БОК съобщи: В ТОЗИ ден от седмицата България печели най-много златни медали на олимпийски игри


БОК съобщи: В ТОЗИ ден от седмицата България печели най-много златни медали на олимпийски игри
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: БОК и Getty Images

1616 0

Олимпийските игри в Париж 2024 започнаха с турнирите по футбол и по ръгби 7 при мъжете. Все пак официалната церемония по откриването ще се състои в петък (26.07). Сред първите българи, които ще видим в действие, са Кристиян Василев (академично гребане), Десислава Ангелова (академично гребане), Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон), Калояна Налбантова (бадминтон), Кирил Кирилов (спортна стрелба), Антоанета Костадинова (спортна стрелба), Любомир Епитропов (плуване), Петър Мицин (плуване), Кевин Пенев (спортна гимнастика), Виктория Томова (тенис) и Радослав Росенов (бокс).

Най-щастливият ден от седмицата за България на олимпийските игри

Българският олимпийски комитет пък извади много любопитна статистика, според която има конкретен ден от седмицата, в който страната ни се представя феноменално. Става въпрос за събота - когато идват една трета от всичките ни олимпийски златни медали. Освен това на този ден е и първата ни олимпийска титла - през далечната 1956 година в Мелбърн.

Още: Най-успешните Летни олимпийски игри за България: В топ 3 с колосален брой медали - но и едно уточнение

Друга любопитна подробност е, че месец септември е най-успешният за България (важно е да се отбележи, че тазгодишните Игри ще са приключили дотогава). През него имаме 18 златни медали.

Късметлийската дата за България на олимпийски игри

Най-успешната дата за родния спорт пък се оказва 24-ти. На тази дата през септември родните атлети успяват да завоюват рекордните 4 олимпийски титли. Още по-впечатляващото е, че три от тях са в един ден - през 1988 година, когато - в събота, атлетът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и гимнастикът Любомир Герасков взривяват емоционално нацията със златните си медали в Сеул.

Тогава в южнокорейската столица печелим и още един сребърен и бронзов медал. 12 години след това пък в Сидни 2000 лекоатлетката Тереза Маринова също стъпва на олимпийския връх, а треньорът ѝ се казва... Христо Марков.

Още: България водеше с 1:0 във финал на Олимпийски игри: Скандален съдия ни прецака жестоко и остана в историята (ВИДЕО)

В един и същи ден най-много българи са ставали олимпийски шампиони обаче на 24 юли 1976 г. Тогава, отново в събота, в рамките на 90 минути четири наши сънароднички печелят злато на гребния канал в Монреал: Здравка Йорданова и Светла Оцетова са с титла на двойка скул, а Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева с титла на двойка без рулеви. В името на рекорда да отбележим, че 30 минути преди това и четворката ни с рулеви грабва сребро. Така, за по-малко от два часа страната ни се сдобива с 9 медалисти, което и до днес си остава ненадминато. На същата дата – 24 юли, но четири години по-късно, Асен Златев става шампион на щанги в Москва.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Има още два случая, в които България e имала трима шампиони на една дата, като в единия това се случва и на един ден:

  • на 31-ви юли шампиони са ставали: Иванка Христова (1976), Хасан Исаев (1976), Исмаил Абилов (1980);
  • На 10-и септември шампиони са ставали: Георги Мърков (1972), Петър Киров (1972), Георги Костадинов (1972).

С оглед времевия диапазон на игрите, естествено най-успешните месеци са юли, август и септември. Единственото ни зимно злато резонно е през февруари, а по-нестандартните като дати титли през октомври и декември са от екзотичните като дестинации олимпиади в Мелбърн, Токио, Сеул и Мексико. Ето и златото по месеци за българския спорт:

  • Февруари - 1;
  • юли - 13;
  • август - 13;
  • септември - 18;
  • октомври - 6;
  • декември - 1.
Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички