Уджа запали фитила, а Илиев детронира Марибор след 3 десетилетия чакане за Ботев в Лига Европа (ВИДЕО)


Уджа запали фитила, а Илиев детронира Марибор след 3 десетилетия чакане за Ботев в Лига Европа (ВИДЕО)
Снимка: Lap.bg

8659 0

Ботев Пловдив се завърна 29 години по-късно в Лига Европа с успех на стадион “Христо Ботев”. Възпитаниците на Душан Керкез победиха с 2:1 Марибор в първия квалификационен кръг. Попаденията на летните попълнения Антъни Уджи и Никола Илиев бяха достатъчни за преднината преди реванша.

Попето с асистенция

Двубоят в Словения е след седмица на 18-и юли, а победителят ще играе в следващия кръг срещу Панатинайкос. Срещата на “Людски” от 21:15 часа българско време ще може да я проследите НА ЖИВО със SportLive.bg!

Антъни Уджи започна ударно с “жълто-черната” фланелка и след само 9 минути поведе Ботев след страхотна асистенция на Ивелин Попов. Десет минути по-късно добре познатият на българския национален отбор Пиюс Ширвюс изравни след чудесна екипна работа пред наказателното поле на Игонен. 120 секунди отнеха на Марибор за пълен обрат, но попадението бе отменено заради засада.

Преди почивката Етоо се отчете с красив удар в напречната греда, а страничния стълб пък спря Бюгр от гостите в първите секунди след почивката. Марибор имаше повече положения до заключителните 20 минути, но точно тогава Никола Илиев избухна 180 секунди след появата си на терена.

Не изпускай важна новина в света на българския футбол – последвай ни във Viber за най-актуалната информация, последни резултати и топ анализи!

Първо полувреме

ГОЛ! 9 минути бяха нужни за домакините, за да поведат в съперничеството. Това стана възможно след отличното центриране на Попов отдясно. Той качи топката на главата на Уджа, като последният я насочи неспасяемо към вратата на Юг - 1:0!

В 15-ата минута Иличич се озова с топка в крака в наказателното поле, но се строполи моментално. Той поиска дузпа, но шотландската бригада подмина претенциите му. След по-малко от две минути легендата получи нарушение около наказателното поле, но след него не се стигна до нещо опасно. 

ГОЛ! Ширвюс успя да изравни в 19'. Той се възползва от чудесната работа в екип и неразбирателството на съперниковата отбрана, която не му попречи да отправи тежък удар. Топката топна коварно пред Игонен и десния бек изравни за 1:1!

Едва в 21-ата минута Судани оформи пълния обрат до 2:1 след страхотни индивидуални действия, но след попадението бе вдигнат и флага за засада.  

Към 30' домакините отърсиха от възникналото напрежение и едва не вкараха втория си гол тази вечер. Той щеше да бъде дело на Етоо от воле, но африканецът нацели напречната греда!

Второ полувреме

След почивката гредата спаси и Ботев Пловдив, след като гостите създадоха две бързи контраатаки. При втората от тях Бюгр стреля в десния страничен стълб, след като се появи на терена секунди по-рано. Той замени реализатора на отменения гол Судани. 

Към заключителните 20 минути "канарите" имаха превес в контрола на топката с 60%, но създадените голови положения бяха в полза гостите. 

ГОЛ! В 74' Никола Илиев оформи 2:1 с едно от първите си докосвания на топката в двубоя. Той издебна ниското центриране на втора греда и не срещна проблеми да прати топката от метър във вратата на Юг. Ключова роля обаче имаше Акере с асистенцията си по фланга! 

Стартови състави 

Ботев Пловдив: Игонен, Минков, Там, Конте, Балоянис, Етоо, Перера, Попов, Акере, Нвачукву, Уджа;

Марибор: Юг, Ширвюс, Видмар, Карич, Милец, Ян Репас, Зига Репас, Баришич, Судани, Иличич, Якупович;

Преди мача

Ботев Пловдив остава без Димитър Папазов, Самуел Акере и Алекса Мараш за европейското завръщане на "Колежа" след дълго чакане. Те не бяха картотекирани пред УЕФА. 

"Жълто-черните" очакват солидна подкрепа, след като още в преднините дни бяха продадени повече от 10 000 билета. 

За последен път "Колежа" прие европейски мач на "жълто-черните" на 26 септември 1995 г. Тогава Севиля изпусна победа във втория кръг на Купата на УЕФА, след като Румен Иванов вкара за 1:1. 

Днешният съперник направи име през последните години в евротурнирите. Става въпрос за 16-кратния шампион на Словения Марибор. Той е ръководен от бившия треньор на Лудогорец Анте Шимунджа. Специалистът призна, че на разположение ще бъде и Йосип Иличич.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички