Битка до самия финал: Драматичен край с дебютен гол реши дербито Левски - ЦСКА


Битка до самия финал: Драматичен край с дебютен гол реши дербито Левски - ЦСКА
Снимка: Lap.bg

5643 0

Станислав Генчев доказа, че неговият Левски се развива положително, след като за едва втори път в последните 17 мача "сините" спечелиха дербито срещу ЦСКА за първенство. В отложен мач от 8-мия кръг "отбора на народа" излъга големия си съперник с гол в 86' за 1:0 и ликува с едва втория си успех за първенство срещу "армейците" от 2019 година насам. 

Левски контролираше събитията на терена и имаше сериозни положения за гол. Най-големите пропуски направиха Алекс Колев, който удари греда, и Сангаре, чийто удар от едва 6 метра беше едва блокиран от героя за ЦСКА в днешния мач Лиъм Купър. 

ВИЖТЕТЕЖКА БИТКА, УНИКАЛНИ ФЕНОВЕ И МНОГО ПРОПУСКИ НА ЛЕВСКИ - ЦСКА (СНИМКИ) 

В края на полувремето пък Исека се озова сам срещу вратаря на "сините" след грешка при изнасянето на топката, стреля, а след това бе повален от вратаря. Топката влизаше във вратата, но току от голлинията Цунами успя да избие в тъч. "Червените" имаха претенции за дузпа, но реферът сметна, че намесата на вратаря не влияе на отправения от Исека удар - без дузпа за "червените". 

По-рано през първото полувреме пък левскарите искаха червен картон за Купър, който влезе брутално в краката на Сангаре, а бутоните му закачиха глезена на нападателя. Той обаче игра първо с топката, така че отново нямаше намеса на ВАР. 

ВИЖТЕТЕЖКА БИТКА, УНИКАЛНИ ФЕНОВЕ И МНОГО ПРОПУСКИ НА ЛЕВСКИ - ЦСКА (СНИМКИ)

Не изпускай важна новина в света на българския футбол – последвай ни във Viber за най-актуалната информация, последни резултати и топ анализи!

През второто полувреме и двата отбора имаха положения, но нито едно сериозно и пред двете врати. Бусато все пак се отчете с 2-3 ключови спасявания, докато на отсрещната врата Линдсет и Коялипу се отчетоха с по-сериозни пропуски. 

И, докато мачът вървеше към 0:0, финалният натиск на Левски даде резултат. В 86' при поредния корнер, дебютиращият в дербито Макун се извиси над всички и с глава реализира решаващото попадение в мача - 1:0. Интересна подробност е, че той можеше да не стартира двубоя, но контузията на Келиан ван дер Каап му гарантира място в стартовите 11. 

Това беше и втори гол за защитника, който донесе победата на "сините" и срещу Арда. 

Победата на "сините" дойде заслужено, след като имаха повече положения, а в края на мача потърсиха по-сериозно победата, натискайки своя опонент. 

В класирането Левски се изравни на върха с Лудогорец (по 28 точки), но и с два мача повече. ЦСКА остава на едва 14-то място с 10 пункта. 

ВИЖТЕТЕЖКА БИТКА, УНИКАЛНИ ФЕНОВЕ И МНОГО ПРОПУСКИ НА ЛЕВСКИ - ЦСКА (СНИМКИ) с

Първо полувреме 

Още след началния удар се стигна до опасност в половината на ЦСКА, като Сангаре получи в наказателното поле и стреля веднага, но в аут. Срещата започна в добро темпо, като в 4' се стигна и до първия корнер в полза на ЦСКА, но защитата в 'синьо" се справи лесно с последвалото центриране. 

В 10' се стигна до суматоха пред наказателното поле на "червените", като Сангаре нахлу в наказателното поле и комбинира с Колев, който обаче не овладя добре, топката му бе избита и последва удар на Охене, излязъл в аут. 

В 14' се стигна до сериозни притеснения в лагера на Левски. Опит на Локило да стреля беше блокиран от главата на Охене, който отнесе много тежък удар и се строполи на терена. Драганов не спря срещата веднага, но след сигнал от вратаря на "сините" играта беше прекъсната, а след 3-минутна намеса на медицинския екип Охене се изправи и успя да продължи срещата. 

Първият спорен момент пък дойде в 20', когато след грешка на Бусато топката се насочи към Сангаре, а Лиъм Купър с остро влизане успя пръв да стигне до топката, но и закачи зловещо глезена на нападателя на "сините". От ВАР решиха, че няма нужда ситуацията да бъде преглеждана. 

Точно в средата на полувремето станахме свидетели и на най-доброто положение в мача. Сангаре овладя топката в собствената половина и, падайки на земята, изведе Алекс Колев на скорост по дясното крило. Таранът нахлу на скорост в половината на ЦСКА, влезе в наказателното поле и стреля, преодоля Бусато, но топката срещна гредата - сериозен пропуск за "сините". 

Алекс Колев не може да повярва, че пропусна сам срещу вратаря

В 27' пък другият централен бранител на ЦСКА - Делова, показа класа, след като в ситуация 1 срещу 1 със Сангаре в наказателното поле успя да избие топката от краката на нападателя току преди да изгуби позиция. 

10 минути по-късно Левски получи нова златна възможност. Изненадващо, Алдаир се беше озовал на лявото крило и проби в наказателното поле, направи за смях Тибо Вион и успя да намери Сангаре на стрелкова позиция. Той не се поколеба, стреля в близкия ъгъл, но Купър подложи крак и топката премина на сантиметри от страничния стълб - невероятна намеса на бившия играч на Лийдс

В края на полувремето се стигна до жестока грешка в половината на Левски. Това доведе до извеждащ пас за Исека, който нахлу в наказателното поле, чукна топката над връхлитащия вратар, но Цунами току от голлинията успя да избие в тъч. Последваха претенции за дузпа, но ВАР, подобно на ситуация по-рано, не се намеси. 

"Червените" създадоха още едно добро положение до края на полувремето, като Локило получи отлично подаване в наказателното поле, но с глава не успя да насочи топката към вратата. Последва опит за добавка на Линдсет, но ударът беше блокиран. В самия край на полувремето Сангаре получи жълт картон за тежък фал срещу Тибо Вион. 

Второ полувреме 

В 52' се стигна до ново положение в половината на ЦСКА. Евертон Бала получи прекалено много пространство на около 22 метра фронтално от вратата и не се поколеба да стреля. Бусато успя да спаси, топката се озова на крака на Майкон, но бразилецът веднага стреля, вместо да си спре кълбото, и го прати много високо в аут. 

5 минути по-късно се стигна до принудителна смяна в лагера на Левски, след като силите на Асен Митков се изчерпаха и той напусна терена, а Джавад ел Джемили получи шанс за изява срещу ЦСКА. Малко след това Евертон Бала отново пробва рефлекса на Бусато от далечна дистанция, но стражът на "червените" отново успя да отрази. 

Левски - ЦСКА

Подобно на първото полувреме, след добро темпо в първите минути започнаха да преобладават фалове и напрежение на терена, а от това пострада качеството на двубоя. В този момент Томаш направи и първите си промени, пускайки в игра Илиев и Фаетон, който се очакваше да е титуляр. 

Именно от Илиев дойде най-доброто положение за ЦСКА. Още с първото си докосване в мача той намери Линдсет на точката за изпълнение на дузпа, като норвежкият ас беше изпуснат от Алдаир. Атакуващият халф стреля мощно, но неточно - сериозен пропуск за звездата на "червените". В 69' пък Линдсет с изящно движение и пас назад намери Коялипу отлично на границата на наказателното поле, като звездата на тима стреля, но също неточно. 

В заключителните 15 минути Левски натисна сериозно своя опонент. Бусато два пъти се намеси решаващо при удари от наказателното поле на Сангаре и Майкон, докато Турицов блокира сигурен гол при центриране към Сангаре. 

Натискът обаче си каза думата. В 86' Лима центрира прекрасно от корнер към близката греда, където Макун изпревари Коялипу, стреля с глава и, въпреки че Бусато изби топката, то тя беше преминала голлинията - 1:0. 

ЦСКА се опита да реагира в оставащите минути, като съдията показа 8 минути добавено време. Въпреки това, положенията пред вратата на Маркович липсваха. "Сините" се затвориха много добре. 

СЪСТАВИТЕ

Голямата липса за "сините" в мача беше Келиан ван дер Каап, който заради контузия се наложи да пропусне срещата. Добрата новина пък бе завръщането на Асен Митков, който беше директно включен сред титулярите на Станислав Генчев. 

Александър Томаш от своя страна заложи на титулярен състав, изцяло изграден от чужденци. Купър се оказа достатъчно здрав, за да започне мача като титуляр, а също така получи и капитанската лента. 

Левски: Маркович, Майкон, Макун, Цунами, Охене, Колев, Митков, Сангаре, Евертон, Алдаир, Кристиан Димитров

ЦСКА: Бусато, Делова, Купър, Пинто, Бетин, Вион, Ето'о, Исека, Бютучи, Линдсет, Локило

ПРЕДИ МАЧА

Преди началото на дербито символичният домакин Левски се намира втората позиция в класирането с 25 пункта на сметката си - 3 по-малко от лидера Лудогорец. ЦСКА е доста по-надолу, а именно - 12-ата позиция с 10 пункта след слабия старт на кампанията, който имаше с бившия си треньор Томислав Стипич.

В състава на Станислав Генчев няма сериозни проблеми с контузени играчи. Единственият въпросителен остава около Кристиан Макун, който има болки в адукторите, но въпреки това попадна в групата. Заради тези болежки той не е могъл да играе за националния отбор на Венецуела и се е прибрал по-рано при „сините“. Генчев разкри също, че нападателите Алекс Колев и Мустафа Сангаре ще започнат като титуляри в предстоящата среща.

При Александър Томаш обаче ситуацията е по-сложна, тъй като двама от основните защитници на ЦСКА – Лиъм Купър и Браян Кордоба, са с травми, като първият обаче попадна в групата на родния специалист. Това създава потенциални проблеми за Томаш, който може да бъде принуден да преразгледа тактическата си схема и да се откаже от идеята да играе с трима защитници.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички