Абсолютно зрелище на Европейското първенство по футбол! Изненада, антирекорд, голям грешник, 5 гола и драма до края на Нидерландия - Австрия (ВИДЕО)


Абсолютно зрелище на Европейското първенство по футбол! Изненада, антирекорд, голям грешник, 5 гола и драма до края на Нидерландия - Австрия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5430 0

Феновете на най-великата игра станаха свидетели на изключително зрелищен мач на Европейското първенстов по футбол. Австрия успя да се наложи над Нидерландия с 3:2 на Олимпийския стадион в Берлин. Дубоят от група "D" бе изпълнен с какво ли не и определено ще остане в историята на еврофиналите като един от най-интересните.

Първото попадение в мача падна в шестата минута, когато Дониел Мален имаше малшанса да си отбележи автогол. Коди Гакпо изравни резултата в 47-ата минута, а австрийците си върнаха преднината в 59' чрез Романо Шмид. Мемфис Депай възстанови паритета в 75', а Марсел Забицер подпечата успеха на Австрия в 80-ата минута с гол от малък ъгъл.

Интересното е, че автоголът на Мален се оказа исторически. Той бе първи на европейски финали за Нидерладния и първи в полза на Австрия на форума на Стария континент. Освен това, автоголът бе и най-бързиятя в историята на еврофиналите.

Това бе първо поражение в груповата фаза за Нидерландия в последните им 11 мача на европейски първенства (9 победи, 2 равенства). С победата пък Австрия сложи край на черна серия от 7 поредни загуби от "лалетата".

Австрия завършва група "D" на първата позиция с актив от 6 пункта на сметката си. Втора е Франция с пет, а Нидерландия се нарежда трета с 4, но продължава напред, защото ще попадне след четиримата най-добри, завършили на тази позиция в груповата фаза. Полша се прибира у дома със своята 1 точка на последното място.

РАЗВОЙ НА НИДЕРЛАНДИЯ - АВСТРИЯ

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна много спокойно с разиравания и от двата отбора. В шестата минута обаче Прас бе изведен на фланга и навлезе в половината на "лалетата". Той центрира в наказателното поле, а там Дониел Мален имаше малшанса да прати топката в собствената си врата и да си отбележи автогол, давайки преднина на австрийците.

 

15 минути след началото на двубоя "лалетата" можеха да изравнят. Коди Гакпо получи на левия фланг и намери с пас по земя Тиджани Райндерс в наказателното поле. Той беше на скорост и стреля с едно докосване, но в аут. В 24-ата минута Дониел Мален бе изведен сам срещу Пентц, но не успя да поправи грешката си и да вкара в противниковата врата.

В 38-ата минута след корнер топката стигна до Марсел Забицер. Той нанесе мощен удар от границата на наказателното поле, но ударът му бе спасен от Вербрюген. При добавката обаче Марко Арнаутович пропусна златен шанс от непосредствена близост да удвои за своите. В 42-ата минута Коди Гакпо бе изведен срещу Пентц и намери Депай с центриране, който обаче пропусна. На повторението обаче се видя, че има засада на нападателя на Ливърпул.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Само 2 минути след старта на втората част равенството бе възстановено. Австрия допусна грешка в отбраната си и позволи на "лалетата" да изведат Коди Гакпо сам срещу Пентц, който не сбърка и изравни резултата.

 

В 59-ата минута Австрия си върна преднината. При центриране от фланга защитата на "лалетата" изпусна Шмид, който с глава и с малко помощ от крака на Стефан Де Врай отбеляза за 2:1. В следващите минути играта се поуспокои. Нидерландия търсеше път към вратата на австрийците, които обаче се защитаваха умело.

В 75-ата минута Мемфис Депай изравни резултата, след като овладя топката с гърди и вкара. Отне време попадението да бъде зачетено заради съмнения за игра с ръка, но след справка с ВАР се видя, че няма такава. Радостта на нидерландците обаче не продължи дълго. Марсел Забицер даде преднина на австрийците за трети път в мача, когато в 80-ата минута деветката на тима разстреля Вербрюген от малък ъгъл.

 

 

СЪСТАВИ

Нидерландия: Вербрюген, Хертрауда, Ван Дайк, Аке, Де Врай, Депай, Гакпо, Райндерс, Верман, Мален, Шоутен

Австрия: Пентц, Вьобер, Пош, Зайвалд, Арнаутович, Прас, Забицер, Грилич, Лиенхарт, Шмид, Вимер

Къде да гледаме Нидерландия - Австрия по ТВ?

Очаквайте стартовите състави около 18:00 часа!

ПРЕДИ МАЧА НИДЕРЛАНДИЯ - АВСТРИЯ НА ЕВРО 2024

Австрия спечели почитатели от двете си представяния на тези финали, след поражението с 0:1 от Франция с впечатляваща победа с 3:1 над Полша. Това беше едва вторият път, в който те отбелязаха три гола в мач от европейски финали. Селекцията на Ралф Рангник ще има за цел да се класира на елиминациите на най-големия форум на Стария континент едва за втори път.

От другата страна, стои Нидерландия. Момчетата на Роналд Куман са сред фаворитите на турнира. Има всички основания да вярваме, че "лалетата" могат да грабнат трите точки срещу Австрия, тъй като те спечелиха всеки от последните си седем сблъсъка с опонента, включително и един в груповата фаза на Евро 2020.

Преди началото на срещата ситуацията в групата е следната: Първа е Нидерландия с 4 точки (голова разлика 2:1), втора е Франция с 4 пункта (1:0), трета е Австрия с 3 (3:2), а последното място е за Полша с 0 пункта (2:5).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички