34 години кошмар: България пак остана далеч от Европейското по футбол за младежи (ВИДЕО)


34 години кошмар: България пак остана далеч от Европейското по футбол за младежи (ВИДЕО)
Снимка: Lap.bg

2580 0

България загуби за първи път от Полша при националните отбори до 21 години по футбол през настоящия век. “Лъвовете” отстъпиха насред “Овча Купел” с 1:3 в ключовата квалификация за Европейското. До подобен форум не сме се класирали от 1990 година в тази възрастова група.

Възпитаниците на Димитров се нуждаеха от задължителна победа, каквато вече бяха постигнало над Полша като гости. Днес те дори поведоха чрез Ценов с гол в 29’, но бърз обрат попари българите в началото на второто полувреме. Козубал и Пиенко се разписаха съответно в 52-ата и 56-ата минута, а Калужински оформи крайното 3:1 в 78’ от дузпа.

България губи шансове за втората позиция заради изоставане от шест точки пред втория Полша два кръга преди края на квалификациите. Следващото изпитание, макар и символично за България, е гостуване на Германия на 11-и октомври. Преди загубата от Полша “лъвовете” бяха в серия от загуба, две ремита и две победи в квалификациите.

Първо полувреме

Опасност още в 4-ата минута за България. От статично положение Педа отигра с глава пред вратата на Христов, но, за щастие, топката мина над напречната греда. В 10' се стигна до първа сериозна ситуация пред българския тим - Сораков завърши атака, започната от Никола Илиев, но ударът му срещна гредата на Тобиаш. 

В 17' защитата на България се справи с центриране от корнер и дори започна бърза контраатака, но нямаше кой да я завърши. В 19' Kaлужински влезе остро в краката на Марин Петков, но се размина с жълт картон за действието си. 

Не изпускай важна новина в света на българския футбол – последвай ни във Viber за най-актуалната информация, последни резултати и топ анализи!

В 27' Полша застраши нашата врата, като Козловски се озова в добра позиция на стрелба, но Дамян Христов го отказа със спасяване. Две минути по-късно статично положение позволи на "лъвчетата" да поведат в София. След изпълнение на корнер топката бе свалена, Йеленкович намери Емил Ценов в "пренаселеното" наказателно поле и той с удар по земя реализира за 1:0. 

В 34' гостите имаха претенции за дузпа след падане на Пиенко в наказателното поле, но съдията не видя основание да свири такава. Последва удар към българската врата, но намесата на Христов остави резултата на таблото непроменен. В 40' отново българският страж предотврати с намеса опасност пред вратата си, дошла след центриране от корнер. Той обаче изпитва физически проблеми, но остава на терена.

Във финалните минути полският тим създаде няколко опасности пред нашата врата, но България запази преднината си до почивката. 

Второ полувреме

Първата опасна ситуация след почивката бе дело на Калужински, който стреля след разбъркване в наказателното поле. Топката премина около десния страничен стълб. 

ГОЛ! В 52' Козловски размина Марин Петков отляво и центрира между двама. Високата топка бе завършена от Козубал с глава за 1:1!

ГОЛ! Още в 56' Калужински даде началото на бърза контраатака през центъра, която беше довършена от Пиенко с прострелен удар - 2:1!

Едва след 20 минути Борносузов отклони в наказателното поле и Петков стреля от дистанция, но без успех. 

В 77' Христов извърши нарушение в собственото си наказателно поле и решението беше за дузпа. 

ГОЛ! Калужински не остави шансове на виновника за наказателния удар... 3:1!

Стартови състави 

България: Христов, Петров, Йеленкович, Папазов, Стоянов, Ценов, Шопов, Илиев, Петков, Атанасов, Сораков;

Полша: Тобиаш, Мосур, Педа, Матисик, Калужински, Шимчак, Козловски, Козубал, Пирка, Марчук, Пиенко;

*Пламен Андреев остава резерва.

Преди мача

Единственото попадение в първата среща между селекциите реализира Марин Петков от дистанция. Прави впечатление, че в рамките на шест срещи между селекциите - Полша никога не е побеждавала България, докато "трикольорите" имат три победи през годините.

Сега "орлите" ни водят с три пункта след равен брой изиграни срещи. Полша след това ще гостува на Косово и ще приеме Германия, докато България има гостуване на Германия и домакинство на Израел. 

Лошата новина за "лъвовете" са контузиите, заради които отсъстват редица важни футболисти. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички