120 минути не бяха достатъчни: Този път дузпите бяха жестоки за Португалия и Роналдо, Франция е на полуфинал на Европейското (ВИДЕО)


120 минути не бяха достатъчни: Този път дузпите бяха жестоки за Португалия и Роналдо, Франция е на полуфинал на Европейското (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5640 0

Европейското първенство по футбол 2024 се завърна ударно след двата дни пауза. Четвъртфиналната фаза започва ударно с бруталния поток. Франция и Португалия се изправиха един срещу друг в сблъсък на титани, но 120 минути не бяха достатъчни, за да вкарат гол.

Срещата се реши от дузпи, където "петлите" отбелязаха всичките си изпълнения, а за Португалия неточен бе само Жоао Феликс. На полуфинала французите ще се изправят срещу Испания, която по-рано отстрани Германия.

И двата отбора се хвърлиха в здрава битка, но завършващата фаза не бе сред най-добрите им в този двубой.  Португалия не успява да отбележи гол в редовното време за трети пореден мач, докато Франция все още не е открила мрежата от открита игра на Евро 2024.

Кристиано Роналдо отново записа пълен мач, като през първото полувреме имаше най-малко докосвания на топката - 7. Както и той самият заяви - това ще е последното му европейско първенство. В индивидуалния сблъсък, който всички очакваха с Килиан Мбапе, капитанът на "петлите" бе сменен между двете продължения. Явно бе, че не се чувства комфортно с маската, с която играе.

Футболистите на Франция не са отбелязвали гол от открита игра в последните си шест мача (1 от дузпа, 2 от автогол на противника). Това е 1-ви такъв за последните 60 години.

Повод за оптимизъм е, че Франция беше елиминирана последните четири пъти, когато отиде до продължения на голям турнир (Световна купа + ЕВРО), откакто спечели финала на Евро 2000. Край на "черна" серия от 24 години.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Без съмнение Португалия бе по-активният отбор в първите 15 минути от срещата. Въпреки че владееше повече топката, трудно стигаше до наказателното поле на противника, а по-скоро проучваха атаката си.

Първият отправен удар в двубой дойде в 16', когато Бруно Фернандеш стреля от далечно разстояние. При изпълнението му се получи рикошет и последва корнер, от който обаче не се стигна до нищо опасно.

Четири минути по-късно Франция отговори с удар от дистанция на Тео Ернандес. Диого Коща обаче показа добър рефлекс и спаси. В следващите минути "петлите" се посъбудиха и Килиан Мбапе няколко пъти тества противниковата отбрана.

Нямаше обаче чисти положения, които да затруднят някой от двамата вратари. В 28' Камавинга стреля към вратата на Диого Коща, но топката мина високо над вратата. До края на полувремето продължи надлъгването, като в 42' "мореплавателите" получиха шанс да изпълнят фал от удобна позиция.

Изненадващо зад топката застана Бруно Ферндандеш, а не Роналдо, но опитът му мина покрай вратата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна с удар на Килиан Мбапе, но топката попадна право в ръцете на Диого Коща. Малко след това се стигна до отличен удар за Нуно Мендеш, след което падна в наказателното поле на Франция. Поиска дузпа, но претенциите му не бяха чути.

В 52' Тео Ернандес намери по отличен Коло Муани, но той изпусна страхотен шанс да се разпише. 3 минути след това Мбапе получи болезнен удар в главата, като видимо изпитваше и дискомфорт в областта на носа, но все пак продължи.

Последваха бурни няколко минути. В 61' Кансело изведе по отличен начин Бруно Фернандеш в наказателното поле, той стреля веднага, но Майк Менян направи великолепно спасяване с една ръка. Две минути след това Леао проби и пусна към Витиня, който стреля в Менян. След спасяването Кристиано Роналдо имаше също възможност да стреля от малък ъгъл с пета, но не му се получи.

В 66' Коло Муани пропусна страхотен шанс. Той излезе на добра позиция и стреля по диагонала, но в последния момент Рубен Диаш блокира опита му.

3 минути след това Камавинга не успя да разпише от близко разстояние и направи огромен пропуск, с който можеше да изведе своя тим напред.

В 85' Португалия получи нов фал, но този път Кристиано Роналдо го изпълни. И неговият удар не бе точен. Две минути след това Нголо Канте пробва удар от средна дистанция, но право в ръцете на Коща. В първата минута на добавеното време Килиан Мбапе разочарова с удар.

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

В 93' Роналдо направи голям пропускк. След пробив отясно, топката бе предоставена на Кристиано в близост от голлинията, но нападателят не успя да отправи точен удар, пращайки коженото кълбо високо над вратата.

Малко след това Мбапе бе спрян от Пепе. Между двете продължения именно Килиан бе сменен, като по всяка вероятност Дидие Дешан не е имал друг избор. Френската звезда изпитваше дискомфорт по време на двубоя заради маската, което бе видно.

В 108' влезлият преди малко Жоао Феликс стреля с глава, но неточно. И следващите минути предложиха това, което гледахме през целия мач. Много опити да атаки, но малко чисти положения. В 120' "мореплавателите" организираха много бърза и добра атака, която завърши в ръцете на Менян.

ДУЗПИ

Усман Дембеле бе първият изпълнител и бе безгрешен. След това зад топката застана Кристиано Роналдо, който бе точен. Фофана също се разписа за "петлите", както и Бернардо Силва за португалците. Кунде не сгреши, но Жоао Феликс след това нацели страничната греда.

Стартови състави:

Португалия: Коща, Мендеш, Кансело, Диаш, Пепе, Фернандеш, Витиня, Палиня, Леао, Силва, Роналдо
Франция: Менян, Кунде, Ернандес, Салиба, Упамекано, Канте, Камавинга, Чуамени, Гризман, Муани, Мбапе

Португалия: Коща, Мендеш, Кансело, Диаш, Пепе, Фернандеш, Витиня, Палиня, Леао, Силва, Роналдо

Франция: Менян, Кунде, Ернандес, Салиба, Упамекано, Канте, Камавинга, Чуамени, Гризман, Муани, Мбапе

Коя телевизия ще излъчи Португалия срещу Франция от Евро 2024?

Преди Португалия срещу Франция

Наказан за срещата поради изкарани два жълти картона в мачовете до момента е дефанзивният полузащитник на Франция Адриен Рабио. Предполага се, че без него "петлите" могат да изглеждат по-офанзивно, ако бъде включен Усман Дембеле редом до Тюрам и Мбапе, а Гризман действа по-назад заедно с Канте и Чуамени.

Ето и някои интересни факти покрай дуела:

  • - Това е пети официален мач на индивидуално ниво между Мбапе и Роналдо - до момента има две равенства и два успеха за отбора на Кристиано, като португалецът се е отчел с фамозните пет попадения и една асистенция в тях (а Мбапе - с нула);
  • - в само три от последните десет мача на Португалия на европейски първенства се стига до гол/гол;
  • - когато Бруно Фернандеш вкара, страната му неизменно печели мача - 17 от 17;
  • - пет от последните седем мача на Франция на европейско са приключвали при равенство след 90-те минути;
  • - селекцията на Дидие Дешан е оценена на 1,23 милиарда евро, а тази на Роберто Мартинес - на 1,05 милиарда евро;
  • - средната възраст на двата отбора е почти напълно идентична - 27,1 години за "мореплавателите" и точно 27 за "петлите";
  • - Роберто Мартинес се е изправял два пъти срещу Франция и в индивидуален план срещу Дешан и е губил и двете срещи;
  • - Дидие Дешан се е срещал с Португалия в шест случая и е записал 3 победи и 3 равенства (ако броим за равенство загубата във финала, която дойде след продължения).
Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички