Ден №5 на Европейското по футбол: Слаб за Кристиано Роналдо, но не и за Португалия - две нации пренаписаха историята


Ден №5 на Европейското по футбол: Слаб за Кристиано Роналдо, но не и за Португалия - две нации пренаписаха историята
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

2031 0

Приключи и първият кръг от груповата фаза на Европейското първенство по футбол с мачовете от група "F" в Германия. На 18 юни Турция победи абсолютния дебютант Грузия с 3:1, а един от фаворитите - Португалия, се наложи с 2:1 над Чехия доста трудно.

Къде да гледаме Евро 2024 в София - 4 идеални места за това

Пълна ТВ програма на Европейското първенство по футбол 2024 - кога и къде гледаме всеки мач от Евро 2024

Какво се случи на днешния ден (18 юни) на Евро 2024?

Турция - Грузия 3:1

Турция победи Грузия в първия мач от група F на Евро 2024. Тимът на Южната ни съседка се наложи над Хвича Кварацхелия и компания с 3:1 с голове на Мерт Мюлдур, Арда Гюлер и Керем Арктюркоглу в 25', 65'и 90+7'.

Попадения №1 и 2 за възпитаниците на Винченцо Монтела бяха много красиви и допълнително внесоха колорит в зрелищния сблъсък, подценяван от мнозина.

Грузия успя да изравни 7 минути след първия гол във вратата си, реализирайки исторически първи гол за страната на европейски финали. Негов автор бе Жорж Микаутадзе. Грузинците можеха да изравнят в добавеното време, но нацелиха гредата и допуснаха трети гол в компенсираното време.

Най-интересното от мача бе, че Грузия отбеляза дебютен гол на европейски финали, а Арда Гюлер се превърна в най-младия голмайстор на Европейско първенство, "счупвайки" рекорд на Кристиано Роналдо.

Португалия - Чехия 2:1

Във втория мач от група "F" европейският шампион от 2016 година си свърши работата с известна доза късмет. Португалия се наложи с 2:1 над своя съперник - Чехия, с помощта на автогол и късно попадение. Голмайстори бяха Лукаш Прован (61'), Робин Хранач - автогол (69') и Франсиско Консейсао (90+1').

Големият лидер в селекцията на Португалия - Кристиано Роналдо, определено нямаше ден, след като пред него имаше много ситуации за гол, но той така и не се разписа. Въпреки това със стъпването си на тревата КР7 постави рекорд за най-много участия на европейски финали - цели 6: 2004, 2008, 2012, 2016, 2020 и 2024.

Кристиано Роналдо с нов рекорд на еврофинали

Интересното е, че младият Франсиско Консейсао е първата резерва, която отбелязва гол за Португалия на Европейско първенство след Едер на финала през 2016, в който "мореплавателите" сломиха Франция с 1:0.

Не само това, но и бранителят Пепе (41 години и 113 дни) и Кристиано Роналдо (39 години и 134 дни) стават двамата най-възрастни полеви играчи, играли на Европейското първенство.

Ден №5 на Евро 2024 е вече в историята! Вижте какво ще се случи в ден №6 на Европейското първенство по футбол.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички