Една забрана и един тотално неизвестен герой с гениално мислене: Как Англия продължи на Европейското по футбол?


Една забрана и един тотално неизвестен герой с гениално мислене: Как Англия продължи на Европейското по футбол?
Снимка: GettyImages

670 0

Англия ще се изправи срещу Нидерландия в полуфинален сблъсък на Европейското първенство по футбол. „Трите лъва“ достигнаха до тази фаза, отстранявайки Швейцария след изпълнение на дузпи. Още в началото на тяхното изпълнение Джордан Пикфорд спаси наказателен удар на Мануел Аканджи, а след това неговите съотборници бяха безпогрешни от бялата точка и гарантираха своето продължаване на турнира.

Англия

Спечелването след дузпи обаче не се оказва единствено и само късмет за състава на Гарет Саутгейт. Оказва се, че селекционерът е наложил интересна забрана на тима си, която явно сериозно помага за подобрението на този компонент от играта.

Какво промени Саутгейт

Намесата на Саутгейт е свързана не само с използването на анализатори и психолози, но и с прокарването на забрана, която не разрешава на нито един негов футболист да говори по тази тема. През годините Англия неколкократно е губила болезнено след изпълнение на дузпи и техният настоящ треньор не желае те да се фокусират дотолкова върху това.

Гарет Саутгейт

Още: Пълна ТВ програма за 1/2-финалите на Европейското първенство по футбол 2024 - кога и къде да гледаме всеки мач

Според авторитетната медия “The mirror” играчи като Джордан Пикфорд, Марк Гуехи и Езри Конса са били възпирани да отговарят на журналистически въпроси, свързани с тази тема.

Необходимостта от промяна

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Един от хората, които помагат за това да се промени нагласата спрямо дузпите в лагера на англичаните, е Крис Маркхем. Той работи в английската футболна федерация от 4 години и е сред първите, които виждат необходимостта от нов поглед върху изпълненията от наказателен удар.

Трент Александър-Арнолд

„Още в началото потърсих и намерих думи на предишните 5 наставници преди Гарет Саутгейт, не включвам в тях Сам Алардайс, в които те казват, че дузпите се дължат на късмет, те са лотария и не можеш да пресъздадеш в тренировка този вид напрежение. По този начин излиза, че от футболистите не зависи нищо. Целта ми беше да убедя играчите, че това не е така,  изпълнението им изцяло зависи от самите тях. За радост, Гарет и неговият щаб бяха отворени към подобно мислене и към това да работим неусърдно за подобрението по този въпрос. Изпълнението на дузпа зависи от много компоненти – стъпките преди удара, ъгъла, бързината, техниката на дишане, добрата засилка и др.“, сподели Крис Маркхем за промените, които са наложили в английския национален отбор.

Още: Борещ се за титуляр на Европейското по футбол е увеличил най-много цената си - изненади в топ 5

Откроиха 4 причини за слабата игра на Мбапе на Европейското, едната е политическа

Ферди Кадиоглу - турчинът, който "побърка" цифрите на Европейското и впечатли с футболен интелект

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички