Джуд Белингам счупи рекорд на Кристиано Роналдо и донесе победата на колеблива Англия на Европейското първенство по футбол (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)


Джуд Белингам счупи рекорд на Кристиано Роналдо и донесе победата на колеблива Англия на Европейското първенство по футбол (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

4694 0

Англия постигна минимална, но много важна победа, без да блести срещу Сърбия с 1:0 в мач от група "C" на Европейското първенство по футбол. Въпреки че "трите лъва" показаха колебание, те бяха измъкнати от голямата си звезда - Джуд Белингам, който за пореден път се превърна в герой със своето решително попадение.

СУПЕРМАЧЪТ СЪРБИЯ - АНГЛИЯ В СНИМКИ (ГАЛЕРИЯ)

Единственият гол на Джуд Белингам падна в 13-ата минута. Звездата на Реал Мадрид се възползва от добро центриране на Букайо Сака и реализира с глава. Цялостно Англия стоеше много добре на терена през първата част, но ролите се размениха през втората и Сърбия имаше инициативата през вторите 45 минути.

Голът на Джуд Белингам пренаписа историята на английския национален отбор. Младият футболист се превърна в първия британец, играещ извън Острова, който отбелязва два гола на два големи турнира - Мондиал 2022 в Катар и настоящото Евро 2024 в Германия.

Това обаче далеч не бе всичко от Джуд. Офанзивният полузащитник "счупи" и рекорд на Кристиано Роналдо. Белингам се превърна в най-младия играч, участвал на три големи първенства. Преди Евро 2024, 20-годишният футболист участва още на Евро 2020, както и на световното в Катар. Предишният рекорд се държеше от Кристиано Роналдо, който участва последователно на европейските първенства през 2004 и 2008, както и на световното първенство през 2006.

С победата Англия оглавява група "C" със своите 3 пункта. Тя е следвана от Дания и Словакия, които направиха реми (1:1) и са с по една точка, докато Сърбия е последна с 0 на сметката си. Следващият мач на "трите лъва" е с датчаните, а "орлите" ще мерят сили със словаците, като и двата мача са в четвъртък (20 юни).

РАЗВОЙ НА СЪРБИЯ - АНГЛИЯ

СУПЕРМАЧЪТ СЪРБИЯ - АНГЛИЯ В СНИМКИ (ГАЛЕРИЯ)

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна силно за англичаните, като в петата минута Фил Фодън отправи хубав удар, но той не застраши особено вратаря Райкович. Само 8 минути по-късно логичното се случи. Центриране на Букайо Сака бе намерено по перфектен начин от Джуд Белингам, който с глава реализира за 1:0.

 

 

В 20-ата минута Англия обаче можеше да си изпати жестоко. Трент Александър-Арнолд сгреши лошо при изнасянето на топката и направи "подарък" на Александър Митрович, който стреля извън наказателното поле, но за щастие на Пикфорд топката излезе в аут. В 25' пък Кайл Уокър бе изведен сам срещу Райкович, но пропусна от малък ъгъл.

В следващите минути играта на терена се поуспокои. Англия все пак доминираше във владението на топката и атакуваше по фланговете, докато Сърбия се защитаваше умело и дебнеше своя момент на контраатака. В добавеното време на първата част обаче Джон Стоунс сбърка много лошо в наказателното си поле, но имаше късмет, че зад него нямаше сръбски футболист, който да вкара гол.

СУПЕРМАЧЪТ СЪРБИЯ - АНГЛИЯ В СНИМКИ (ГАЛЕРИЯ)

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част в Гелзенкирхен започна мудно. Сърбия стартира по-офанзивно, но така и не успяваше да се добере в близост до Джордан Пикфорд и английската врата. В 60-ата минута се стигна до много опасна атака на сърбите. Топката бе подадена на фланга и веднага след това пратена в наказателното поле към Александър Митрович, който обаче бе изпреварен от Джон Стоунс, а играчът на Сити помогна на Пикфорд да улови топката и предотврати опасността.

Според сърбите Пикфорд бе фаулирал Митрович и "орлите" искаха дузпа, но главният арбитър Даниеле Орсато бе категоричен, че такава не може да бъде отсъдена. В 65-ата минута влезлият като резерва - Душан Тадич, успя да овладее трудна топка и проби в полето на Англия. Той стигна пред дъгата на наказателното поле и предпочете да изведе Влахович, вместо да навлезе в свободния коридор и да нанесе голов удар.

В 76-ата минута влезлият като резерва Джарад Боуен проби отлично по фланга и центрира в наказателното поле. Там над всички се извиси Хари Кейн, който стреля силно с глава, но нацели напречната греда.

СУПЕРМАЧЪТ СЪРБИЯ - АНГЛИЯ В СНИМКИ (ГАЛЕРИЯ)

СЪСТАВИ

Сърбия: Райкович, Великович, Миленкович, Павлович, Милинкович-Савич, Гудел, Лукич, Живкович, Костич, Влахович, Митрович

Англия: Пикфорд, Уокър, Райс, Стоунс, Гехи, Сака, Александър-Арнолд, Кейн, Белингам, Фодън, Трипиър

ПРЕДИ СБЛЪСЪКА СЪРБИЯ - АНГЛИЯ

Двубоят ще е вторият от група "C", след като по-рано днес тимовете на Дания и Словения се изправиха един срещу друг. Победа на Сърбия или Англия би дала сериозен тласък на някоя от селекциите за елиминационната фаза.

И двата тима влизат в срещата в доста слаба форма. Англия може да се похвали само с 1 победа в последните си пет мача, като има 2 поражения и е записала 2 равенства. От другата страна, Сърбия е с два успеха, 2 загуби и едно реми.

До момента Сърбия и Англия не са се срещали на голям форум и това ще бъде първи мач изобщо между двата противника. Целта пред "трите лъва" е трофеят, докато западната ни съседка ще се опита да поднесе изненадата на европейските финали в Германия.

Пълна ТВ програма на Европейското първенство по футбол 2024 - кога и къде гледаме всеки мач от Евро 2024

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички