10 от Ботев Пловдив го направиха! "Канарчетата" шокираха Левски и сложиха край на черна серия


10 от Ботев Пловдив го направиха! "Канарчетата" шокираха Левски и сложиха край на черна серия
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1541 0

Ботев Пловдив успя да победи Левски с минималното 1:0 у дома на "Колежа" в дербито на 7-ия кръг на елитната Първа лига. Победата за "канарчетата" е още по-сладка, тъй като тя бе постигната с човек по-малко заради червения картон на Йонас Там в 63-ата минута.

Единственото попадение падна в 87-ата минута. След сериозно разбъркване в наказателното поле на Левски и неразбирателство между бранителите, Марин Петков свали топката на крака на Вини Трибуле, който заби изящно воле към левия ъгъл и не остави никакви шансове на Матей Маркович.

Интересното е, че Ботев Пловдив успява да победи Левски за пръв път от лятото на 2021 година. Преди тази победа, в 6 мача Левски можеше да се похвали с 5 успеха, като двата тима бяха направили и реми помежду си.

С победата Ботев Пловдив вече е трети с актив от 22 точки. След паузата за национални отбори "канарчетата" ще мерят сили със Славия. Левски продължава да е втори с 25 пункта и му предстои "Вечно дерби" срещу ЦСКА на 19 октомври.

Ботев Пловдив победи Левски

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят стартира ударно за Ботев Пловдив, които наложиха своя домакински натиск рано-рано. Логичното се случи и в 8-ата минута "канарчетата" вкараха. Вини Трибуле се разписа с глава след грешка в "синята", но попадението бе отменено поради засада.

Не изпускай важна новина в света на българския футбол – последвай ни във Viber за най-актуалната информация, последни резултати и топ анализи!

В 16-ата минута Алдаир получи топката отдясно и центрира към Мустафа Сангаре в наказателното поле, нападателят се размина с топката и футболист на Ботев я прати на крака на Евертон Бала, който шутира, но след рикошет топката излезе в корнер. Само 7 минути по-късно Душан Керкез бе принуден да извърши наложителна смяна. Укаки получи неприятна травма и бе заменен от Никола Илиев.

В 26-ата минута Кристиан Нвачукву получи пас отляво, след което с външен фалц намери Вини Трибуле в наказателното поле, нападателят шутира, като бе блокиран, след рикошета топката се озова в краката на Никола Илиев, чийто шут също бе блокиран. Дори да бе паднало попадение в тази ситуация, то нямаше да бъде признато заради засада на Нвачукву при изграждането на атаката.

В 40-ата минута при още един корнер за Левски Цунами свали за Сангаре, който стреля към близкия ляв ъгъл, но Бернат изби в пореден ъглов удар.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Три минути след началото на втората част Вини Трибуле се освободи от опеката на Кристиан Димитров и нанесе удар от около 15-ина метра, който обаче премина високо над вратата на Матей Маркович. В 50-ата минута Левски отговори с далечен шут на Александър Колев, който също бе много неточен. В 53-ата минута Майкон проби добре и стигна до аутлинията, от която намери Алекс Колев, който продължи за Евертон Бала, той шутира, бе блокиран, Колев пробва добавка, но отбраната на Ботев Пловдив отново успя да се справи и изби.

В 62-ата минута Никола Попов бе повикан на екрана от ВАР стаичката, за да прегледа ситуация между Йонас Там и Мустафа Сангаре. При повторението се видя как бранителят фаулира нападателя на "сините" извън наказателното поле като последен в отбраната. Попов не се поколеба и показа директен червен картон на Там.

Отличен шанс се откри в 76' пред влезлия като резерва Патрик-Габриел Галчев. Левски организира бърза контраатака, която завърши с шут на младия бранител, който обаче бе неточен. 12 минути по-късно домакините откриха резултата. След карамбол пред наказателното поле на "сините" Вини Трибуле нанесе удар, който изненада Матей Маркович и топката се озова във вратата му за 1:0.

Стартови състави 

Ботев Пловдив: Бернат, Укаки, Там, Попов, Минков, Конте, Калдерон, Балоянис, Нвачукву, Корошеч, Трибуле

Левски: Маркович, Макун, Майкон, Ван дер Каап, Цунами, Охене, Колев, Сангаре, Евертон Бала, Алдаир, Димитров

Преди мача

Сега пред "сините" предстоят гостувания в Пловдив и във Варна на Черно море, а междувременно и домакинство срещу ЦСКА.

Една от добрите новини на този етап е серията от две победи на обновения "Колеж" - с 1:0 и 3:1. Първата беше нанесена на дългоочакваното откриване и половин Пловдив още таи мъст за този болезнен спомен.

Ботев изненадващо загуби и последното си домакинство - срещу Спартак Варна с 0:1, но след това спечели три (на ЦСКА, Берое и ЦСКА 1948) от общо четири поредни гостувания (загуби от Арда с 0:1).

Групата на Левски: Матей Маркович, Иван Андонов, Патрик-Габриел Галчев, Алдаир, Кристиан Димитров, Кристиан Макун, Келиан Ван Дер Каап, Майкон, Вендерсон Цунами, Асен Митков, Клемент Икенна, Карлос Охене, Патрик Мислович, Асими Фадига, Джавад Ел Джемили, Марин Петков, Евертон Бала, Александър Колев, Мустафа Сангаре, Преслав Бачев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички