Излъга ли Левски на Станислав Генчев?


Излъга ли Левски на Станислав Генчев?
Снимка: Lap.bg

2065 0

След 4 кръга в Първа лига Левски имаше 15 гола, пълен набор от точки и феновете бяха на седмото небе. Думите на Станислав Генчев преди сезона, че целта на "сините" винаги трябва да е титла и Купа, изглеждаха реалност, а не плод на силно въображение. 

Но последните 3 мача ясно очертаха, че Левски, колкото и подобрения да има през този сезон, все още има какво да развива, за да се надява да строшат оковите, в които Лудогорец е оплел българския футбол. 

Фазата

Слаби опоненти дадоха нереалистични цели на "Герена" 

Единственият по-сериозен тест, който Левски взе с отличен, бе гостуването на "Лаута" на Локомотив (Пловдив). "Смърфовете" не са на нивото, на което бяха преди около година, но Любо Пенев е сред по-добрите треньори у нас, а Генчев се разправи с лекота с него. 

Локо (Сф), Крумовград и Ботев (Враца) не са мерило за класата на Левски, а в последните 3 мача ясно се видя, че при "сините" има известни проблеми, когато се изправят срещу добре подреден отбор, който знае какво прави в различните фази на играта. 

Спартак Варна изглеждаше по-опасен от Левски на моменти, а Лудогорец се възползва от единствения си шанс, за да подчини "сините" - така, както правят големи отбори, когато имат затруднения. 

Няколко проблема в Левски 

Не изпускай важна новина в света на българския футбол – последвай ни във Viber за най-актуалната информация, последни резултати и топ анализи!

Парадоксално е с оглед представянето до момента, но един от проблемите в Левски е схемата на Станислав Генчев. Треньорът не разполага с оптимален състав за любимото си 3-5-2, в което има нужда от 3-ма централни полузащитници - един с дефанзивни функции и двама с "двойна" функция, или иначе казано "box-to-box" полузащитници. 

Такива в Левски липсват, като изключим може би Фадига и Митков, но дълбочина на тази позиция в Левски просто няма. При "сините" има изобилие от флангови футболисти, които поне до зимата ще се налага да играят като халфове, което не е оптимално - нито за тях, нито за Левски. 

Проблем №2 е идеята за игра с двама централни нападатели - Левски започна сезона с един "тежък" и един "лек" нападател, но в последните 3 мача Генчев заложи на двама тарани - експеримент, който към момента не дава особени резултати. 

Станислав Генчев има ребуси за разрешаване

И не на последно място - в Левски има нужда от последователност. "Сините" едва сега заприличаха на отбор, който има потенциал и класа поне да застраши Лудогорец, но проектът е в прекалено начален стадий, за да се изискват "титла и купа". Разбира се, феновете могат да мечтаят, но реалността е по-различна. В Левски още не са съвсем обиграни с новата схема, а това ще създава проблеми срещу по-класни отбори. 

Малко внимание към детайлите, много - към странични фактори 

Последните 2-3 седмици бяха доста турболентни на "Герена", но не заради проблеми на терена, а извън него. В Левски решиха да се фокусират върху Георги Кабаков и съдийството в Първа лига, а след това и върху програмата за дербито с ЦСКА. Независимо дали са прави, или не, на "Герена" трябва да се съсредоточат повече върху футболния проект, отколкото върху страничните фактори. 

Когато всички съдии бутаха Левски и ЦСКА до появата на Лудогорец, не се говореше толкова за съдийството. Докато "сините" не докажат доминацията си над Лудогорец, надали могат да очакват и "приятелска свирка" по време на мачовете си. Нека съдийството остане тема, чийто огън да бъде разпалван от феновете, а не с декларации, които е болезнено доказано, че никога не водят до нищо. 

В Левски бяха заети с нефутболни фактори през последните седмици

И, да - Левски беше ощетен. И от съдийството (срещу Лудогорец и в по-малка степен срещу Спартак), и от БФС по казуса с дербито с ЦСКА. Но декларации, вайкане и престрелки в медиите няма да променят това. 

Може ли Левски наистина да се бори за титлата? 

Всичко, изписано досега, не оспорва факта, че Левски се очертава като един от малкото дразнители за Лудогорец през този сезон. Реалността в момента е такава, че "орлите" са най-класният отбор в България, а освен това, по един или друг начин, се радват "комфорта" да си хегемон. Но всичко е възможно - с новия формат на европейските клубни турнири, с добра зимна селекция на "Герена" и малко късмет, Лудогорец може да бъде свален от върха. 

Но за да се случи това през тази година, всички фактори трябва да са на страната на Левски - късмет на терена, криза в Лудогорец, добра селекция през зимата, здраве в състава и постоянство. Един от тези фактори ако не се изпълни, Левски няма да е шампион. И това е напълно нормално - на "Герена" току-що стартираха проект, който изглежда обещаващ, но все още е в началната си фаза на развитие. И титла, гарнирана с Купа, звучи красиво, но нереалистично. Рим не е построен за ден. И Левски няма как да се върне на шампионския трон с едно щракване на пръстите. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички