Позабравено: ЦСКА би с 9:0 в Европа, а Левски - с 12:2


Позабравено: ЦСКА би с 9:0 в Европа, а Левски - с 12:2
Снимка: колаж: SportLive.bg

3465 0

Двата големи столични гранда ЦСКА и Левски не жънат успехи с такава честота, с каквато се е случвало в миналото. И "червени", и "сини" изпитват сериозни трудности не само във вътрешния шампионат, където не са ставали шампиони от над 14 години, но и в Европа.

Това важи особено за Левски, тъй като изминаха над 10 години, в които отборът не е играл в груповата фаза на европейски клубен турнир. За последно това се случи през сезон 2010/11 - в Лига Европа, когато остана последен в групата.

Най-голямата победа в историята на Левски в Европа

Още: 25 играчи: Къде са СЕГА тези, с които ЦСКА се раздели в последните 2 години?

Това провокира екипа на SportLive.bg да ви запознае с най-гръмките победи на двата столични гранда в Европа. Любопитното е, че те са само на няколко години разстояние. За Левски това се случва през сезон 1976/77.

Тогава "сините" се изправят срещу финландския Рейпас Лахти в първия кръг за Купата на носителите на национални купи на 16 септември. Първият мач е в България, а Левски побеждава с фамозното... 12:2. С шест попадения се отличава Кирил Миланов (26', 44', 59', 64', 67' и 87'). С по две пък се отчитат Йордан Йорданов (12' и 16'), Павел Панов (40' и 73') и Емил Спасов (57' и 85').

Емил Спасов - легенда на Левски

Най-голямата победа в историята на ЦСКА в Европа

Няколко години по-рано - през сезн 1970/71, ЦСКА записва гръмко 9:0 в Европа. Това се случва в същия турнир - Купата на носителите на национални купи. "Армейците" унижават ФК Хака, а интересното е, че и този отбор е от Финландия.

Още: Ексклузивно в SportLive! Георги Илиев – Майкъла: Отборите в Първа лига трябва да са 12! Много клубове нямат финансиране и уреждат мачове

И в този случай става за първи мач от първия кръг, който се играе в България. Друг любопитен факт е, че и този мач е на същата дата - 16 септември. Във въпросния сблъсък с хеттрик за ЦСКА блесва Димитър Якимов (7', 30' и 68'). Аспарух Никодимов (15' и 37') и Петър Жеков (61' и 81') се отчитат с по две попадения , Димитър Марашлиев вкарва едно (77'), а Хану Асикайнен си отбелязва автогол (43').

Аспарух Никодимов - легенда на ЦСКА

Само в SportLive.bg! Георги Илиев – Майкъла отсече: Сираков не става за собственик на Левски, но никога няма да даде кокала! „Сините“ са на полуфалит

Георги Илиев – Майкъла предложи пред SportLive.bg име за новия стадион на армейците и отсече: Ръководството не може да дарява нещо, което е на ЦСКА

"Мрежа от детайли": 15 "бижута" - всички играчи от Първа лига за 4+ милиона - изненади за ЦСКА и Левски

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички