Ще има ли проблем Литекс да стане ЦСКА?


Ще има ли проблем Литекс да стане ЦСКА?

2293 0

От както стана ясно, че има вероятност Литекс да се преименува на ЦСКА и да заиграе в София в интернет плъзнаха какви ли не тълкувания дали това е възможно или не.

Основа на всичко е прочутият чл.12 в правилника за финансов феърплей на УЕФА, който забранява местения на клубове, смяна на цветове и прехвърляне на акции между клубове. Тук обаче се пропуска нещо много важно. Чл.12 е измислен и въведен с конкретна цел и тя е да не се постига спортно предимство. Това също е изрично записано в неговата втора алинея.

В конкретния случай преименуването на Литекс в ЦСКА очевидно не води до никакво спортно предимство, още повече, че собствениците на ПФК ЦСКА АД изобщо не участват под никаква форма в цялата сделка. Реално един външен човек (б.а. Васил Божков) купува ПФК Литекс АД и упражнява суверенното си право на собственик да смени името и регистрацията на своето дружество. Това е напълно позволено от Търговския закон, а и от чл.12 от правилника на УЕФА.

За да станат нещата още по-ясни трябва да обърне внимание и на чл.4 от лицензионния правилник, в който Изпълкома на БФС си запазва правото да прави изключения от всички лицензионни норми. Този член също е дословно копиран от съответните нормативни документи на УЕФА и не е някаква самодейност на БФС.

На всичкото отгоре той вече е бил прилаган в случая с Металик Сопот, който бе придобит от фенове на Ботев и бе преместен в Пловдив под името Ботев. Единствената разлика е, че сделката с Металик стана на ниво В група, но тя също се подчинява на идентични правила.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички