11-те стадиона, които ще бъдат домакини на мачовете от Европейското първенство по футбол


11-те стадиона, които ще бъдат домакини на мачовете от Европейското първенство по футбол
Снимка: Guliver/GettyImages, колаж: Sportlive.bg

4855 0

Настъпи моментът - Европейското първенство по футбол започва! Отборите на Турция и Италия откриват шампионата на Стария континент с двубой от група А, който ще се изиграе на митичния "Стадио Олимпико" в Рим. Още 10 европейски градове са готови да приемат най-големите сблъсъци на континента. SportLive ви представя всички 11 градове и стадиони, които ще бъдат домакини на мачовете от Евро 2020:

Лондон, стадион "Уембли" - "Уембли", наричан още "Домът на футбола", е стадионът, който ще приеме големия финал на предстоящото Европейско първенство по футбол. Стадионът, който е позициониран в Лондон, е създаден едва през 2007 година - в ерата на "модерните" стадиони, отговарящи на най-високите стандарти за един футболен терен. Мнозина го наричат "Новият Уембли", за да го разграничават от стария стадион, намирал се на същото място и разрушен през 2003 година. Неговият капацитет е 90 000, което го нарежда на второ място в Европа след "Камп Ноу" и на първо сред 12-те стадиони-домакини на Евро 2020.

Рим, стадион "Олимпико" - Стадион „Олимпико“ е най-голямото спортно съоръжение в Рим, като капацитетът му е 70,634 души. Националният олимпийски комитет на Италия го притежава. На него домакинските си срещи играят Рома и Лацио. Стадионът е построен през 1927 година, а повече за неговата история, както и кои мачове от Евро 2020 ще приеме - научете тук.

Амстердам, стадион "Йохан Кройф Арена" - Съоръжението е най-големият стадион в Холандия и е построен през периода 1993-1996 година, а стойността му е 140 милиона евро. Официалното му откриване е на 14 август, като оттогава се използва за футболни и ръгби мачове, концерти и други спортни събития. Стадионът разполага с подвижен покрив и е с капацитет от 53 052 места. По време на концерти или други събития, където сцената е в средата на терена, местата се увеличават до 68 000. "Йохан Кройф Арена" е дом на футболния гранд Аякс още от създаването си (ето кои мачове ще се изиграят там).

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Санкт Петербург, стадион "Крестовски" - Санкт Петербург чакаше да има централен стадион близо 10 години. В края на 2006 г. старият стадион „Киров“ в островната част на града беше разрушен. По време на строежа на арената пет пъти се променяше плана за капацитета и размерите на съоръжението, както и на три пъти строителните компании, които реализираха проекта. И така до декември 2016 г., когато най-после беше открит стадион "Крестовски". Историята на стадион "Крестовски" прочетете ТУК!

Мюнхен, стадион "Алианц Арена" - „Алианц Арена“ е футболен стадион в Мюнхен, Германия. Неговият капацитет за международни мачове позволява присъствието на 70 000 души, а за двуботе на местния гранд Байерн Мюнхен, който домакинства на този стадион – 75 000. Това е първият стадион в света, чийто екстериор може да се променя във всички цветове. „Алианц Арена“ е и вторият най-голям стадион в Германия след „Сигнал Идуна Парк“ в Дортмунд.

Будапеща, стадион "Пушкаш Арена" - Първоначално е известен като "Népstadion" (Народен стадион) и е бил със 104 000 места. Построен е между 1948 и 1953 година с помощта на доброволци и войници. По-малко от година след строителството, на 23 май 1954 година, английският национален отбор претърпява най-голямата си загуба, губейки с 1:7 от унгарския отбор. Между 2017 и 2019 година той е построен наново, като новият му облик струва около 533 милиона евро! Капацитетът му е за 67 215 души (подробности тук).

Севиля, стадион "Ла Картуха" - "Естадио Ла Картуха" може би не е толкова популярен за футболните фенове, тъй като не е клубен стадион на нито един от двата ансалусийски гранда - Севиля и Реал Бетис. Въпреки това той е шестият най-голям стадион в Испания, а през март "Ла Фурия" игра световната квалификация срещу Косово на арената. Неговата история, както и кои мачове ще приеме - вижте в този материал.

Букурещ, стадион "Арена Национала" - "Арена Национала" (Arena Națională) е многофункционален стадион в Букурещ, Румъния. Той приема мачовете на националния отбор на Румъния, финала за Купата на Румъния, както и Суперкупата на Румъния. Финалът на Лига Европа през 2012 година също се провежда на него. Построен е на мястото на бившия Национален стадион и е с категория 4 звезди по стандартите УЕФА. Цената за построяването му е 234 млн. евро. Кои мачове ще се изиграят на този стадион - вижте ТУК!

Глазгоу, стадион "Хампдън Парк" - Позициониран в Глазгоу, Шотландия, "Хампдън" държи европейския рекорд за най-висока посещаемост на международен мач - почти 150 хил. зрители (149 415).Разбира се, този рекорд е поставен много преди трагедиите "Хейзел" и "Хилзбъро", довели до коренни промени по футболните стадиони. Повече за историята около "Хампдън" и други любопитни факти - четете в този материал.

Копенхаген, стадион "Паркен" - "Паркен" е най-големият стадион в Дания, въпреки че капацитетът му е 38 065 места. Дом е на футболен клуб Копенхаген, както и на националния отбор по футбол. "Паркен" е 4-звезден стадион и не може да приема финал в Шампионска лига, тъй като минималният капацитет за това е 50 000 места. Рекордната му посещаемост е през 2007 г., когато на мача Дания - Швеция присъстват 42 083 души. Разполага с подвижен покрив. Повече за стадион "Паркен" вижте ТУК!

Баку, Олимпийски стадион - Макар Азербайджан никога да не се е класирал за Европейско първенство, Европейското първенство идва в Азербайджан, благодарение на Олимпийския стадион в Баку. Съвременното бижу беше открито през 2015 г., като е най-големият стадион в страната. Кои мачове ще се играят на този стадион, както и повече подробности за самия стадион - ще намерите на този линк.

Галерии на всички стадиони може да разгледате ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички