Две големи нефутболни несправедливости, спрели България да играе финал на Мондиал 1994


Две големи нефутболни несправедливости, спрели България да играе финал на Мондиал 1994
Снимка: Getty Images

676 0

Преди 30 години българският национален отбор по футбол удиви света, достигайки полуфинал на Световното първенство в САЩ. "Лъвовете" записаха редица бележити победи по пътя към мача за четвъртото място, а до това участие България нямаше успех на световни финали.

След геройствата - разгром

Христо Стоичков и компания отстраниха Мексико, Аржентина и Германия и играха като равен с равен срещу финалиста Италия, но загубиха с 1:2. Много по-тежко беше поражението за тима на Димитър Пенев в двубоя за третото място - бяха разбити с 0:4 от Швеция.

Часови зони и дълъг път спомогнали за разбитата мечта

Още: Лечков едва не провалил клубната си кариера с великия гол срещу Германия

Две нечестни обстоятелства повлияха на играта ни срещу Швеция

Наскоро популярният руски сайт sports.ru припомни любопитен факт, който може да обясни катастрофалното поражение на родните национали. Мачът с Швеция се проведе на стадион "Road Balls" в Пасадена (Калифорния). На тази арена шведите играха полуфинала си срещу Бразилия.

Но България игра срещу Италия в Ийст Ръдърфорд, Ню Джърси. И за да стигне до мача за третото място, нашият екип е прекосил САЩ почти по диагонал, а това е четвъртата най-голяма държава в света. Според "Гугъл" този полет е отнел близо 5 часа и половина.

В същото време българските футболисти са пресякли няколко часови зони, което също се е отразило на физическото им състояние. Наред с това между мача с Италия и този с Швеция за нашите герои е имало само 2 пълни дни за почивка (14 и 15 юли). Наскоро Балъков посочи при какво условие България щеше да е на финал в САЩ

30 години по-късно - семейна трагедия едва не спохожда Стоичков след "онзи" гол срещу Германия?

Във Франция сложиха Емил Костадинов сред 4-мата, навредили най-много на футбола им

Хареса ли ви тази новина? Не пропускайте важните новини за деня в българския футбол – последвайте специалния ни канал във Viber ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички