Васил Колев: Разочарован съм от легенди на Левски, страх ги е от Батков


Васил Колев: Разочарован съм от легенди на Левски, страх ги е от Батков

1710 0

Председателят на Тръст "Синя България" Васил Колев отговори на въпросите на "Тема Спорт" по повод предстоящото влизане на сдружението в УС на Левски и преговорите с Тодор Батков за прехвърляне на 15 процента от акциите на клуба.

Колко човека очаквате да обедини Тръст "Синя България"?

- Трудно може да се даде прогноза. Например в тръста на Манчестър Юнайтед има малко над 100 000 човека. Много от тръстовете в Англия обединяват по около 1000 души. За мен всичко ще зависи от каузата и нейната сериозност. В нашия случай развитието на тръста ескалира над нашите очаквания, свързани с първата година. Като имам предвид обаче колко разединена и обезверена е синята общност, колко доверие е изгубено, то със сигурност ще ни е трудно да градим доверие. Българите трудно разбират значението на думата тръст, което значи вяра и доверие. Моите очакванията са да се повтори моделът на юбилея и интересът към тръста да нарасне лавинообразно след първите реални действия в Левски, когато получим тази възможност.

Ще зависи ли нещо от тръста при взимане на решения в УС на Левски, след като феновете ще имат два гласа от 7, които няма да са достатъчни за блокиране на решения?

- Това, което сме договорили с Тодор Батков, е рамката на този УС. Ако феновете имат два гласа, представителите на дружеството ще бъдат също двама. Останалите трима трябва да са експерти, които заедно с Батков ще изберем. Ние ще предложим определени кандидатури, очакваме да обсъдим заедно с него и идеи, които самият той има. И заедно да вземем решение. Нашата концепция е проста. Ние искаме Левски да се управлява от хора с експертиза. Ако говорим за рамка, според мен това трябва да са човек с образование и опит във футболния мениджмънт, финансов експерт и търговски или маркетингов експерт. Тримата експерти няма да бъдат по-маловажни от квотите на феновете. Така се управляват големите компании. Независим борд, който отговаря с работата си пред собствениците, но има правомощията да взема решения.

Ще има ли тръстът кандидатури за влизане в УС на Левски извън квотата на организацията?

Хареса ли ви тази новина? Не пропускайте важните новини за деня в българския футбол – последвайте специалния ни канал във Viber ТУК!

- Ние ще предложим списъци за всяка една позиция в рамката. Няма да е лесно, защото искаме това да се случи в рамките на десетина дни, което значи да измислим хора, да проведем предварителни разговори и накрая да наредим наш списък, който да обсъдим с Батков. Очакваме един голям проблем, за който вече имаме индикации от някои разговори. Доста сериозни хора отказват подобна възможност, когато става дума за Батков, защото имат съмнения, че този УС ще бъде независим и Батков няма да управлява еднолично.

Няма ли да е по-добре, ако припознато от много левскари лице стане патрон на организацията - някое голямо име от историята на клуба?

- Тръстът е доста демократична организация, която според мен няма да допусне някой да прави нещо по заслуги, т.е. да стигнем до ситуацията на Управителния съвет на Левски. В тръста всеки може да стане член, да измисли концепция за нещо, да я представи и да се опитаме да я прокараме заедно, ако е за доброто на Левски. Що се отнася до легендите на Левски, известните имена, то аз на този етап съм леко разочарован от тяхната активност. Имам чувството, че Батков ги плаши по някакъв начин, страхуват се от конфронтация с него. Зная, че мнозина от тях ще подскочат, но това е истината. Да си легенда на Левски е и отговорност в това да опазим нашия клуб и неговите традиции. Иначе би било добре някое известно лице да бъде патрон, да бъде дори управляващ в тръста, но трябва да положи усилия и да убеди общността.

Какво най-много ще настоявате УС да вземе под внимание за излизане от кризата?

- Ние имаме конкретна стратегия, която следваме. Дали ще успеем - ще се види. За мен най-важното е създаването на правилна структура на клуба. Това е, което наричат действащ управителен съвет. Той трябва да пази собствениците от техните грешки. Говоря за повече от един собственик, защото такъв ще бъде и тръстът. Второто най-важно нещо е да се изработи концепция за печеленето на доверието на синята общност. Това е също толкова важно, колкото победите на терена. Третото е правилното управление на ресурсите. Левски е управляван безотговорно, при цялото ми уважение към положените усилия. Заради това се стига до абсурда да изпращаш четирима играчи в Казан в навечерието на мач с ЦСКА на базата на лист хартия или да срутиш стадиона, без да имаш осигурени пари за строеж, налични в банкова сметка.

Имате ли Управленска програма?

- Да, представихме акцентите от нея на Общото ни събрание в края на август. Оттогава се случиха доста неща. Най-вече това, че задълбочаването на кризата предизвика по-радикални действия и смени нашата стратегия. Идеята ни беше въз основа на 15% от акциите да получим лостове в управлението на клуба. Ситуацията обаче се промени дотолкова, че ние се преборихме за такива лостове и без тези 15%, които ще са юридическа защита на интересите на привържениците, но не и основно оръжие. Основното оръжие за промяната в Левски ще е участието в оперативното управление и налагането на добри практики. Една такава практика е т.нар. project-based управление. Това означава да разделим клуба на определени сегменти с независим бюджет и отговорност, свързана с финансовия резултат. Давам за пример първия отбор. Да кажем, че неговият бюджет на година за заплати, пътувания и лагери е 4 милиона лева. Логично е в края на сезона първият отбор да е върнал инвестицията във вид на пари от наградни фондове, телевизионни права, трансфери на играчи и билети. Хайде да кажем, че някой треньор или спортен директор получава мандат от 3 години да работи и бюджет от 15 милиона, разпределени на 4, 5, 6 милиона за трите години. И търсим обща възвращаемост от тези пари в рамките на три години. Ако върви по план, добре. Ама не е редно някой да дойде, да изхарчи десетина милиона, да остави дългове и да каже: ами не успях! Това е безотговорно.

Не смятате ли, че Левски трябва да започне абсолютно на чисто - с нови имена във всички нива на йерархията на клуба?

- Не смятам. В Левски има достатъчно достойни хора, които служат вярно и почтено на клуба. Не са малко, ще дам само един пример. Отговорникът по продажбата на билети Иван Гълъбов. Страхотен ред и страхотна дисциплина, които видях лично по време на юбилея. Защо да махаш такъв човек, само защото целият клуб е затънал? Но със сигурност трябват много промени.

Каква е оценката ви за отбора този сезон?

- Ами не съм щастлив като привърженик. Виждам и перспективата да претърпим исторически срам. Левски никога не е пропускал два поредни сезона в европейските турнири, а те са ни важни от финансова гледна точка.

Очаквате ли по-големи спонсори да предпочетат да дават пари за клуба чрез тръста?

- Очаквам тръстът да създаде част от доверието, за да има повече спонсори на Левски. Очаквам компанията, която ще учредим с клуба, да постигне доста добри резултати в това отношение и да приложи значително по-гъвкави и добри практики от сегашните.

Как ще убедите членовете на тръста след време, че дадена сума е отишла по предназначение и от нея има видим спортен резултат?

- Първо трябва да ги убедим в самата прозрачност на тръста. Ние в момента нямаме голям шанс да го сторим, защото не харчим общите пари. Отпечатали сме две брошури, платили сме един хостинг на сайта и име на домейн. Мисля, че целият ни отчет за една година като финанси ще се побере в една мъничка брошура, която подготвяме и смятаме тази практика да я наложим в Левски, като убедим Тодор Батков, че това е пътят. Прозрачността е първият важен детайл от доброто управление.

Ще продължи ли кампанията срещу Тодор Батков?

- Самият тръст е създаден като кампания срещу собственика, т.е. Тодор Батков. Понякога наистина не мога да разбера манталитета на хората. Има такива, които смятат, че ни е подчинил, защото седим на една маса. Ако сме конструктивни - купил ни е. Ако го нападаме - не ни е платил. Това е една безкрайна лудост, но смятаме да не говорим само с думи, а най-вече с дела. И тук ще кажа най-важното. Тръстът показа, че има път и Левски може да бъде превзет. Не е необходимо хората да ни харесват и да се запишат под строй в тръста, защото е готино, модерно или важно. Нека обаче видят, че има смисъл да са активни. Кампанията срещу Тодор Батков няма да спре, докато Левски не стане нормален клуб.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички