Испания заслужи 1/4-финал с Германия на Европейското по футбол 2024 след успех над Грузия (ВИДЕО)


Испания заслужи 1/4-финал с Германия на Европейското по футбол 2024 след успех над Грузия (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

6028 0

Испания не срещна проблеми в голяма част от 1/8-финала си срещу Грузия на Европейското първенство по футбол 2024. Селекцията на Луис де ла Фуенте се наложи с 4:1, като възпитаниците му продължават да не са допускали попадение от съперник на турнира в Германия.

Именно домакините на надпреварата ще са следващия съперник на испанците. 1/4-финалът ще се проведе в Щутгарт на пети юли от 19:00 часа и ще може да го проследите като всяка друга среща от Евро 2024 НА ЖИВО със SportLive.bg.

Още една среща започна ударно и неочаквано за сензацията Грузия, която успя да поведе в Кьолн след 18 минути игра чрез автогола на Льо Норман. Бранителят не успя да се справи с центриране на средна височина, след като бе натиснат от Кварацхелия и прати топката в собствената си врата. До този момент от мача Испания вече бе създала осем голови положения, а съперникът откри с първия си шанс. 

Още до почивката (39’) Родри успя да изравни с удар от дистанция. Това бе първи попадение за Испания на Европейско извън наказателното поле през последните 24 години. За последно нещо подобно стори Раул срещу Словения през 2000 г.

Родри с куп попадения от дистанция

За актуалния лидер на “Ла Фурия Роха” това не е нещо ново, тъй като по-рано през сезона вече вкара 4 гола и един повече е само Фил Фодън сред футболистите, подвизаващи се в ТОП 5 първенство от Европа.

След почивката се разигра същинска голеада в наказателното поле на Грузия и попадения вкараха още Руис (51’), Уилямс (75’) и Дани Олмо (83’). Вечерта бе по-специална за големия рекордьор Ламин Ямал.

16-годишният супемталант на Барселона се превърна в най-младия играч, участвал в елиминациите на Европейско, а в същото време успя да даде и страхотна асистенция. Това е второ голово подаване на турнира за испанеца, така че той дублира постижението на Роналдо от преди 20 години за две асистенции на тийнейджър на Европейско.

 

Първо полувреме

ГОЛ! Символичните гости имаха огромния късмет да открият резултата с една от първите им атаки. Тя се разви по десния фланг, по който Какабадзе напредна и отправи центриране на средна височина. 

При него в 18-ата минута Льо Норман опита да избие топката, но с опита си той прати топката в собствената си врата - 0:1!

В рамките на първите 20 минути възпитаниците на Де ла Фуенте отправиха 3 точни удара в рамките на 8 голови положения, но Мамардашвили бе страхотен в индивидуален план. 

ГОЛ! В 39' Родри успя да изравни резултата с далечен удар, но останаха съмнения за засада на Мората, макар че не игра с топката - 1:1!

В крайна сметка френската бригада призна попадението след преглед на ВАР. При развитието на нападението Китиешвили се контузи и той бе заменен още преди почивката. 

Второ полувреме

Още с подновяването на двубоя можехме да станем свидетели на нещо изумително чрез най-добрия в състава на Грузия - Кварацхелия. Крилото на Наполи забеляза излизането на Симон и стреля от центъра. Топката премина на сантиментри от вратата. 

ГОЛ! В 51-ата минута Ламин Ямал даде страхотна асистенция към Фабиан Руис, който засече топката с глава във вратата на Мамардашвили - 2:1!

Секунди преди това 16-годишното крило на Барселона бе близо до директен гол от статично положение, но стражът на Валенсия се намеси отлично. 

Испанците бяха напът да предрешат крайния изход в 74', но автогол на грузинците бе отменен заради засада на Ламин Ямал при удара му.

ГОЛ! Нико Уилямс успя да удвои преднината на Испания до 3:1 в 75', след като бе изведен отляво от Руис и с красив завършващ удар посече Мамардашвили!

Ямал отново е много полезен

ГОЛ! Поредното разбъркване пред наказателното поле коства още една топка в мрежата на грузинския страж в 82'. Тогава Дани Олмо вкара деветия си гол за Испания на 26 години - 4:1.

Стартови състави

Испания: 23. Унай Симон - 2. Дани Карвахал, 3. Робин льо Норман, 14. Аймерик Лапорт, 24. Марк Кукурея - 20. Педри, 16. Родри, 8. Фабиан Руис - 19. Ламин Ямал, 7. Алваро Мората - К, 17. Нико Уилямс 

Грузия: 25. Гиорги Мамардашвили, 2. Отар Какабадзе, 4. Гурам Кашия - К, 3. Лаша Двали, 10. Гиорги Чакветадзе, 17. Отар Китеишвили, 6. Гиорги Кочорашвили, 22. Жорж Микаутадзе, 7. Хвича Кварацхелия, 14. Лука Локошвили, 15. Георгий Гвелесиани

Преди мача

Луис де ла Фуенте няма да може да разчита на Айосе Перес и Начо Фернандес, които са в лазарет. Заради наказание двубоя от другата страна пропуска Анзор Меквабашвили.

В последните си 15 мача във всички турнири Испания допусна само 1 поражение - 0:1 от Колумбия в приятелски мач. Грузия има 2 загуби в последните си 10 срещи.

Испания има само една загуба от Грузия и тя е в контрола през 2016 г. - 0:1. Сега обаче западноевропейците остават без допуснат гол, а отборите за последно се срещнаха в квалификациите - 7:1 за "Ла Фурия Роха" в Тбилиси и 3:1 в реванша.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички