Англия отново бе благословена в продължението: Обрат срещу Нидерландия поддържа мечтата жива на Европейското (ВИДЕО)


Англия отново бе благословена в продължението: Обрат срещу Нидерландия поддържа мечтата жива на Европейското (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

6874 0

Днес (10 юли) стана ясен и вторият финалист, който ще се бори с Испания на финала на Европейското първенство по футбол. Англия надделя над Нидерландия с 2:1 на полуфинала, като стигнаха до успеха чрез обрат. Симонс откри за "лалетата" в 7', а в 18' Хари Кейн изравни от дузпа. В добавеното време резервата Оли Уоткинс вкара победния гол за 2:1.

Припомняме, че на 1/8-финала срещу Словакия англичаните отново вкараха в добавеното време чрез Джуд Белингам, за да вкара двубоя в продължения. Там бързо решиха нещата в своя полза. На финала в неделя (14 юли) Англия ще се изправи срещу Испания.

Така "трите лъва" стигнаха до втори пореден финал на Европейско първенство, като преди 3 години загубиха от Италия. Двете полувремена се различаваха тотално, като през първото имаше редица положения и пред двете врати, включително и по една греда за отброите. През втората част темпото бе по-спокойно, а две от резервите на Гарет Саутгейт донесоха успеха. Коул Палмър асистира на Уоткинс, като и двамата бяха влезли 10 минути по-рано.

Любопитен факт за стартовите 11 бе, че шестима от 26-те играчи (23%) от холандския отбор играят в Ередивизи, докато 24 от 26-те повикани (92%) за Англия играят във Висшата лига Белингам и Хари Кейн играят в чужбина.

С гола си Кейн влезе в историята на европейски първенства.  Никой не е вкарвал повече голове в директните елиминации от него - 6. Хари Кейн е първият англичанин, отбелязал 15 гола на големи международни турнири.

Попадението на Шави Симонс в седмата минута е най-ранният гол, отбелязан на полуфинал на Европейско от Алън Шиърър за Англия срещу Германия през 1996 г. (3-та минута). Англия е първият отбор в историята на Европейското първенство на УЕФА, който достига до финала, въпреки че изоставаше и на четвъртфинала, и на полуфинала.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Англия опита да започне офанзивно двубоя, като веднага погледна към противниковата врата. Това обаче не им донесе успех, а напротив.

Още в 7' Шави Симонс успя да отнеме топката в близост до вратата на "Трите лъва" от Деклан Райс. Младият национал на "лалетата" успя бързо да си я нагласи и стреля от средна дистанция към горния десен ъгъл на вратата. Джордан Пикфорд нямаше шанс да отрази.

В 14' Райс върна добре топката към Кейн в наказателното поле, но той бе изпреварен от Ван Дайк. Малко след това англичаните засилиха агресията си и нападателната си мощ.Кейн стреля мощно, но Вербрюген изби.

В 16' Букайо Сако навлезе отдясно в наказателното поле, нагласи си топката на левия крак и стреля, но ударът му бе блокиран. Кейн добави от воле, но бе застъпен от Дензел Дъмфрис, а топката премина над вратата. Стигна се до преразглеждане с ВАР, като Феликс Звайер прецени, че е дузпа. Кейн се нае с изпълнението на дузпата в 18'и реализира по категоричен начин за 1:1.

В 23' отборът на Саутгейт бе близо до втори гол. Фил Фодън навлезе в наказателното поле отдясно, преодоля няколко играчи в оранжево и от малък ъгъл успя да преодолее вратаря. точно от голлинията Дъмфис изчисти.

И следващите минути предложиха вълнуващи положения и пред двете врати. Нидерландия организира опасна контраатака, като Мемфис Депай напредна и пусна подаване към Дониел Мален. Стигна се до корнер, при което изпълнение Дъмфрис отправи удар с глава, който срещна гредата.

В 32' и Фил Фодън нацели гредата след удар пред наказателното поле. Три минути след това Роналд Куман смени Депай заради контузия, а на негово място влезе Джоуи Феерман.

Последната по-интересна ситуация бе в 39'. Топката достигна до Кайл Уокър, а той подаде към Коби Мейно, който продължи към Фил Фодън. Фланговият нападател отново отправи удар от далечна дистанция, но не достатъчно, за да затрудни нидерландския страж.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Началните минути бяха спокойни, като темпото бе видимо свалено и от двата състава. На мястото на трипиър влезе Люк Шоу, а в Нидерландия Вегхорст замени Мален.

Едва в 65' дойде първата опасност след подновяването на играта. Джоуи Феерман центрира от свободен удар, а Върджил Ван Дайк успя да се измъкне от защитник и да нанесе удар от близка дистанция, но Пикфорд направи страхотно спасяване. След последвалия корнер Дъмфрис нанесе удар с глава, но над вратата. В 76' Симонс стреля, но изстрелът не бе добър.

10 минути преди края гол на Англия беше отменен. Кайл Уокър получи подаване отдясно и подаде към Букайо Сака. Той прати топката във вратата от няколко метра прати топката, но попадението не бе зачетено заради засада. Малко след това Хари Кейн и Фил Фодън бяха заменени от Коул Палмър и Оли Уоткинс.

В добавеното време на срещата Коул Палмър с чудесен пас намери Оли Уоткинс в наказателното поле. Той се обърна и от малък ъгъл нанесе силен удар към далечния ъгъл, като топката премина между краката на Стефан Де Фрай и се озова в мрежата.

СЪСТАВИ

Нидерландия: Вербрюген, Ван Дайк, Аке, Де Врай, Симонс, Депай, Гакпо, Райндерс, Мален, Дъмфрис, Шоутен

Англия: Пикфорд, Уокър, Райс, Стоунс, Гехи, Сака, Кейн, Белингам, Фодън, Трипиър, Мейну

ПРЕДИ МАЧА ОТ ЕВРО 2024

Това са много познати води за националния отбор на Англия, който ще участва в третия си полуфинал на голям турнир от четири опита под ръководството на Гарет Саутгейт, след като драматично победи Швейцария на дузпи в осминафиналите. "Трите лъва" все още са колебливи, но според мнозина се справят много по-добре в елиминациите, отколкото в груповата фаза и това ги прави много опасни в тази фаза на първенството.

От другата страна, стои Нидерландия, която след неблагоприятна групова фаза, в която се класира на на третото място, се засили във фазата на елиминациите на Евро 2024. "Лалетата" трябваше да се справят с Туция с 2:1 след обрат в Берлин в събота (6 юли), по този начин момчетата на Роналд Куман се класираха на своя първи полуфинал на голям турнир - за първи път от 10 години, след като направиха това на Мондиал 2014 в Бразилия.

В исторически план тези две страни са се изправяли една срещу друга цели 14 пъти. Превес в съперничеството има Нидерландия с пет победи, а Англия може да се похвали с едва 2, като са завършвали наравно 7 пъти.

Както вече стана ясно, победителят се класира на големия финал на Евро 2024 на Олимпийския стадион в Берлин, където ще мери сили с Испания, която вчера (9 юли) победи с 2:1 Франция и си осигури място в решаващия мач на турнира.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички