Водещи фигури в Левски и ЦСКА! Къде са сега играчите на Лудогорец от първия мач на тима в елита на България?


Водещи фигури в Левски и ЦСКА! Къде са сега играчите на Лудогорец от първия мач на тима в елита на България?
Снимка: ludogorets.com

3833 0

Лудогорец е тотален хегемон в българския футбол вече над десетилетие. Разградчани грабнаха шампионската титла за първи път веднага след промоцията си от Б група през сезон 2011/12.

На прага на новия сезон, който посрещаме, "орлите" ще се изправят срещу ЦСКА в първия кръг на Първа лига. Именно "червените" в последните години опитваха да детронират разградчани, но неуспешно.

В тази статия ще се върнем 13 години назад и ще разберем какво се случи с футболистите от първия стартов състав на разградчани в мач от родния елит. Оказва се, че някои от тях в момента са на ключове позиции в Левски и ЦСКА.

Още: Кирил Домусчиев е категоричен: ЦСКА-София е измама - не мога да приема отбор от Ловеч за ЦСКА

Стартовият състав на Лудогорец преди 13 години

Урош Голубович

Сръбският вратар беше вече на 35 години, когато акостира в Разград. Голубович натрупа опит по българските терени с екипите на Спартак Варна, Локомотив София и Литекс. В първия си сезон в Лудогорец Урош е титуляр и изиграва решаваща роля за спечелването на шампионската титла. През следващата кампания обаче вратарският пост е подсилен с Иван Чворович и Владислав Стоянов и Голубович губи мястото си. След още една титла слага край на кариерата си. В момента е футболен агент.

Шоко

Още: "Колегите от ЦСКА надграждат" - шеф в Лудогорец се изказа и за липсата на "червени" фенове

Бразилецът започна европейската си кариера в Лудогорец. При първите успехи на тима той беше твърд титуляр преди Жуниор Кайсара да пристигне и да измести сънародника си от мястото на десния защитник. След това кариерата му продължи в кипърския АПОЕЛ, а след това се върна отново в България в Монтана и Локомотив Пловдив. Бразилецът става истински номад, като сменя често отборите - играе в Судува, Жувентуде, Итуано, Локомотив София. През 2020 г. закратко се връща в Лудогорец, като играе за втория отбор. След това има период в Бразилия, където сменява няколко отбора, а от началото на 2024 година е без тим. Вече е на 34 години, но не е обявил отказване.

Александър Барт

Французинът се превръща в един от най-стабилните защитници в Първа лига, като спечели шест поредни титли - две с Литекс и още 4 с Лудогорец. В първия си сезон се утвърждава като твърд титуляр, но в следващите сезони започва да играе все по-малко. Така през 2015 г. се стига до негов трансфер в швейцарския Грасхопърс. Там французинът обаче записва за година и половина само 11 двубоя. Следва неуспешен престой в румънския Университатя Крайова, преди да се върне в България с екипа на ЦСКА. За 1 сезон с екипа на "армейците" записва 16 мача и 1 гол, но в края на сезона слага край на кариерата си.

Любомир Гулдан

Още: Дерменджиев взима мерки: Прави рокади срещу ЦСКА заради грешките срещу Динамо Батуми

Не изпускай важна новина в света на българския футбол – последвай ни във Viber за най-актуалната информация, последни резултати и топ анализи!

Словашкият централен защитник оформя партньорство с Барт при първата шампионска титла на разградчани. Той остава в България в продължение на два сезона, като изиграва 50 мача. През 2013 г. той става част от полския Заглебие Любин и се превръща в истинска легенда на отбора - за 7 сезона записва 244 двубоя и вкарва 10 попадения. Гулдан остава в тима и след като приключва с изявите на терена, като от 2020 г. е в ролята си на спортен директор, където остава до 2022 година.

Йордан Минев

Минев игра за "орлите" както отдясно на защитата, така и отляво. Безспорно връх в неговата кариера със зеления екип е победният гол срещу Базел в групите на Шампионска лига. Той успя да си върне и мястото в националния отбор по време на престоя си в Лудогорец. Шестте титли, двете купи и двете суперкупи на България обаче не бяха достатъчни за бранителя и неговата кариерата продължи в тимовете на Ботев, Царско село и Витоша Бистрица. През 2020 г., вече на 40 години, Минев облече екипа на Спартак Пловдив. В момента той е в управата на Хебър, като преди няколко седмици, напълно изненадващо, влезе в игра за пазараджишкия клуб.

Станислав Генчев


Още: Класиране в Първа лига през сезон 2024/25 - Крумовград започна успешно!

Опорният халф игра за Лудогорец две години, като беше титуляр и оформи партньорство със Светослав Дяков. Изненадващо обаче в края на сезон 2012/13 не му е предложен нов договор. Кариерата на Генчев премина през още няколко клуба, в които не се задържа повече от сезон - в Литекс, АЕЛ Лемесоу, Славия, Монтана и Етър. През 2017 г. той стана играещ треньор на Етър, след което се насочи към треньорството. На три пъти Генчев поемаше Лудогорец, но само като временно решение и не се задържа на поста повече от няколко месеца. Сега той е наставник на Левски, където очакванията към него са големи, след като направи истински фурор с Крумовград през миналия сезон.

Светослав Дяков

Дяков беше един от малкото български състезатели, които станаха твърди титуляри в Разград. Опорният халф дойде от Локомотив София преди старта на сезон 2011/12 и в продължение на 10 години носеше капитанската лента, като записа над 200 двубоя в Първа лига и вкара 7 гола. През миналата кампания ръководството на Лудогорец предложи на легендата си да стане част от ръководството на отбора, но Дяков реши, че още му се играе и  премина в родния си клуб Пирин. След като се отказа се завърна в Лудогорец, но на друг пост. В момента е помощник-треньор в екипа на Георги Дерменджиев.

Михаил Александров


Още: Голмайстори в Първа лига през сезон 2024/25: 1 гол в 2 мача!

До голяма степен Александров реанимира кариерата си в Лудогорец. Той не успя да се наложи във втория тим на Борусия Дортмунд, а сезонът в Академик София също не беше много успешен. Впоследствие обаче крилото игра пет години за "орлите", като в периодът 2014 - 2016 беше и национал. Представянията му спечелиха трансфер в Легия Варшава, а след това той игра два сезона за руския Арсенал Тула. Александров се завърна в България с екипа на Арда Кърджали, а за последно игра в Славия. Именно през 2021 година завършва кариерата си и се отдава на образованието си, като кара курсове в УЕФА. Бе член от екипа на Димитър Бербатов за президент на БФС. Само преди по-малко от месец бе представен като изпълнителен директор на ЦСКА.

Марселиньо

С изявите си за Лудогорец Марселиньо даде сериозна заявка, че е може би най-добрият чужденец, играл в България. За 9 години той записа 234 мача и вкара 75 попадения, като беше истински лидер на тима и една от безспорните звезди. През 2016 г. дори получи български паспорт и беше викан в националния отбор, като записа 11 мача и вкара 2 гола. За последно той игра за Операрио в родината си, преди да спре с футбола през 2021 година. Направи опит да се завърне с Принсеза де Солимеос през 2023 година.

Димо Бакалов

Още: Летен трансферен прозорец в Първа лига: Сделка по линията ЦСКА - Черно море (ОБНОВЯВА СЕ)

Въпреки че беше едно от първите нови попълнения на Лудогорец, Бакалов не успя да се наложи за двете години и половина в Разград. Полузащитникът премина в Берое през 2014 г. в търсене на повече игрово време, но записа само 13 мача и 2 гола. Последваха 3 успешни сезона в Локомотив Пловдив, където Бакалов се превърна в лидер на тима. Това доведе до завръщане в Лудогорец през 2018 г., но и във втория си престой Димо не успя да се наложи. Последва още един сезон в Берое, преди 33-годишният тогава играч да облече екипа на Царско село. Последваха престои в Етър и Локо София, като преди няколко месеца отиде в Марица Пловдив.

Тодор Колев

Нападателят беше капитан на Лудогорец в първия мач на тима в А група. Постепенно той загуби мястото си обаче и в началото на 2012 г. се завърна в родния си Етър. Кариерата на Колев на най-високо ниво изглеждаше към края си, като той не успя да запише много мачове в Олимпиакос Волос и при втория си престой в Славия. След това той игра за ПАС Ламиа и Хебър, като през това време имаше още два престоя в Етър. През 2018 г. реши да се откаже от футбола и става скаут в Етър. След това се изявява и като помощник-треньор на "болярите". След това се подвизава в Саяна Хасково, за да се откаже официално чак тази година.

Още: От последните минути: ЦСКА обяви и показа нова придобивка (ВИДЕО)

Георги Иванов се закани на съдиите: Ще бъда безкомпромисен, ако забележа, че има залитания

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички