"Синя" легенда: Левски може да изпадне от шестицата


"Синя" легенда: Левски може да изпадне от шестицата

16902 0

Бившият защитник на Левски Николай Илиев е сред хората, които са крайно огорчени от тежката загуба на тима от ЦСКА с 0:3 вчера. Макар и извън клуба, бившият член на Управителния му съвет следи случващото се на "Герена" и има ясна визия за решаването на проблемите там. В интервю за Sportline.bg Илиев коментира вечното дерби, представянето на 11-те на Гонзо в мача, промените, които предстоят в клуба, целите и проявата на феновете в края на мача.

Г-н Илиев, как видяхте вие мача между Левски и ЦСКА? Заслужаваха ли "сините" това поражение?

- Тежка загуба, неочаквана от мен. През първото полувреме Левски диктуваше нещата на терена, но получи два гола след индивидуални грешки. Резултатът 2:0 на полувремето бе учудващ за мен. След това Левски не продължи да играе агресивно, атакуващо, да пресира. През второто полувреме ЦСКА ефективно се прибра и заложи на контраатаки, вероятно по указание на Стойчо. През първото полувреме ние изпуснахме много положения, ако бяхме отбележили, мачът щеше да протече в друго русло. Но не бива да си заравяме главите в пясъка. Нещата в Левски не стоят добре. Себераздване и ентусиазъм не стигат. ЦСКА разполага с по-качествени футболисти и това повлия.

Георги Иванов каза, че не може да даде на играчите сърцето си, но футболът не е само сърце, а и качества. Има ли добри играчи в Левски и не са ли това най-недостойните футболисти в историята на клуба?

- Не искам да споменавам имена, но някои футболисти въобще нямат място на "Герена". Цялата ни игра в дефанзивен план бе трагична при втория и третия гол във вратата ни. Двамата дефанзивни халфове заставаха трагично, преминаваха ги като малки гари, лиспваше всякакво взаимодействие. В офанзивен план също не стояхме добре. Странно, но през голямата част от мача се центрираха отзад дълги топки към високите защитници на ЦСКА. Не мога да повярвам, че Гонзо така им е казал да играят. Трябва ни и голмайстор, човек, който да завършва атаките. Изобщо има много да се работи в Левски.

Ще успее ли с идването си в клуба Димитър Димитров да вдигне отбора?

Хареса ли ви тази новина? Не пропускайте важните новини за деня в българския футбол – последвайте специалния ни канал във Viber ТУК!

- Идвайки той ще привлече много нови футболисти. Качество обаче няма как да купим, няма пари. Пък и на полусезона няма много свободни качествени играчи. Все пак това с парите не е оправдание - ЦСКА също има финансови проблеми, но имат качествени футболисти, по-добри от нашите. Много шум се вдигна след 3:2 над Лудогорец, но едно полувреме не е достатъчно за цял сезон да сме в еуфория. Според видяното на терена не мисля, че има как Херо с магическа пръчка да оправи тази какофония. Иначе според мен връщането му е най-правилното решение за клуба, той е най-добрият специалист в България. Ще му трябва обаче време и търпение, защото играта и обстановката на "Герена" с магическа пръчка не може да се оправят.

В Левски вече обявиха преосмисляне на целите. За какво реално ще се борят "сините" до края на сезона?

- Дано с Херо се класираме в тройката, макар че, играейки така, не мисля, че български отбор, с изключение на Лудогорец, може да се класира за Европа. Дори и ЦСКА. Купата за нас е най-близкият начин за стигане до евротурнирите и тя трябва да ни стане основна цел. Въпреки че за нас всеки един мач е труден, особено навън. Създаваме положения, а не можем да ги реализираме. При тази обстановка трябват само победи, за да забравим бързо този мач, защото програмата ни е такава, че има голяма опасност да не се получат добри резултати и Левски да излезе извън шестицата. Не го вярвам, но си зависи от футболистите.

На "Герена" говорят безспир за налагане на юноши, но малко се прави в тази насока. Има ли сред юношите добри защитници, които да заслужават мястото си на терена повече от настоящите титуляри?

- Преди моето напускане имаше много добри юноши, не само защитници, но никой от тях не е готов за първия състав. Но до няколко години Левски ще има едно ядро от юноши в първия тим. Това е мечтата на всички. Предпочитам отбор от юноши, които знаят, че се борят винаги за първото място, наясно са със синята идея, с тежестта на синята фланелка, с публиката. А някои от сегашните футболисти, има българи сред тях, не осъзнават какво е Левски и какво е този клуб за публиката.

След загубата феновете нападнаха футболистите с викове "Вие сте срам за клуба"...

- Тези, които са срам за клуба, сами си знаят кои са. Лошото е, че фенове влязоха на пистата, че хвърляха топки по Стойчо Младенов и бомбички, така не дават възможност на нормалните хора да отидат на мач и да му се насладят. Нужно е да се приемат страхотни мерки от парламента ли, от отговорните за това институции, за да не се допускат тези хора до мачове. Не цялата агитка, а тези, които във всеки мач правят някакви провокации. Просто е недопустимо в 21-ви век да няма закони за това.

Гонзо рискува много, нагърби се да спасява Левски, но е в губеща позиция. Как виждате пътя му оттук нататък?

- Надявам се нещата да се оправят. Клубът трябва да стане финансово стабилен, да дойде Херо... Има още неща, които трябва да се подобряват, и за които са нужни финанси - материална база, ДЮШ... Явно е, че ние чужденци много трудно можем да си позволим, защото добрите сред тях струват пари. В Левски трябва да се насочат към юношите, защото това е единственият начин да се излезе от кризата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички