Германия би Дания в най-лудия мач на Европейското по футбол 2024 за място на 1/4-финалите (ВИДЕО)


Германия би Дания в най-лудия мач на Европейското по футбол 2024 за място на 1/4-финалите (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

4019 0

Германия се превърна във втория 1/4-финалист на Европейското първенство по футбол 2024, след като се справи с Дания. Бундестимът спечели домакинството си в Дортмунд с 2:0 в двубоя с най-неочакван развой от началото на турнира.

Попаденията бяха дело на Кай Хаверц и Джамал Мусиала, съответно в 53-ата и 68-ата минута. Първият реализира за втори път от дузпа на турнира и се превръща едва във втория германец с нещо подобно на голям турнир. Първи с два гола от бялата точка в една надпревара беше Фриц Валтер през 1954 г. 

Срещата бе непредвидима заради всички събития, които я предвождаха. След три минути игра попадение на Нико Шлотербек беше отменено заради нарушение в атака на Кимих. В 36-ата минута Майкъл Оливър прекъсна срещата за 20 минути заради гръмотевична буря, която още веднъж доказа, че козирката на “Сигнал Идуна Парк” се поддава на силни валежи. До почивката по едно ключово спасяване имаха Шмайхел и Нойер. 

С началото на второто полувреме беше отменен гол и на Йоаким Андерсен задачи изключително тънко положение на засада, което би могло да бъде разкрито само с помощта на технологиите. Датчанинът имаше нещастието броени минути по-късно да играе с ръка в наказателното си поле и последва точното изпълнение на Хаверц.

Хаверц пак вкара

С четирите си попадения на Европейско - Кай вече има голове, колкото Денис Бергкамп, Карим Бензема, Давид Вила и Лукас Подолски. 

До края на срещата Дания се размина с тотален разгром, тъй като само Мусиала успя да допринесе с още един гол, а големи бяха пропуските на Хаверц и Фюлкруг. Сега пред Германия предстои 1/4-финал с победителя от двойката Испания - Грузия. Това е поредната среща, която ще може да проследите на ЕВРО 2024 НА ЖИВО със SportLive.bg!

 

Първо полувреме

Домакините започнаха ударно и имаха преднина след около 180 секунди. Толкова отнеха на Нико Шлотербек да засече топката с глава след центриране от корнер. Попадението обаче бе мигновенно отменено от Майкъл Оливър заради нарушение на Кимих в атака. 

Към 20-ата минута Бундестимът имаше превес в контрола на топката - 60%, но реалните голови опасности липсаха. Създадените положения бяха 6, а последвалите удари - 4. Дания нямаше точен удар след 2 голови положения. 

В 35-ата минута двубоя на "Сигнал Идуна Парк" Майкъл Оливър взе рядко срещаното решение да прекъсне двубоя заради гръмотевиците над Дортмунд. 120 секунди по-късно започна и дъжда, а вятърът в Западна Германия остана силен. 

Тепърва се очаква да стане ясно кога срещата ще продължи.Това изглежда, че ще се случи в 23:00 часа българско време. Футболистите се върнаха на терена в 22:56 часа. 

Вижте ВИДЕО от страховитата буря, която прекъсна Германия - Дания!

Подновяването бе близо до това да повтори и самото начало на срещата. След три минути игра Кай Хаверц засече центриране отляво и само чудесната намеса на Шмайхел спаси гостите. 

Най-ключовата си намеса Мануел Нойер направи с изтичането на редовното време за първото полувреме. Тогава Дилейни реши да подава към Хойлунд след дълъг спринт с топка в крака, но ударът на "червения дявол" бе избит. 

Второ полувреме

Три минути и след началото на второто полувреме падна гол, но този път в домакинската врата. Той беше дело на Йоаким Андерсен, но се оказа, че е имало засада при развитието на атаката. Попадението беше отменено от Оливър. 

Точно в 50' английският арбитър получи сигнал, за да прегледа ситуация с ВАР в наказателното поле на Дания. Оказва се, че голмайсторът Андерсен играл с ръка при центриране на Раум.

ГОЛ! Кай Хаверц поведе германците от бялата точка с точно изпълнение в долния десен ъгъл - 1:0!

След по-малко от час игра Хаверц се превърна във виновник след кошмарен пропуск. Той опита да накаже Шмайхел с удар на средна височина, но опитът премина встрани от десния страничен стълб. 

Ако дузпаджията се бе спрял, по всяка вероятност можеше да бъде отсъдена дузпа заради съборения на скорост Сане. 

ГОЛ! В 68' Джамал Мусиала свърши задачата на Хаверц от по-рано. Крилото на Байерн Мюнхен се възползва от прехвърлящия 2/3 от терена подаване на Шлотербек и удвои до 2:0!

Стартов състав

Германия: 1. Мануел Нойер – 2. Антонио Рюдигер, 3. Давид Раум, 6. Йозуа Кимих, 7. Кай Хаверц, 8. Тони Кроос, 10. Джамал Мусиала, 15. Нико Шлотербек, 19. Лерой Сане, 21. Илкай Гюндоган - К, 23. Роберт Андрих;

Дания: 1. Каспер Шмайхел – 2. Йоаким Андерсен, 6. Андреас Кристенсен, 3. Яник Вестергоорд – 18. Александър Ба, 23. Пиер-Емил Хьойберг, 8. Томас Дилейни, 5. Йоаким Мееле – 10. Кристиан Ериксен – 9. Расмус Хьойлунд, 11. Андреас Сков Олсен

Преди мача

До този момент Германия се справя сравнително добре и спечели своята група със 7 точки. Последователно бяха победени Шотландия и Унгария, а в последния кръг късен гол оформи 1:1 с Швейцария. 

Дания завърши на второ място в група "C", където бяха още тимовете на Англия, Словения и Сърбия. "Динамитът" влиза в елиминациите с актив от 3 точки след 3 равенства.

На миналото Европейско Дания шокира със стигането си до полуфиналите, докато Германия бе отпаднала още на осминафиналите. Днес на разположение не са Тах и Хюлманд поради натрупани жълти картони. 

До момента Дания и Германия са се изправяли една срещу друга цели 9 пъти. Интересното е, че "червеният динамит" може да се похвали с 4 победи в съперничеството. Маншафта има два успеха, а равенствата са три. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички