Последни 4 мача - задава се пълно "мазало": Край на плодовитата част от Европейското по футбол


Последни 4 мача - задава се пълно "мазало": Край на плодовитата част от Европейското по футбол
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

2421 0

Днес (26.06) приключва най-плодовитата част от Европейското първенство по футбол 2024 - груповата фаза. С нея ще са изминали цели 36 двубоя и до края на надпреварата ще остават само 15. След днешните четири дуела следват и първи дни след старта на Евро 2024, в които няма да има мачове (два дни почивка преди старта на осминафиналите).

Логично, последните дуели са от групите E и F. Трябва да отбележим, че в група E има исторически невиждан прецедент - всички отбори са с по три точки след първите два кръга. Евентуални две равенства в последния кръг от груповата фаза ще направи пълна "бъркотия" в групата. Ето повече за всички мачове:

Украйна срещу Белгия

Украйна срещу Белгия на Евро 2024

Очакваше се, че Белгия няма да има проблеми за първото място в групата и че евентуално само Украйна в последния кръг може да я спре - но и двете страни стартираха с шокиращи загуби - съответно "червените дяволи" с 0:1 от Словакия, а украинците с 0:3 от Румъния.

Любопитното е, че пораженията дойдоха, въпреки че напоследък страните са в добра форма - Украйна има само две загуби в последните си 11 мача (7 победи), а Белгия - само 1 поражение в последните си 17 мача. Изненадващо или не, но тези страни не са се изправяли една срещу друга до този момент.

Интересен факт е, че само три от последните 14 мача на Белгия на европейски турнири са довели до това и двата отбора да се разпишат. Роман Яремчук обаче вкара до 15 минути след появата си в игра в два от последните три мача за Украйна, а от другата страна Ромелу Лукаку обича да вкарва на украинци - разписвайки се четири пъти на клубно ниво срещу тимове от тази страна.

Потенциален стартов състав на Украйна: Трубин, Тимчик, Забарний, Сваток, Матвийенко, Миколенко, Циганков, Шапаренко, Бражко, Мудрик, Яремчук.

Потенциален стартов състав на Белгия: Кастеелс, Кастан, Фаес, Вертонген, Теате, Тилеманс, Онана, Де Бройне, Бакайоко, Доку, Лукаку.

Словакия срещу Румъния

Румъния - Словакия на Евро 2024

Другият мач от група E противопоставя Словакия срещу Румъния, като и двете срещи са от 19:00 часа българско време. В момента Северната ни съседка е първа, Белгия е втора, Словакия е трета, а Украйна - четвърта (по голова разлика и отбелязани попадения).

Словакия водеше срещу Украйна, но допусна обрат за първа загуба от четири мача насам. Румъния пък нямаше шанс срещу Белгия и единствената победа за северната ни съседка в последните ѝ шест срещи остава гръмкия старт на Евро 2024 с 3:0 над Украйна.

Това е четвърти мач между Словакия и Румъния през този век, като всеки от предишните три е приятелски двубой и приключва при равенство. В последните два (през 2005 и през 2013) се стига и до гол/гол. Все пак трябва да отбележим и че само три от последните 11 мача на Румъния завършват с попадения и за двата отбора.

Потенциален стартов състав на Словакия: Дубравка, Пекарик, Вавро, Шкриниар, Ханцко, Куцка, Лоботка, Дуда, Шранц, Боженик, Хараслин.

Потенциален стартов състав на Румъния: Ница, Рациу, Драгушин, Бурка, Банку, М. Марин, Ман, Р. Марин, Станчу, Михайла, Драгуш.

Грузия срещу Португалия

Грузия - Португалия на Евро 2024

След втория кръг на груповата фаза имаше само два отбора, които си бяха гарантирали, че ще са първи в групата - Испания и Португалия. Сега за "мореплавателите" предстои протокален реванш срещу единствения дебютант на Евро 2024 - Грузия. Това е и удобен шанс за експерименти и/или даване на почивка за някои ключови играчи на Роберто Мартинес.

Ще бъде любопитно и дали и колко игрово време ще получи мегазвездата Кристиано Роналдо, предвид възрастта му, но и факта, че все още търси първия си гол на турнира, а срещу този опонент възможността изглежда удобно. В групата лидер е Португалия с шест точки, следвана от Турция с три, а Чехия и Грузия са с по една.

Грузия вкара и в двата си мача до момента и все още има надежди за чудо и за класиране за осминафиналите, но това минава през победа срещу Португалия. Тези опоненти имат само една среща до този момент - в приятелски мач през 2008 година, когато "мореплавателите" печелят с 2:0

Потенциален стартов състав на Грузия: Мамардашвили, Шенгелия, Двали, Кашия, Кверквелия, Гочолеишвили, Китеишвили, Кочорашвили, Чакветадзе, Кварацхелия, Зивзивадзе.

Потенциален стартов състав на Португалия: Жосе Са, Семедо, Силва, Данило, Далот, Палиня, Невеш, Нунеш, Феликс, Консейсао, Роналдо.

Чехия срещу Турция

Чехия - Турция на Евро 2024

В другия мач от групата един срещу друг се изправят Чехия и Турция, като и двата мача са от 22:00 часа българско време. И равенство гарантира второто място за южната ни съседка, докато успех за чехите със сигурност ще им осигури продължаваме към осминафиналите.

Успехът срещу Грузия остава единствената победа за Турция в последните 7 мача, сред които има цели четири поражения. Чехия пък влезе на Евро 2024 след серия от шест победи и едно равенство, но загуба от Португалия и равенство с Грузия поставя под въпрос бъдещето на чехите.

Очертава се изключително оспорван дуел, като това е пета среща между тези опоненти за последните 10 години. Двата отбора се срещнаха в групите и на Евро 2016, като тогава южната ни съседка победи и остана трета в групата, но в класирането при завършилите на трето място от групите остана пета и не игра на елиминациите. Всеки от последните три дуела помежду им приключва в полза на Турция, като неизменно във всеки от тях отборът вкарва по два гола.

Любопитен факт обаче е, че Чехия успява да вкара поне един гол през второто полувреме на всеки от последните цели девет двубоя на страната.

Потенциален стартов състав на Чехия: Станиек, Холеш, Хранач, Крейчи, Цуфал, Соучек, Барак, Провод, Дудера, Хложек, Лингр.

Потенциален стартов състав на Турция: Байъндър, Мюлдюр, Демирал, Айхан, Кадиоглу, Юксек, Чалханоглу, Кавеци, Гюлер, Йълдъз, Йълмаз.

Ще можете да следите всички четири срещи от Евро 2024 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички