Златна резерва спаси Португалия от резил срещу Чехия на Европейското първенство по футбол, Кристиано Роналдо се скъса да пропуска (ВИДЕО)


Златна резерва спаси Португалия от резил срещу Чехия на Европейското първенство по футбол, Кристиано Роналдо се скъса да пропуска (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4845 0

Португалия успя да победи Чехия с 2:1 в последния мач от първия кръг на груповата фаза на Европейското първенство по футбол. "Мореплавателите" са едни от основните фаворити за спечелването на турнира и успяха да се измъкнат в мач от група "F" пълен с какво ли не.

Въпреки тоталната доминация на Португалия - чехите бяха тези, които откриха резултата. С много хубав удар извън наказателното поле в 62' Лукаш Провод даде преднина на своите. Само 7 минути по-късно обаче резултатът бе изрвнен след нелеп автогол на бранителя на Чехия - Робин Хранач. Португалците обаче грабнаха победата в първата минута на добавеното време, когато резервата - Франсиско Консейсао донесе успеха.

Представянето на лидера в португалските редици - Кристиано Роналдо, със сигурност можеше да е по-добро. Той записа няколко пропуска, а на други два пъти чешкият вратар - Станек го разочарова със спасявания. Въпреки това обаче, 5-кратният носител на "Златната топка" записа рекорд на европейски финали, като се превърна в първия футболист, който играе на шест такива - 2004, 2008, 2012, 2016, 2020 и 2024.

Следващият мач на Португалия в група "F" ще бъде срещу Турция на 22 юни (събота). Чехия пък ще мери сили с Грузия на същия ден. По-рано днес (18 юни) пък турците победиха грузинците с 3:1. Ситуацията в групата е следната: Турция е първа с три точки, но с по-добра голова разлика от втория - Португалия. Трети и четвърти с 0 пункта са съответно Чехия и Грузия.

РАЗВОЙ НА ПОРТУГАЛИЯ - ЧЕХИЯ

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна равностойно, като португалците бяха по-активния от двата отбора. В осмата минута се стигна до първата по сериозна възможност в наказателното поле на Станек. Рафаел Леао проби на фланга и центрира към Кристиано Роналдо, който стреля с глава, но доста неточно. Малко по-късно отново Леао нахлу в противниковото наказателно поле и подаде по земя, но там чешката отбрана се справи и изчисти топката.

 

 

В 26-ата минута "мореплавателите" развиха бързо нападение. Фернандеш получи отдясно и пусна остро подаване по земя. Рафаел Леао се хвърли напред, но не успя да я отклони в чешката мрежа. Чехите пък чакаха своя момент на контраатака и се защитаваха умело и концентрирано.

Само 6 минути по-късно се стигна до нов шанс пред Роналдо. Бруно Фернандеш пусна чудесен пас, разсичайки отбраната на Чехия, топката достигна до КР7, който обаче стреля право в тялото на Станек. Доминацията на португалците продължи до края на първата част. В последната минута 5-кратният носител на "Златната топка" Роналдо пропусна още един шанс, след като Станек спаси негов удар.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част стартира по-добре за възпитаниците на Роберто Мартинес. В 52-ата минута Бернардо Силва получи пас на фланга, проби към наказателното поле и нанесе фалцов удар, който обаче бе много неточен. 3' по-късно отново Роналдо бе в центъра на събитията. Португалецът получи пас от Силва, извиси се над всички, стреля с глава, но ударът му бе блокиран от противников бранител.

В 58-ата минута Кристиано Роналдо стреля от совбоден удар, но той отиде право в ръцете на Станек. Сензацията обаче бе факт в 62'. Чехите организираха добра атака, но след изчистване на Пепе кълбото се озова в Провод. Полузащитникът нанесе много прецизен удар и матира Коща за 1:0.

 

В 70-ата минута, с помощта на късмета, резултатът бе изравнен. Топката бе центрирана в наказателното поле на чехите, където Нуно Мендеш се опита да свали към Кристиано Роналдо. Там обаче се намеси Станек, който имаше малшанса да избие топката право в глезена на своя съотборник Хранач, а след това топката се озова право във вратата му, с този автогол резултатът стана 1:1.

 

В 80' чехите развиха много добро нападение. Петр Севчик овладя в наказателното поле и предпочете да завърши сам, въпреки че имаше много по-добри опции. Рубен Диаш застана на пътя на топката, след което Цоуфал стреля от границата на наказателното поле – покрай лявата греда.

В 85' Португалия счупи каръка центриране към Роналдо и негов удар с глава срещна гредата. За добавката обаче "на линия" бе Диого Жота, който веднага добави топката в мрежата, но на повторението стана ясно, че КР7 е бил в положение на засада и ВАР отмени гола.

Португалия успя да поведе в самия край на мача. В първата минута на добавеното време Педро Нето проби по фланга и прати топката към резервата Франсиско Консейсао. Младокът нямаше как да пропусне от непосредствена близост и донесе победата на "мореплавателите".

СЪСТАВИ

Португалия: Коща, Далот, Пепе, Диаш, Кансело, Силва, Фернандеш, Витиня, Мендеш, Леао, Роналдо

Чехия: Станек, Холеш, Хранач, Крейчи, Цоуфал, Шулц, Соучек, Провод, Доудера, Кухта, Шик

Преди Португалия - Чехия на Евро 2024

Португалската суперзвезда Кристиано Роналдо е на път да стане първият играч, участвал на шест европейски финали. Той вкара гол срещу чехите на четвъртфиналите от изданието през 2012 година, а загря подобаващо за днешния сблъсък с два гола в приятелската среща срещу Северна Ирландия (3:0).

Чехия се появява на осмите си поредни финали на европейско първенство, подкрепени от факта, че четири от последните им седем участия ги доведоха до фазата на елиминациите. Те имат перфектен рекорд под ръководството на новия треньор Иван Хашек, който пое поста след квалификационната фаза, с четири победи в приятелски срещи, въпреки че допуснаха гол във всеки мач.

Чисто исторически двете нации са срещали една срещу друга 5 пъти. Първата е през 1996 година, в която победител е Чехия, а в следващите четири Португалия тотално доминира над своя опонент с четири успеха.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички