Петър Златинов: Държавата прави футбола в Азербайджан


Петър Златинов: Държавата прави футбола в Азербайджан
Снимка: Официален сайт на Литекс

6546 0

Левият полузащитник на Литекс Петър Златинов е сред най-подходящите събеседници преди първата евроквалификация на България срещу Азербайджан. Бившият полузащитник на Пирин и ЦСКА е играл 5,5 години за азербайджанския Интер Баку. С този тим Златинов е спечелил два пъти шампионската титла на страната, един път е бил вицешампион и два пъти е завършвал на трето място. С Интер халфът има и 3 финала за Купата на страната и 4 участия в европейските клубни турнири, без да е достигал групите.

Г-н Златинов, къде футболът е по-качествен - у нас или в Азербайджан, и ще се отрази ли това на мача на 9 септември?

- Не мисля, че може да се прави съпоставка на двете държави, но според мен не това ще реши мача в Баку. Все пак в нашия отбор играят футболисти, които са в чужбина и се подвизават в добри отбори, а в отбора на Азербайджан са повече от местното първенство.

Готова ли е България да се класира на голям футболен форум?

- Тези момчета отдавна са заедно, афишират, че искат да се класират, така че, да се надяваме след доста време и България да играе на европейско първенство.

Ще тръгне ли с победа селекцията на Любо Пенев?

Хареса ли ви тази новина? Не пропускайте важните новини за деня в българския футбол – последвайте специалния ни канал във Viber ТУК!

- Надявам се, защото вече е време момчетата да постигнат нещо голямо. Ако искат да се класират на Евро 2016, мачове като този срещу Азербайджан трябва да се взимат.

Какви са силните и слабите страни на съперника?

- Знаете, селекционерът на тима не е местен специалист и си има свои виждания. Но като немец повече ги учи на тактическа дисциплина и правилно движение по терена. Технически футболистите на Азербайджан са добре, в обучението им повече се залага на тактика и дисциплина.

Кой е най-опасният им футболист?

- Мисля, че който и да играе, ще играе за публиката, която ще дойде на стадиона.

Публиката в Азербайджан пламенна ли е? Може ли да повлияе на резултата и на играта?

- Местната публика ще подкрепя отбора си много повече, ако той играе добре и създава положения. Ако видят, че България ги натиска, няма да изразят пламенна подкрепа. Националите ни трябва да се постараят да привлекат публиката на своя страна. Ако оставим играта да се води от съперника, публиката може и да повлияе на резултата.

Можем ли да подценим Азербайджан заради 0:4 от Русия?

- Не мисля, че трябва да има подценяване. Ако ги подценим, ще имаме голям проблем. Колкото и да не ги приемат насериозно, Азербайджан предните квалификации създадоха големи проблеми точно на Русия. Няма място за подценяване. Трябва да сме на 100% готови за битка. 0:4 ще помогне на азерите да покажат пред феновете си, че този резултат е бил случайност. А ние не сме огромна футболна сила, за да подценяваме когото и да било.

За кое място в групата е реално да се борим?

- Ако искаме класиране, трябва да сме в първата двойка. Трябва да се стараем да бием всички отбори, за да сме спокойни за класиране.

По-важни са трите точки или каква игра ще покажем?

- Трите точки са по-важни! С тях самочувствието ни е друго, особено като играем навън. Играта не е толкова определяща на този етап. Хубаво ще е , разбира се, и да надиграем съперника. Но, както се казва, точките са, които носят самочувствие.

Ще се отрази ли сериозно на отбора липсата на Ивелин Попов?

- Да се надяваме, че не. Ивелин е добър футболист, който доказа, че може да бъде водеща фигура в националния отбор. Да се надяваме, че играчите, които ще излязат в Баку, ще направят така, че неговата липса да не се усети. Доколкото разбирам, ще го замени Емил Гъргоров, който е опитен и добър футболист и ще внесе спокойствие с присъствието си на терена.

Повече ли пари се наливат във футбола в Азербайджан отколкото в България? Има ли какво да се поучим от тях?

- Много повече пари се наливат в азербайджанския футбол. За 5,5-те години, които бях там, всичките отбори си направиха чисто нови стадиони. Това е показателно. Привличат се футболисти, които са били водещи в първенствата, от които идват. Тони Адамс бе клубен треньор там, Берти Фогтс им е селекционер... Това е държавна политика. Президентът иска да се покаже пред света със спорта, това е най-ефективният и лесен начин. Те имат нужда от това и са взели правилното решение. Не само във футбола в Азербайджан наливат пари, но и в други спортове и това носи успех.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички