Англия и Испания с паметни обрати на 1/8-финалите, които подготвиха феновете за най-същественото на Европейското по футбол 2024


Англия и Испания с паметни обрати на 1/8-финалите, които подготвиха феновете за най-същественото на Европейското по футбол 2024
Снимка: Getty Images/Guliver

1391 0

Тази вечер станаха ясни третият и четвъртият 1/4-финалист на Европейското първенство по футбол. В първия двубой Англия страда, но успя да елиминира Словакия, въпреки безличната си игра.

През обрат трябваше да премине и Испания, но успя да затвърди надмощието си над Грузия в рамките на целия мач. Така "Ла Фурия Роха" успя да стигне до желания от всички фенове сблъсък с Германия на 1/4-финалите. За Англия пък предстои тежка среща с Швейцария. 

Англия - Словакия

Сензацията в осминафиналите не стана факт: "трите лъва" бяха напът да бъдат наказани за новата порция безидейна игра в Германия, но с голове в 90+5' и продълженията се класираха на четвъртфинал.

Словакия изненадващо откри в 25-ата минута след страхотна атака, а Иван Шранц вкара третия си гол на Европейското. Англия изравни в 50' чрез Фил Фоудън, но попадението на аса на Сити бе отменено заради засада.

Девет минути преди края на редовното време Деклан Райс можеше да съхрани надеждите на англичаните, но изстрелът му от извън наказателното поле намери гредата на Дубравка.

Англия изравни в предпоследната минута на добавеното време след гол със задна ножица на Джуд Белингам, а обрата изкова Хари Кейн във втората минута на продълженията.

Испания - Грузия

Испания мина през Грузия на 1/8-финалите на Европейското първенство по футбол 2024. Селекцията на Луис де ла Фуенте се наложи с 4:1, а възпитаниците му продължават да не са допускали попадение от съперник на турнира в Германия.

Именно домакините на надпреварата ще са следващия съперник на испанците. 1/4-финалът ще се проведе в Щутгарт на пети юли от 19:00 часа.

Още една среща започна ударно и неочаквано за сензацията Грузия, която успя да поведе в Кьолн след 18 минути игра чрез автогола на Льо Норман.

Още до почивката (39’) Родри успя да изравни с удар от дистанция. Това бе първи попадение за Испания на Европейско извън наказателното поле през последните 24 години. За последно нещо подобно стори Раул срещу Словения през 2000 г.

Родри с куп попадения от дистанция

За актуалния лидер на “Ла Фурия Роха” това не е нещо ново, тъй като по-рано през сезона вече вкара 4 гола и един повече е само Фил Фодън сред футболистите, подвизаващи се в ТОП 5 първенство от Европа.

След почивката се разигра същинска голеада в наказателното поле на Грузия и попадения вкараха още Руис (51’), Уилямс (75’) и Дани Олмо (83’). Вечерта бе по-специална за големия рекордьор Ламин Ямал.

16-годишният супемталант на Барселона се превърна в най-младия играч, участвал в елиминациите на Европейско, а в същото време успя да даде и страхотна асистенция. Това е второ голово подаване на турнира за испанеца, така че той дублира постижението на Роналдо от преди 20 години за две асистенции на тийнейджър на Европейско.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички