Леко скандален, обичан от феновете, с 4+ спасявания на мач: Маркович от Левски ще ви накара да му простите допуснатите голове


Леко скандален, обичан от феновете, с 4+ спасявания на мач: Маркович от Левски ще ви накара да му простите допуснатите голове
Снимка: ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI

8600 0

Това лято Левски привлече нов вратар в лицето на хърватина Матей Маркович и вече няколко футболни хора се изказаха позитивно за него. 27-годишният футболист наистина има качества, а и успява за кратко време да се превърне в любимец на феновете. Има обаче един недостатък - не се задържа в един клуб повече от един сезон.

Любимец на феновете в Зеница

Маркович подписва първия си професионален договор на 17 години, но поради лични причини го разтрогва 2 години по-късно. През 2017 г. преминава в Челик Зеница, където първо е на проби, а след това не само печели договор, но и титулярното място. За 3 месеца става любимец на феновете, които скандират името му на всеки мач.

Маркович вече дебютира за Левски срещу Локо (Сф)

Матей го обяснява така: "Сигурно феновете разпознаха моята борбеност, защото давам максимума във всеки мач. Може би затова пренебрегнаха головете, които допуснах. Но получих шанса да пазя пред 15 000 зрители срещу тима от Кошево, а само месец по-рано 25 души ме гледаха от трибуните".

Още: Край на сагата: Андриан Краев вече е подписал със своя нов отбор?

Отстранен заради лоша дисциплина

И наистина, Маркович е най-добрият играч на Челик през първата част от сезона, но в началото на втората губи титулярното си място. По-късно той се контузва, а на всичкото отгоре клубът го отстранява заради нарушаване на клубната дисциплина. Това се случва през април 2018 г.

Вратарят не иска да обясни как е предизвикал наказанието си, но от клуба разкриват, че след мача със Слобода той не се качва с отбора в клубния автобус, а се прибира с родителите си. След това не се появява на две тренировки, с което разгневява управата.

Не изпускай важна новина в света на българския футбол – последвай ни във Viber за най-актуалната информация, последни резултати и топ анализи!

Докато е в Челик, Матей получава повиквателна от младежкия национален отбор на Босна и Херцеговина. Той е поканен за квалификационния мач срещу Уелс. Вратарят може да играе за страната, тъй като баща му е роден в Босна и Херцеговина и той има босненско гражданство. 

Още: Динко Хоркаш призна, че Матей Маркович може да измести Пламен Андреев - бил добър вариант за Левски

Струва ли Маркович един милион?

В същия клуб хърватинът се забърква и в един скандал. Той влиза в преговори с Борац Баня Лука зад гърба на Челик, а клубът му обвинява Борац в кражба на играчи. От клуба от Зеница искат милион евро за вратаря, на което от конкурента отговарят с присмех:

"Маркович има аматьорски договор с Челик. Ако имаше професионален, щяхме да се свържем с ръководството. Що се отнася до твърденията, че Челик няма да го пусне в Борац за милион, те биха били смешни, ако не бяха тъжни. Те биха го пуснали и за 10 000, ако някой им предложи такава сума", казва вицепрезидентът на клуба от Баня Лука. 

Шампион, но без принос

През 2019 г. футболистът преминава в босненския гранд Сараево и е толкова щастлив от този факт, че не успява да спи три дни. "Мисля, че това беше моментът на най-голяма гордост, когато цялото ми семейство беше там и аз подписах за голям клуб", споделя хърватинът. Със Сараево той става шампион на страната, но не успява да играе, тъй като титулярят под рамката е в доста добра форма. Маркович съжалява, че не е успял да покаже какво може.

Герой и любимец в Рудеш

През миналата година вратарят преминава в Рудеш и след дебюта си става незаменим титуляр. Наред с това е и най-добрият играч на тима в почти всеки двубой. След само 5 мача Матей става и капитан на отбора. Във второто си участие - в мача със Славен Белупо, прави три важни спасявания. 

За съжаление, отборът е на дъното в класирането и геройствата на настоящия играч на Левски не стигат за повече. Рудеш записва над 20 мача без победа, което тежи на всички играчи, и изпада. Все пак, сезонът не е разочарование за Маркович, който е избран от феновете за играч на сезона, а 100-те му спасявания в 23 мача го вкарват в топ 3 за сезона в лигата. Победителят има 123 намеси, но в 33 срещи. 

Още: След Маркович: Най-често хървати от чужденците са пазили за Левски

Преди 2 месеца вратарят преживява истински кошмар на терена. В двубоя с Истрия 1961 той се сблъсква с противников играч и изпада в безсъзнание. Играчите го поставят на една страна и му вадят езика от устата, за да не се задуши. За щастие, футболистът скоро след това идва в съзнание под бурните аплодисменти на публиката. Маркович е заменен от резервния вратар на тима. А в този линк можете да научите интересни факти за Мустафа Сангаре. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички