В кошмарна вечер за Лукаку! Фаворитът Белгия се сгромоляса срещу Словакия в първия си мач на Европейското (ВИДЕО)


В кошмарна вечер за Лукаку! Фаворитът Белгия се сгромоляса срещу Словакия в първия си мач на Европейското (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4889 0

Белгия започна разочароващо на Европейското първенство по футбол 2024. "Червените дяволи" загубиха с 0:1 от Словакия в първия си двубой в група Е. Единственото попадение отбеляза Иван Шранц в 7'. Така се стигна до първата по-голяма изненада в турнира, тъй като Белгия бе считан за големия фаворит в тази група.

"Червените дяволи" започнаха ударно двубоя, като веднага се хвърлиха в атака. Ромелу Лукаку определено е големият грешник за тима, като още в 3' и 6' започна с пропуските, а в 7' след грешка на белгийците Словакия поведе изненадващо в резултата.

Това определено разстрои играта на "дяволите", които не успяваха да "настроят" играта си. Освен пропуските на Лукаки се стигна и до два отменени негови гола в 56' и 86'. Първият гол заради засада, а вторият заради игра с ръка на Опенда, който му асистира.

Победата на Словакия над Белгия е най-големият шок в историята на европейско, ако се гледа от ранглистата на ФИФА! Има 45 места разлика между отборите.

Трите големи пропуснати шанса на Ромелу Лукаку са изравнени за НАЙ-МНОГО в мач на ЕВРО от 2000 г. насам. Той е и първият играч с два отменени гола с ВАР.

Така, след изиграването на първите мачове в група Е изненадващо лидери с по 3 точки са Словакия и Румъния, докато фаворитите Белгия и Украйна са с 0. В следващия мач "червените дяволи" се изправят срещу Румъния.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Белгия започна по-добре двубоя, като имаше отличен шанс да поведе в резултата още след 120 секунди. Жереми Доку направи добър пробив по десния фланг и подаде към Кевин де Бройне. Халфът продължи към Ромелу Лукаку, който от близко разстояние не успя да преодолее Мартин Дубравка. Малко след това белгийците организираха още една добра атака, но се стигна до неразбирателство в атака.

Въпреки силния старт, само 4' след това се стигна до грешка - и то след тъч. Доку сбърка и топката стигна до Юрай Куцка, който стреля. Неговият удар бе спасен от Коен Кастелс, но Иван Шранц не сгреши със своя изстрел.

В следващите минути "червените дяволи" опитаха да възстановят равенството, но атаките им не бяха достатъчно опасни. В 21' Дубравка сгреши близо до наказателното, но от около 20-ина метра Леандро Тросар не успя да намери опразнената врата.

Следващото интересно положение бе чак 10 минути по-късно. Роберт Боженик стреля от границата на наказателното поле, но бе прекалено слабо.  В 36' Амаду Онана засече центриране от корнер с глава, но право в Дубравка.

Четири минути след това Словакия организира много хубава атака, като Куцка напредна и центрира към Лукаш Хараслин. Той отправи хубав удар от воле, но Кастелс спаси.  В 41' Яник Ферейра Караско изведе Лукаку, но нападателят отново се отчете с пропуск.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Белгия започна по-надъхано второто полувреме, но определено им липсваше добра сработеност. Особено в предни позиции.  Шест минути след подновяването на играта Денис Вавро отправи удар от далечно разстояние, но покрай вратата.

В 56' Лукаку най-накрая прати топката в мрежата, след като Онана свали с глава. Попадението бе отменено след намесата на ВАР заради засада. Малко след това Леандро Тросар стреля  от границата на наказателното поле. В 60' дойде поредният голям пропуск за Белгия, като топката бе избита буквално пред голлинията.

Доку се справи с Петер Пекарик по левия фланг, влезе в наказателното поле и центрира ниско. Вратарят Дубравка не успя да избие по най-добрия начин и топката попадна в Йоан Бакайко, който стреля от около пет-шест метра. Точно пред голлинията Давид Ханцко изби.

Последваха минути, в които Белгия изглеждаше, че се е предала и дори отстъпи в притежанието на топката, а словаците стигаха по-често до тяхната врата. В 87' се стигна до поредния нещастен момент за Лукаку тази вечер.  Опенда напредна по левия фланг и намери Лукаку, който бе безкомпромисен от наказателното поле. След намесата на ВАР отново бе отменен заради игра с ръка на асистиралия. До края на двубоя Белгия така и не съумя да стигне до попадение, въпреки че имаше 7' добавено време.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Белгия: Кастеелс, Кастан, Дебаст, Фаес, Караско, Онана, Мангала, Де Бройне, Доку, Тросар, Лукаку

Словакия: Дубравка, Ханцко, Шкриниар, Вавро, Пекарик, Лоботка, Дуда, Куцка, Шранц, Хараслин, Боженик

Преди мача

Това ще бъде седмо участие за талантливите белгийци на Европейско. Досега най-големият им успех остава достигането до финал пред 1980 г. в Италия. Тогава турнирът бива спечелен от ФР Германия с 2:1.

Белгия за първи, и последен път досега, победи съперника в контрола преди повече от 11 години с 2:1. Предходните двубои завършиха 1:1 (още две контроли в през 2002 и 2006 г.). Аксел Витсел е единственият отстъстващ в двата лагера. 

Словакия няма какво да губи, след като се класира едва за трети път за основната фаза на турнира. Най-успешно остава участието през 2016 г., когато бе достигната 1/8-финалната фаза. Пет години по-късно селекцията остана 18-а в груповата фаза.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички