Драматичен "испански" гол детронира Лудогорец и прати "Левски" на финал


Драматичен "испански" гол детронира Лудогорец и прати "Левски" на финал

15574 0

"Левски" и "синя" България празнуват тази вечер, след като 101-годишният клуб зарадва препълнения стадион "Георги Аспарухов" с драматична победа с 1:0 над Лудогорец, детронирайки действащия победител в турнира за Купата на България.

Решаващият момент дойде в началните секунди на добавеното към 90-те минути продължение, в което защитата на Лудогорец изпусна Аниете, а той с кинжален удар в горния десен ъгъл вкара единственият гол в мача - 1:0 за "сините".

По този начин след 0:0 на двубоя в Разград "Левски" продължава успешното преследване на първи трофей от 6 години насам.

Стойчо Стоев пък надигра тактически своя съперник Георги Дерменджиев, който се провали и в двата мача и така и не намери начин, по който да пробие добре построената защита на 26-кратните шампиони.

Лудогорец пък няма да може да защити Купата на България, която спечели през миналата година, а загубата допълнително ще намали шансовете на треньора да остане начело на тима след края на сезона.

За шампионите ще остане утехата, че титлата в "А" група най-вероятно ще остане във витрината на тима от Разград. Радостта днес обаче е за лагера на "сините", които продължават да имат шанс да изпълнят целта си - трофей и класиране за европейските клубни турнири.

Хареса ли ви тази новина? Не пропускайте важните новини за деня в българския футбол – последвайте специалния ни канал във Viber ТУК!

"Левски" ще играе срещу Черно море във финала за Купата на България. Варненци се класираха след две победи над Локомотив (Пловдив).

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част почна с нов натиск на "сините", докато от сектор "Б" заваляха бомбички и димки. В 51' пък Абди осъществи страхотен пробив, от който се стигна до пряк свободен удар. Сомалиецът стреля, но Стоянов с чудесна намеса изби в корнер.

В 55' се стигна до ново страхотно разбъркване в наказателното поле на гостите. Абди центрира в пеналта, където Барт игра с глава. Домовчийски опита да шутира, но беше блокиран. Топката се озова в Дяков, който я поднесе на Бедоя, но Стоянов успя да се намеси - все още 0:0. Две минути по-късно Абди беше фаулиран в близост до наказателното поле, а играчите и публиката поискаха червен картон за Барт. Ивайло Стоянов обаче реагира адекватно и показа само жълт картон на френския бранител, който спря опасна, но не и голова атака на "сините".

В 60' се стигна до първа опасност пред вратата на Йоргачевич през второто полувреме. При изпълнение на корнер Веселин Минев едва не си отбеляза автогол, но топката срещна гредата. При последвалата добавка пък футболист на "Левски" успя да блокира удара. Две минути по-късно Кишада беше изпуснат от защитата на домакините, но беше догонен и блокиран от Стойчев.

Последваха смени в двата отбора, които леко понижиха темпото в състава, но в последните 15 минути последваха нови опасни атаки. "Левски" имаха претенции срещу две отсъждания на съдията (за засада и игра с ръка на Моци), но те не бяха уважени. В 82' пък се стигна до странна ситуация пред вратата на Йоргачевич.

Центриране на Александров завърши с добро овладяване на гърди от Марселиньо и удар, който прати топката във вратата. Ивайло Стоянов обаче наду свирката и отсъди нарушение срещу Стойчев, а повторенията показаха, че действително има избутване от страна на бразилеца. Минута по-късно пък Ангуло, влязъл като резерва, центрира отлично за Мишо Александров (също появил се след почивката), но националът не успя да насочи топката във вратата от 4 метра разстояние.

В 90' Минев проби опасно отляво и центрира, но Ангуло успя да избие в тъч. Последва бързо изпълнение на Прохазка към Аниете, който се завъртя в наказателното поле и стреля силно, а топката се оплете в мрежата - 1:0 за "Левски".

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Ивайло Стоянов даде начало на мача точно в 18:45. Двата отбора започнаха с много брак в действията си, но Лудогоерц в 4' стигна до три корнера, задържайки се в близост до вратата на Боян Йоргачевич. "Сините"обаче се справиха с първия сериозен натиск на шампионите.

И двата отбора действаха изключително отговорно в дефанзивен план. За пръв път една от защитните линии беше разбира от Гаджев, който успя да изведе Бедоя отляво на нападението, но центрирането на испанеца беше крайно разочароващо. Това вдъхна увереност на тима, който организира мълниеносна контраатака в 10'. Комбинация между Домо, Абди и Аниетеизведе испанеца отляво на нападението. Той нахлу към наказателното поле и стреля силно, но Стоянов успя да отрази удара - първа опасност в мача.

Минута по-късно Аниете успя да пусне хитър пас за Домовчийски в наказателното поле, но изстрелът на нападателя мина на два метра над вратата. "Сините" продължиха да експлоатират левия десния фланг на отбраната на Лудогорец, а в 17' Абди беше изведен отново от ляво. Той опита да изведе Бедоя, но в последния момент Барт успя да се намеси. Лудогорец отговори с пробив на Мисиджан, париран чудесно от Белаид.

В 22' дойде нова опасност за шампионите. Краев центрира отлично отдясно за Абди, чийто удар беше избит в корнер отново от Барт. Последва истинско меле след корнера, а от няколко метра Домовчийски прати топката в аут.

"Орлите" също показаха зъби в 27', когато Марселиньо осъществи индивидуален пробив по аутлинията отляво и опита да стреля от малък ъгъл, а гредата спаси "сините" в този момент. Минута по-късно и Кишада пробва късмета си, но стреля право в Йоргачевич.

В 33' дойде най-голямата опасност в мача. Веселин Минев беше попилян от Абало отдясно на нападението, като той и Кишада останаха 2-на-1 срещу Стойчев. Испанецът изведе отлично нападателя, който беше блокиран отлично от Йоргачевич. На аутлинията бразилецът стигна отново до топката и подаде за Мисиджан, който стреля, но Прохазка подложи крак и топката излезе в корнер - късмет за "Левски".

Лудогорец буквално разбиваше "сините" в тези минути, а Йоргачевич се превърна в герой. В 36' Марселиньо проби през центъра и стреля, а сърбинът успя да спаси. Последва добавка на Кишада, която отново беше спряна от вратаря.

В 44' "Левски" можеше да поведе в резултата. Бедоя изведе перфектно Аниете в наказателното поле на Лудогорец, а нападателят събра 4-ма играчи около себе си. Така той успя да намери Краев, който от 7 метра отправи много слаб удар и дори не уцели вратата. В продълженията пък "сините" организираха нова отлична атака, но Аниете, вместо да търси гол, реши да падне след минимален контакт със Стоянов в наказателното поле. Дузпа не последва - 0:0 до почивката.

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ

Старши-треньорът на "Левски" Стойчо Стоев реши да рискува и пусна Божидар Краев в стартовия си състав, след като младият талант лекуваше мускулна травма в продължение на две седмици. На вратата застава Боян Йоргачевич, който беше героят от първата среща. Пред него в линия са поставени Прохазка, Стойчев, Белаид и Веселин Минев. Гаджев и Бедоя оформят дефанзивната част от полузащитата на "сините", докато в зад изнесения напред Валери Домовчийски ще оперират Абди, Аниете и Краев.

Абел Анисе пък се завръща сред титулярите на Лудогорец, след като Ешпиньо беше предпочитаният избор от началото на сезона. Витиня заменя слабия Браян Ангуло, а останалите играчи са очаквани: Стоянов, Кайсара, Моци, Барт, Дяков, Марселиньо, Абало, Мисиджан и Кишада.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

За "Левски" това спокойно може да бъде определен за "мач на сезона", тъй като "сините" играят във втората шестица на "А" група, а целта на отбора е класиране за Лига Европа. Това може да стане със спечелването на Купата на България, което може да е първи трофей за 26-кратните шампиони след 6-годишна пауза.

Лудогорец обаче се е прицелил в дубъл в шампионата, след като е убедителен лидер в "А" група. Купата е основна цел и за "орлите", но след нулево реми в първата среща задачата им става още по-трудна.

Стойчо Стоев има само една въпросителна около състава, която обаче не му дава мира в последните дни. И тя е кой да излезе на десния фланг на нападението. Дилемата дойде след контузията на Божидар Краев в двубоя със Славия (0:1). Той лекуваше разтежение ма бедрен мускул и започна да се натоварва наравно със съотборниците си едва в неделя. От "Герена" не искат да го пускат прибързано в игра, но явно заради важността на срещата ще се наложи.

Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев ще прекрои сериозно състава си след фиаското в Стара Загора срещу Берое (0:2). Той почти сигурно ще извади от титулярите Терзиев, Александър Александров, Вандерсон, Мишо Александров, Анисе и Браян Ангуло. Възможно е на пейката да седне и неубедителният Роман Безяк.

ФАКТИ ПРЕДИ МАЧА

Двата отбора са се срещали точно 5 пъти на стадион "Георги Аспарухов", като домакините имат 2 победи срещу 3 за Лудогорец. Всички срещи са от "А" група, като това е първи сблъсък за Купата.

"Левски" няма загуба у дома за Купата от 20 години насам.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички