До ада и обратно - невероятното завръщане на звездата на Словения Йосип Иличич на голямата сцена


До ада и обратно - невероятното завръщане на звездата на Словения Йосип Иличич на голямата сцена
Снимка: GettyImages

2980 0

Двубоят от Европейското първенство по футбол между Англия и Словения беше паметен за словенците. Със спечелената точка срещу един от колосите в световния футбол те успяха да си подпечатат място на осминафиналите на турнира. Това се случва за първи път в тяхната история и постигнатото със сигурност ще остане завинаги във футболните им анали. Двубоят ще се запомни и с нещо също толкова впечатляващо. Един от техните герой, Йосип Иличич, изигра първия си официален мач за своята страна след точно 955 дни.

Йосип Иличич

Той се появи на терена в последните минути на сблъсъка и успя да помогне на Словения да удържи натиска на англичаните. Но защо се стигна всъщност до почти 3-годишната липса на Иличич за състава на словенците, имайки предвид неговия статут в тази страна и неговата брилянта кариера на Апенините.

Кариерата на Йосип Иличич

Почти всички почитатели на тази игра се запознаха с безспорните качества на Йосип Иличич при дългогодишния му престой в италианската серия А. Но до 22-годишна възраст бившият футболист на Аталанта се подвизава в родната си държава. Налага се в мъжкия футбол за отбора на Бонифика, които тогава са във второто ниво на Словения. Там той показва с какъв талант разполага и първодивизионният Интерблок го привлича на 20. Следват 2 сезона на най-високото стъпало, но в края на престоя му там клубът изпада, а той започва все повече да се задържа на скамейката. В този момент Иличич започва да обмисля дали да не прекрати кариерата си и да се посвети на другата си голяма страст – футзала.

Йосип Иличич

Тогава обаче му звънят от Марибор, които участват и в Европа, което дава нов шанс на младокът да се докаже в този спорт. Достатъчни са едва няколко мача с техния екип преди от Палермо да го харесат и да откупят правата му. Скаути на италианците са изпратени да наблюдават своя потенциален съперник в Лига Европа Марибор, но остават най-силно впечатлени от младото им крило на име Йосип Иличич.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

В първите години в Италия мнозина футболни специалисти, запознати с качествата му усещат, че той не успява да покаже напълно потенциала си. Някои от треньорите му се оплакват от неговата работна етика. Постепенно обаче се налага мнението, че италианският наставник Джан Пиеро Гасперини знае как да подходи към словенеца и този тандем носи успехи на Палермо. След това във Фиорентина той продължава да се доказва като един от добрите атакуващи играчи, подвизаващи се в италианското първенство. Въпреки това, те оказват да му предложат нов договор и в битка за футболиста влизат Сампдория и Аталанта.

Йосип Иличич

Решаващ фактор да избере офертата на Аталанта се оказва бившият му треньор Гасперини. Останалото, както се казва, е история. Симпатичният отбор от Бергамо в последните години се утвърди сред водещите тимове не само в Италия, но и в Европа. В последното издание на Лига Европа те победиха безапелационно Байер Леверкузен на финала и така те за пореден път показаха в какъв фактор се превърнаха на Стария континент. Този процес обаче започна с хора като Иличич в състава, които постлаха пътя за успехите на Аталанта.

Словенецът в частност остана в сърцата на неутралните запалянковци като играч, който може да забавлява публиката със своите изпълнения. Неговото първо докосване, невероятният дрибъл, креативността му, техниката в отиграванията му заплениха всеки, който го е наблюдавал на живо или пред малкия екран.

Проблемите, настъпили в живота му

В последните години Иличич се сблъска с някои трудности в живота си, които му повлияха ментално и физически. Първата такава е, когато доктори откриват, че той има инфекция на лимфните възли. След лечение и приемането на множество антибиотици неговото състояние се възстановява, но този продължителен процес оказва негативно влияние на неговата психика.

Йосип Иличич

Друго изключително неприятно събитие е неочаквата смърт на Давиде Астори, който почива в съня си от инфаркт. Двамата са съотборници във Фиорентина и близки приятели. Това се отразява лошо психически на словенецът, който разказва какви мисли са се появили у него след загубата на Астори.

„Страхувах се да заспа. Минаваха ми мисли, че ако го направя може и никога повече да не се събудя и да не видя моето семейство. Беше ми трудно да го преодолея, започнах от нулата и трябваше отново като едно малко дете тепърва да се уча да се движа и да бягам“, споделя Йосип Иличич относно менталните проблеми, които е изпитал след смъртта на своя приятел.

Въпреки трудностите, атакуващият футболист успява да се върне към добрата си форма и през следващите сезони се превръща в един от най-добрите играчи в Италия.

Ролята на пандемията върху словенеца

Един от първите епицентрове на заразата в Европа беше Бергамо. Това налага всеки ден сирените в града да се включват поради епидемиологичната обстановка. Този звук на сирените връща Йосип в детството му, когато той преживява войната в Югославия. Той всъщност е роден в Босна и Херцеговина в хърватско семейство. След като баща му бива убит, когато Иличич е само на година, майка му взема него и брат му и те се местят в град Кран, Словения. Този неприятен спомен за жалост повлиява отново на неговото ментално състояние и поради това той изпуска последните мачове от сезон 2019-20 за Аталанта.

Един от любимите му треньори Гасперини дава емоциално интервю преди двубоя с ПСЖ за Шампионската лига, в който коментира какво се случва с Йосип.

Джан Пиеро Гасперини

„Отидох да го видя в болницата. Той е загубил 10-12 кг от теглото си. Повдигнах го леко и го помолих да дойде с нас за мача“, коментира клубният му мениджър, облян целия в сълзи.

Йосип Иличич опитва да се завърне на терена и го постига за известен период, но през януари 2022 година психичните проблеми отново се задълбочават у него. До края на сезона изиграва още един мач, който се оказва и последен за Бергамаските. Тогава клубът и Иличич стигат до взаимно разбирателство да прекратят взаимоотношенията си.

Преоткриване на себе си

Неговата следваща стъпка е да премине в тима, с който изигра първи мачове в европейските турнири – Марибор. Посрещнат е като герой, но проблемите продължават да го съпътстват. През първите месеци той не успява да се подобри физически и ментално, а треньорът му често го оставя резерва или го праща да тренира с втория състав.

Позитивна новина за него идва в края на 2023 година, когато за наставник в словенския клуб е назначен Анте Шимунджа – мениджър на Иличич и при първия му престой в клуба. Тази смяна на караула довежда до подобряване на състоянието на фланговия футболист и той постепенно започва да си възвръща любовта към футбола.

В отминалия клубен сезон той завърши с 9 гола и 12 асистенции в 36 мача. Страхотните цифри накараха словенският национален отбор отново да погледне към него и Йосип Иличич попадна в избраниците на страната си за настоящето Европейско първенство в Германия.

Йосип Иличич

Във сблъсъка с Англия той записа и минути в турнира, което със сигурност е пример за всеки човек, че независимо от трудностите, които ни сполетяват в живота, винаги имаме опцията да ги преодолеем и да продължим да живеем пълноценно своя живот.

До ада и обратно – това е историята на Йосип Иличич.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички