентус?

- Да. От време на време си пиша с Джорджо Киелини. Чувам се и със сегашния треньор на вратарите Клаудио Фелипе.

Темата за националния отбор актуална ли е за вас?

- Разбира се. При добри игри от моя страна ще очаквам да получа повиквателна. Ще се боря, за да може това да се случи. Ще бъда горд, ако един ден имам шанса да облека националната фланелка. Знам, че ще бъде трудно, но аз ще се опитам да се докажа на селекционера.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички