Англия отново плаче! Испания с рекордна титла на Европейското първенство по футбол (ВИДЕО)


Англия отново плаче! Испания с рекордна титла на Европейското първенство по футбол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

12905 0

Испания е големият победител на Европейското първенство по футбол 2024. "Ла Фурия Роха" победи Англия с 2:1, като "трите лъва" загубиха втори пореден финал. На предходното издание загубиха от Италия след изпълнение на дузпи.

В днешния финал и трите попадения паднаха през втората част. В 46' Нико Уилямс се разписа, а в 73' резервата Коул Палмър се разписа. Три минути преди края друга резерва Оярсабал вкара за 2:1 и успех за Испания още в редовното време. Това е рекордна европейска титла за Испания - четвърта, няма друга страна с толкова, като до тази вечер с Германия имаха по 3. Няма друг отбор, освен Англия, който да е губил два поредни финала на европейско първенство.

Атакуващият футбол, който триумфира - историческият успех на Испания (СНИМКИ)

Първото полувреме определено бе доста по-предпазливо и за двата отбора, като головите ситуации бяха рядкост, а единственият точен удар бе в края от Фил Фодън. През второто полувреме ранният гол помогна да се "отвори" мачът и атакуващия футбол се настани, за което са доказателство и 3-те попадения.

Любопитен факт е, че  Луис де ла Фуенте изведе до европейските титли Испания до 19 години и Испания до 23 години, а сега и с мъжкия.  Ламин Ямал стана най-младият голмайстор на голям форум - той навърши 17 години в деня преди финала, като днес се отличи и с асистенция.

Двата тима се се срещали общо 28 пъти в исторически план. Испания е записала 11 победи, Англия се е отчела с 14, а равенствата са само 3. Головата разлика също е в полза на "трите лъва" - 50 отбелязани попадения от тях и 36 от "иберийците".

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Спокойно бе началото на двубоя, като Испания бе отборът, който играеше по-често с топката, "опипвайки почвата". "Ла Роха" стигна до няколко корнера, от които обаче не съумя да затрудни с нещо Пикфорд.

В 12' Фабиан Руис изведе Нико Уилямс по левия фланг, а крилото навлезе в противниковото наказателно. Ударът му обаче бе блокиран от Джон Стоунс. 3 минути след това се стигна и до първата по-интересна ситуация за Англия. Кайл Уокър пусна успореден пас към Фил Фодън, но Льо Норман сложи крака си на пътя на топката и тя излезе в корнер. Малко след това "трите лъва" организираха още една добра атака, която завърши с далечен изстрел на Деклан Райс.

Определено двата състава бяха подходили доста предпазливо, като видимо се опасяваха да не допуснат първи гол. В 28' удар на Фабиан Руис рикошира в крака на противников защитник, след което отиде право в ръцете на английския вратар. Малко след това Дани Олмо получи втория жълт картон в двубоя, като преди това санкциониран бе и Хари Кейн.

В 32' Алваро Мората бе изведен с пас зад защитата, но Марк Гехизастана много добре и спря нападателя на "Ла Фурия". Първият точен удар дойде в края на полувремето. След статично положение за Англия топкара стигна до Фил Фодън, който стреля право в ръцете на Симон.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Де ла Фуенте трябваше да направи принудителна смяна, като на мястото на Родри влезе Зубименди. При една ситуация в края на първото полувреме звездата на Манчестър Сити изглежда се е контузил, като испанците останаха без един от големите си лидери на терена.

Въпреки това Испания бе отборът, който излезе напред в резултата. Дани Олмо намери Ламин Ямал, който продължи топката към Нико Уилямс. Той с перфектен диагонален удар към долния ляв ъгъл прониза Джордан Пикфорд за 1:0. Минути след това Дани Олмо бе близо да даде аванс на Испания от два гола и да шокира още повече англичаните, но топката мина покрай вратата.

В 56' Алваро Мората имаше нелош шанс пред себе си, след като преодоля Пикфорд, но бе спрян от Стоунс. Секунди по-късно Нико нанесе силен удар от дистанция, но топката мина покрай вратата.

В 61' Гарет Саутгейт изненадващо смени капитана си Хари Кейн с Оли Уоткинс, а минути след това Джуд Белингам се справи с трима испански играчи и стреля пред наказателното поле, но силният удар мина покрай вратата.

В 66' "Ла Фурия" успя да пробие през центъра, а подаването намери Ламин Ямал. Той продължи към наказателното поле и стреля, но Пикфорд спаси. Секунди след това капитанът Алваро Мората бе сменен, като на негово място влезе Оярсабал.

И точно, когато изглеждаше, че Испания държи контрола върху двубоя, отборът на Гарет Саутгейт намери начин как да се върне в двубоя. Само две минути, след като влезе в игра Коул Палмър за пореден път показа в каква невероятна форма се намира този сезон и заслужава място сред титулярите. Голяма работа за гола свърши Джуд Белингам, който "повлече" няколко противникови играчи със себе си. Макар и паднал в наказателното поле намери как да подаде към Палмър, който с топовен изстрел вкара за 1:1.

8 минути преди края на редовното време Ламин Ямал бе близо до това да отбележи изключително важен втори гол за Испания. Той получи получи пас от Дани Олмо и излезе сам срещу Джордан Пикфорд, който спаси.

В 87' Марк Кукурея пусна страхотно подаване към Микел Оярсабал, който бе изпуснат от английската отбрана. От близко разстояние вкара за 2:1. В последвалат атака Англия бе близо до изравни, като Дани Олмо стори и немислимото и с глава изби от голлинията, като преди това и Симон направи спасяване.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Испания: 23. Унай Симон – 2. Дани Каврахал, 3. Робин Льо Норман, 14. Аймерик Лапорт, 24. Марк Кукурея – 16. Родри, 8. Фабиан Руис, 10. Дани Олмо – 19. Ламин Ямал, 7. Алваро Мората (К), 17. Нико Уилямс,

Англия: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Гехи, Сака, Райс, Мейну, Шоу, Фоудън, Белингам, Кейн

* изненадата в състава на Гарет Саутгейт е изборът на Люк Шоу!

Още: Хари Кейн: Бяхме с разбити сърца след финала на Евро 2020, но аз се уча от разочарованията

ПРЕДИ ДВУБОЯ


Испания е единственият отбор не само на Евро 2024, но и в историята, който има шест поредни победи на континенталната надпревара. "Ла Фурия" мина през Хърватия, Италия и Албания в групите, а след това отстрани последователно Грузия, Германия (след продължения) и Франция.

От другата страна е Англия, която според мнозина имаше голям късмет, стигайки до този финал. "Трите лъва" записаха победа (над Сърбия) и две равенства в групите (Дания и Словения). След това отстраниха последователно Словакия (след продължения), Швейцария (след дузпи) и Нидерландия. Любопитното е, че във всеки мач от елиминациите Гарет Саутгейт и компания изоставаха в резултата. Никой друг отбор в историята не се е класирал на финал, след като във всеки мач от елиминациите е трябвало да обръща резултата.

Още: Де ла Фуенте преди финала: Никой не ни е дал нищо даром, заслужаваме да сме на финала

Любопитен факт е, че Испания ще опита да запише 7 победи на един голям форум - до момента само Бразилия го е правила - на Световното първенство през 2002 година. Освен това "Ла Роха" е спечелила четири от петте финала на големи форуми, на които е участвала.

Никоя страна няма четири европейски титли - Германия, както и Испания са с по три. Англия обаче е с перфектни показатели срещу Испания на европейски - 4 победи. Сега за първи път "трите лъва" ще може да триумфират на чужда територия, като единственият им трофей е от Световното през 1966 година в Англия.

 

Саутгейт преди финала: Не вярвам в приказките с щастлив край, но вярвам в мечтите

"Атакуващ футбол срещу късмет и съдии": 17 изумителни факта преди Испания - Англия + СЪСТАВИ за финала на Европейското

Испания - Англия по ТВ: Кога и къде да гледаме финала на Европейското първенство по футбол?

ТВ програма за последния ден на Европейското по футбол: Големият финал - Испания срещу Англия

Любимец на Гарет Саутгейт учуди с признание: Ще повтори традиция, ако Англия спечели Европейското

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички