Не пак, а отново: Ганчев няма да взима ЦСКА?


Не пак, а отново: Ганчев няма да взима ЦСКА?
Снимка: БГНЕС

1963 0

Вариантът Гриша Ганчев да обедини ЦСКА с Литекс и да застане начело на новосформирания клуб почти сигурно пропада, пише вестник "България Днес".

Въпреки думите на Ганчев, че всичко около обединението може да се случи много бързо, това далеч не е така. След консултации стана ясно, че при едно евентуално сливане на двата отбора ще изникнат куп проблеми и съдебни дела. На така бленуваното от "червените" фенове обединение с отбора на Ганчев не се гледа с добро око нито от БФС, нито от УЕФА. Разпоредбите на родната футболна централа не забраняват подобна трансформация, но тя може да доведе единствено до куп нови проблеми за новия клуб. Кредиторите на досегашния клуб ще потърсят по съдебен път парите си, а от УЕФА ще последват жестоки наказания. В това число влизат изхвърляне от евротурнирите за 3 години, отнемане на точки и други.

От европейската централа в никакъв случай няма да позволят и новосформирания ЦСКА да играе в Европа с лиценза на Литекс. Според някои закъсалият пред закона Ганчев дори няма никакво намерение да поеме ЦСКА, а просто иска да си направи пиар и да си осигури временен чадър под ударите на държавата. Както е известно, бизнесменът на няколко пъти през годините бе пред влизане в ЦСКА, и то при далеч по-добри перспективи, но това така и не се случи.

Най-актуален към момента е вариантът досегашното дружество да бъде обявено в несъстоятелност и в него да влезе синдик. Настоящите шефове на клуба изпратиха искане до Търговския регистър за регистрация на ново дружество, което да носи името "ФК ЦСКА АД". На 25 май държавата отказа регистрация на новото дружество заради технически грешки, които не би трябвало да са сериозна пречка за регистрация при следващия опит.

При фалит и нов клуб обаче също се задават купища проблеми. Първо, досегашният ЦСКА трябва да вземе лиценз от БФС, а след това новият да наддава за него, за да го придобие, както и да откупи марката, която е заложена в НАП. Важна подробност е, че дори целият сложен механизъм да бъде изпълнен, УЕФА готви тежки наказания. Ако европейската централа припознае новия клуб за наследник на стария, то огромна част от дълговете остава. Така новото дружество ще трябва да изплаща на десетките кредитори дължимите суми и серията от дела ще продължи.

При фалит на дружеството активите се придобиват от най-големия кредитор, който в случая е Националната агенция за приходите. Те трябва да бъдат разпродадени и с тях да се покрият част от задълженията. В момента на "Армията" единствените активи са футболистите, тъй като базите не са собственост на клуба.

Не изпускай важна новина в света на българския футбол – последвай ни във Viber за най-актуалната информация, последни резултати и топ анализи!

Решение на БФС за бъдещето на ЦСКА се очаква до края на седмицата.

Дори и да не получи лиценз, ЦСКА ще кандидатства за място в "А" група пред Изпълкома на БФС, който е твърде вероятно да уважи искането при определени условия.

В същото време НАП уведоми БФС за решението си да запорира приходите на клуба. така следващият транш за "червените" от телевизионни права ще отиде направо в НАП.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички