Епичен старт на 1/8-финалите: Адът се отприщва, а Краля пада рано-рано на Европейското първенство по футбол 2024


Епичен старт на 1/8-финалите: Адът се отприщва, а Краля пада рано-рано на Европейското първенство по футбол 2024
Снимка: Getty Images

1932 0

Време е да започне най-интригуващата част от Европейското първенство по футбол 2024 - елиминациите. Още в първия ден от тях вероятността да видим актуалния крал на стария континент да отпадне е съвсем сериозна. Освен това ще бъде сложен стартът на адската половина, в която се намират отбори като Германия, Испания, Португалия, Франция, а защо да не отличим и Белгия и Дания.

Швейцария срещу Италия на 1/8-финалите от Евро 2024

Коя телевизия ще излъчва Швейцария - Италия от Европейското първенство по футбол?

Швейцария - Италия на Евро 2024

Осминафиналите започват с мача между Швейцария и Италия, който стартира в 19:00 часа българско време в Берлин. В последните мачове и на двата тима от групите имаша драма в послените минути - "кръстоносците" изпуснаха аванса си срещу Германия след гол във втората минута от добавеното време и така останаха втори в група с Бундестима, Шотландия и Унгария (две равенства и една победа).

"Скуара Адзура" пък изравни в осмата минута от добавеното време срещу Хърватия, за да изхвърли "шахматистите" и да остане втора в "групата на смъртта". Актуалният носител на трофея обаче далеч не впечатли с показаното в групата.

Победителят от тази двойка ще срещне Англия или Словакия на четвъртфиналите. Италия все още не е била отстранявана в осминафиналите, след като бяха въведени на Евро 2016. За последно страната бе елиминирана още в първия елиминационен кръг на континенталната надпревара през 2008 година, когато загуби от Испания след дузпи. Любопитното е, че в два случая от следващите три европейски Италия е минавала през продължения, когато е започвала в елиминационната фаза.

Швейцария ще трябва да подобри представянето си в отбрана, тъй като инкасира попадения във всеки от последните си четири мача (неизменно се стига до гол/гол). Любопитното е, че цели три от тях приключват при напълно идентичен резултат - 1:1.

Тези опоненти не са се срещали от 2021-ва година, когато обаче играха цели три пъти. Първо в групите на Европейското, когато Италия победиха с 3:0 (но и двата тима продължиха напред), а след това в квалификациите за световното - където не се победиха (0:0 и 1:1).

Потенциален стартов състав на Швейцария: Зомер, Шар, Аканджи, Родригес, Стергиу, Джака, Фройлер, Ебишер, Ндойе, Варгас, Емболо.

Потенциален стартов състав на Италия: Донарума, Дармиан, Манчини, Бастони, Ди Лоренцо, Барела, Жоржиньо, Кристанте, Димарко, Киеза, Скамака.

Германия срещу Дания на 1/8-финалите от Евро 2024

Коя телевизия ще излъчва Германия срещу Дания от Европейското по футбол?

Германия - Дания на Евро 2024

В късния мач от деня пък домакинът Германия се изправя срещу полуфиналиста от Евро 2020 Дания. Мачът започва в 22:00 часа българско време и ще се състои в Дортмунд. "Червения динамит" завърши втори в група C след три равенства, докато Бундестима спечели своята група А след споменатата драма в края срещу Швейцария.

От 2000 година насам Германия и Дания са се срещали общо шест пъти, като изненадващо или не, но "червения динамит" има преимущество от две победи срещу една за опонента. Три мача са приключили при равен резултат, което важи и за последните им два сблъсъка - в приятелски мачове през 2017 и 2021 година - 1:1 и двата пъти. Интересното е, че в пет от случаите се е стигало до гол/гол, като нито веднъж победителят не е печелил с над един гол разлика - винаги стигайки се до оспорвани дуели. Единственият двубой, който не е бил приятелски в тази серия, е на Евро 2012, където и Германия постига единствената си победа (за да спечели група с Португалия, Дания и Нидерландия с три успеха).

Селекцията на Юлиан Нагелсман е в ролята на големия фаворит, като трябва да се отбележи, че страната му печели първия си елиминационен мач на голям форум още в редовното време - в 9 от последните 11 случая.

Никлас Фюлкруг може да е жокерът на Германия, особено ако се появи през второто полувреме - когато идват всички от последните му шест попадения за страната. Йонас Винд, който също играе в Бундеслигата, пък носи късмет за Дания, тъй като "червения динамит" има само една загуба, когато Винд вкара или даде асистенция (10 победи, 1 равенство, 1 загуба).

Победителят от този дуел ще се изправи на 1/4-финалите срещу победителя измежду Испания и Грузия.

Потенциален стартов състав на Германия: Нойер, Кимих, Рюдигер, Шлотербек, Мителщад, Андрих, Кроос, Гюндоган, Мусиала, Вирц, Хаверц.

*Джонатан Тах пропуска мача заради два жълти картона в групите.

Потенциален стартов състав на Дания: Шмайхел, Андерсен, Вестегор, Кристенсен, Кристиансен, Норгард, Хойберг, Ериксен, Бах, Поулсен, Хойлунд.

Ще можете да следите двата мача от Евро 2024 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички