Томов да спре да надува балона, защото ще гръмне, предупреди Стойне Манолов


Томов да спре да надува балона, защото ще гръмне, предупреди Стойне Манолов

1793 0

Стойне Манолов следи отблизо събитията в ЦСКА и до голяма степен е наясно с процесите в клуба. "Тема Спорт" се срещна с него в неговия комплекс "Царско село", където често тренира представителният отбор на "армейците". Бизнесменът говори за предстоящия мач с Ботев, изказванията по адрес на ЦСКА и Левски от страна на Лудогорец, бъдещето на Стойчо Младенов и управлението на Александър Томов.

Г-н Манолов, в червените среди усилено се говори, че ЦСКА едва ли не трябва да загуби доброволно от Ботев, за да остави Левски във втората шестица. Как ви се струва подобен ход?

- Такива неща за ЦСКА са абсолютно немислими. Отборът и да загуби от Ботев, но ще го направи с вдигната глава, а не доброволно. ЦСКА ще играе за себе си и нищо друго. Няма значение дали ще изпревари Лудогорец, или Левски ще е във втората шестица. Важното е какво прави ЦСКА. Всичко трябва да е честно в предстоящия в Коматево мач и вярвам, че така ще бъде. Така както Левски игра феърплей миналата година срещу Литекс, победи го и в крайна сметка го остави трети, а ЦСКА бе втори.

Един от собствениците на Лудогорец Георги Домусчиев заяви наскоро, че ЦСКА и Левски са изиграли съмнителни срещи. Как ще коментирате тези думи?

- Като висша форма на цинизъм! И то точно от Лудогорец да излизат такива неща... А ако има съмнителен мач в предстоящия кръг, бъдете сигурни, че той няма да е в Коматево, а вниманието трябва да е насочено към един друг стадион...

Появи се информация, че мачът на ЦСКА с Ботев ще бъде наблюдаван за нередности от БФС...

Хареса ли ви тази новина? Не пропускайте важните новини за деня в българския футбол – последвайте специалния ни канал във Viber ТУК!

- А защо не гледаха мачовете в Перник през пролетта на 2012 година и в Дупница през миналата есен с участието на един и същи отбор, който е основен претендент за титлата?!

Как си обяснявате двете загуби на ЦСКА на пролетния старт? Тимът показа доста слабо лице на терена...

- ЦСКА игра за победа и в двете срещи. Игра честно и ги загуби. Един друг отбор можеше да подходи към тези два мача с два телефонни разговора...

Какво е мнението ви за работата на Стойчо Младенов?

- Вижте, понякога има пропуски, но всеки може да допусне грешка. Когато човек е поставен под такова напрежение, се случва. Стойчо греши в прекомерното си желание да побеждава. Какви забележки имам към него ли? Например, че се подсигурява излишно със седем централни защитници, които тежат на клуба. Този 40-дневен лагер без прекъсване пък затормози играчите. Да не говорим, че не сме цъфнали и вързали с финансите, че да си го позволяваме. Но вината не е в Стойчо, а в този, който му позволява да събира толкова много играчи.

Няма коректив, който да възпира Младенов. Няма достатъчно силна фигура, която да му каже: "Не прави едикакво си". Ако има, Стойчо ще го послуша. Но главните промени трябва да се направят на ниво "клуб", а не треньор. Нужна е реорганизация в ЦСКА. Трябва да се оформи един съвременен клуб с работещ Управителен и Надзорен съвет, а не там да са пионки в ръцете на Томов. Хората, които помагат, и аз в това число, не сме балами, с които никой не трябва да се съобразява. Томов не бива да разчита на сляпата ни любов към ЦСКА. И ние си имаме виждания и разбирания. Призовавам Томов, ако няма пари, да каже: "Нямам". Ако трябва, ще се стигне до дъното, но не бива да се живее назаем. Да се каже колко точно са дълговете. И защо се твърди, че те намаляват, след като по документи в БФС са нараснали?! Нека Томов спре да надува балона, защото накрая ще гръмне. В ЦСКА трябва да се знае всичко - кой ще е треньор през следващия сезон, какъв ще е бюджетът и той да бъде гарантиран, а не да се кара ден за ден. Да се определи един основен приоритет - гонене на титлата ли ще бъде, евротурнири ли, развитие на школата ли... Да се избере от ръководството и да се каже: "Ще наблягаме на еди-какво си". Трябва да се знае какво е реалното състояние на ЦСКА, а не да се прикрива.

Вие сте член на сдружението "ЦСКА Завинаги" - какви са отношенията между организацията и Томов? Той като че ли на моменти се държи така, сякаш не съществувате...

- Помощта, която давам на ЦСКА, не е от мое име, а от това на "ЦСКА Завинаги". Желая да обърна внимание на нещо важно - когато регистрирахме сдружението, ние придобихме всички марки на ЦСКА. Но какво се случи?! Томов заведе иск срещу "Завинаги" и срещу регистрацията на тези марки в съда. Преди Нова година предложихме на Томов да върнем безвъзмездно марките на ЦСКА, а той да си оттегли исковете срещу нас. Но все още не е отговорил на предложението ни. Недоумявам защо се бави...

А склонни ли сте да помогнете с базата в Панчарево? Анонсирахте, че сте готови да направите един терен там, а Томов казва - "добре сте дошли". В същото време оповестява, че е внесъл проект за реконструкция на базата в министерството на спорта, а вас изобщо не ви споменава. Каква е реалната ситуация?

- Още нищо не се е случило с Панчарево. Поне не сме информирани. Ние сме казвали неведнъж - готови сме да изградим терен там. Но трябва да ни бъде дадена зелена светлина от клуба. Вижте, Томов смята, че обществената енергия, набрана от "ЦСКА Завинаги", отнема от неговата собствена енергия. И се опитва нашата енергия да я акумулира в собствена полза. Не разбирам защо. Ние сме казали, че ще продължим да помагаме. Не виждам какъв му е проблемът.

Смятате ли, че Стойчо Младенов трябва да запази поста си на старши треньор? И как въобще реагира той на обществения натиск за оставка след двете загуби на пролетния старт?

- Факт е, че Стойчо бе на ръба да си попаде оставката. Бе готов да го направи, но Томов го убеди, че сега не е подходящият момент. И съм напълно съгласен по тази точка. Младенов разбира ситуацията. За него водеща мотивация не са парите, а бъдещето, стабилизирането на ЦСКА. И затова казва, че ако той е спънката пред клуба, е готов да напусне. Напрежението е огромно и то ще се премахне само с победи.

А какво ще стане със Стойчо при нова загуба от Ботев?

- Имам чувството, че при поражение в Коматево част от феновете ще са щастливи заради отпадането на Левски от първата шестица. Ефектът от загуба от Ботев ще е такъв, че везните ще се наклонят в полза на Лудогорец.

Трябва ли Младенов да запази поста си до края на сезона?

- В момента няма по-добър вариант, скоро няма и да има. Ако дойде нов треньор, нещата ще тръгнат надолу. А новият наставник ще се оправдае със заварената селекция и толкова. Няма никаква полза от такъв ход. Ситуацията е такава, че ЦСКА е много затруднен като възможности за развитие. Отборът няма къде да тренира. Има проблеми с екипировката... налични са разни битови пречки, които не се знаят от публиката, но несъмнено влияят, и то сериозно. Знам го, защото съм постоянно до клуба. Заради това приоритет трябва да е възстановяването на един терен в Панчарево. Това е основната ни цел на нас с "ЦСКА Завинаги". Но тя зависи от волята на клуба, а и на Министерството на спорта, което трябва да даде разрешение за ремонтни дейности в Панчарево.

Може ли Александър Томов да се справи сам със задълженията по лицензирането?

- Томов не стига на клуба. Само той не е достатъчен. Да не говорим, че авторитетът му е крайно недостатъчен, за да разбие ЦСКА. Клубът трябва да направи своя бюджетна рамка и да я спазва. Нужно е да се дават целево пари и да е ясно за какво отиват те. Нека да се изясни един годишен баланс на клуба, да се изясни какви средства могат да бъдат инвестирани и на базата на това да се работи по селекцията и да се поставят цели в първенството и в Европа. А не да убеждаваме обществеността, че можем да платим за лицензирането, докато в действителност да нямаме такава възможност. Не е най-важното да се спечели титлата, а клубът да се стабилизира. Защото Лудогорец още две поколения да преминат, пак няма да настигне ЦСКА по успехи и популярност.

Стана ясно, че има възможност Петър Манджуков да стане собственик на контролния пакет акции на клуба. Смятате ли, че ако той поеме властта ще настъпят по-добри времена за ЦСКА?

- Ако наистина има такава възможност, Манджуков е добре дошъл да действа. Нека всеки, който може да помогне, да го направи.

Споменахте, че УС и НС не работят достатъчно ефективно, какво трябва да се промени там?

- В Управителния съвет трябва да са събрани хора с мнение, които могат да вършат оперативна работа. Досега нищо конструктивно не съм чул да е свършено от УС. Вътре в управлението са нужни хора с амбиции и воля, които могат да отстояват това, което искат. Но докато делът на Томов в ЦСКА е над 51%, няма как УС и НС да заработят ефективно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички