След невиждан гол от 24 години насам на европейски първенства: Дания "повтори България" (ВИДЕО)


След невиждан гол от 24 години насам на европейски първенства: Дания "повтори България" (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

5057 0

Само дни след равенството на Словения 1:1 срещу България - страната завърши при същия резултат и срещу Дания, но на Европейското първенство по футбол 2024. Така "червения динамит" усложни сериозно ситуацията си в толкова коварната група.

Дания потегли с разочарование на Евро 2024 - въпреки гол на Кристиан Ериксен

Мачът бе от група D на Евро 2024, където е и един от големите фаворити на турнира - Англия. "Трите лъва" започват своето участие по-късно днес (16.06) с много интригуващ двубой мач срещу Сърбия от 22:00 часа българско време.

И в този мач от Европейското падна гол в началото на мача. Той бе дело на Кристиан Ериксен в много емоционален момент. След технично подаване с пета в наказателното поле получи топката и имаше нужда от две докосвания, за да преодолее Ян Облак. Голът му идва 1100 дни след трагичния инцидент на Евро 2020, когато в първия си мач на турнира едва не загуби живота си.

"Червения динамит" пропиля добри ситуации и можеше да съжалява, че не удвои аванса си, въпреки че и Словения загатна, че може да е опасна на контраатаки. В крайна сметка словенците заиграха по-добре през второто полувреме и след като в 76-ата минута Шешко нацели гредата с удар отдалеч, секунди след това Янжа се разписа с друг изсрел извън наказателното поле и след рикошет, заблудил Шмайхел.

Така за първи път от 24 години насам видяхме попадение на Словения на европейско първенство. Изравнителният гол даде криле на Словения, а до края на мача атаките валяха и към двете врати, но повече голове не паднаха.

Андреас Кристенсен пък демонстрира 100% успеваемост при подаванията (89 от 89). Това е рекорд за най-много пасове при 100% успеваемост от 1980 година насам на европейски първенства.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Кристиан Ериксен бе директно замесен в 12 удара на Дания (5 изстрела и 7 създадени шанса) - най-много от халф на европейско първенство след Месут Йозил срещу Гърция през 2012 година (отново 12).

Във втория кръг от груповата фаза Дания ще има много тежка задача - сблъсък с фаворита Англия (20.06 от 19:00 часа българско време). Словения пък ще се надява да открадне точки от Сърбия в същия ден, но от 16:00 часа.

 

Първо полувреме

Още от първите секунди на мача "червения динамит" обгради опонента около наказателното му поле.

Въпреки натиска Словения показа, че ще контраатакува във всеки удобен момент. В 16-ата минута звездата на отбора Шешко стреля извън наказателното поле без особено подготовка, а изпълнението му мина на сантиметри от страничния стълб.

17' - 0:1! Веднага след този добър шанс обаче Дания откри резултата. Кристиан Ериксен получи технично подаване с пета в наказателното поле от Винд. Ериксен отигра с две докосвания и преодоля Облак от непсредствена дистанция!

 

В 28-ата минута след много остро центриране върналият се да помага в защиата Шешко изчисти топка, но в своя съотборник, а след рикошета автоголът се размина с малко. Последва центриране от корнер на Ериксен и удар с глава, но излязъл в аут.

Секунди след това Шпорар се бе позиционирал перфектно и получи чудесно извеждащо подаване, което щеше да го остави очи в очи срещу Шмайхел, но контролът над топката бе потресаващ и той не успя да отиграе добре.

До края на полувремето мачът се игра в едната половина, като на няколко пъти Словения блокираше опасни изстрели на Дания, но ново чисто голово положение на практика нямаше.

Второ полувреме

В 50-ата минута след силно хвърлен тъч се стигна до напрежение пред вратата на Шмайхел, като играч на Словения се размина с топката и останаха съмнения дали Вестегор е играл с ръка. ВАР преразгледа за дузпа, но основания за такава нямаше. Последва нов тъч, но от другата страна - тогава Шмайхел боксира, но право на главата на противников футболист, който върна топката с глава в наситената зона пред вратарското поле. Там двама негови съотборници се разминаха с топката, като при единия имаше изритване от опонент. Заради това ситуация бе преразгледана, но дузпа не бе отсъдена, като ВАР прецени, че контактът е бил твърде лек и незначителен.

В 55-ата минута Ериксен центрира опасно от фал, а Бийол засече с глава и за малко да си вкара автогол, като все пак топката излезе в корнер. Натрупаха се общо три центрирания в рамките на около минута в наказателото поле на Словения, но до удар от играч на Дания така и не се стигна.

В 65-ата минута дойде остро подаване отляво по нападението на Дания, което търсеше Хойлунд в наказателното поле. Нападателят успя да играе с топката, но Облак се хвърли самопожертвователно и покри пътя към вратата, за да се отличи с хубаво спасяване.

Секунди след това Черин бе намерен с чудесно центриране от Шпорарв и стреля с глава току пред вратарското поле, но ударът му мина малко покрай вратата.

В 76-ата минута Шешко стреля извън наказателното поле, а мощният му удар се отклони в страничния стълб. Късмет за Дания, но секунди по-късно късметът бе за Словения.

77' - 1:1! Янжа намери отклонена след центриране от ъглов удар топка и стреля извън наказателното поле. Топката се отклони в противников бранител и заблуди Шмайхел, за да влезе в мрежата му.

В 81-вата минута Шпорар бе изведен отдясно по нападението, пребори се за добра позиция и от малък ъгъл потърси близкия ъгъл, но не сполучи от трудната позиция. Все пак Шмайхел отклони леко и последва нов корнер.

Състави

Словения: Облак, Карничник, Бийол, Дркушич, Янша, Черин, Елшник, Стоянович, Млакар, Шпорар, Шешко

Дания: Шмайхел, Андерсен, Вестегор, Кристенсен, Кристиансен, Бах, Винд, Хойберг, Хюлманд, Ериксен, Хойлунд

Преди Словения срещу Дания

Освен че Дания е големият фаворит, "червения динамит" бързо може да се озове напред в резултата, тъй като в цели 11 от последните си 14 срещи е вкарвал първия гол в мача).

Трябва да отбележим, че Словения има само една загуба в последните си 12 мача. Тя е именно срещу Дания, след като двата тима бяха в една група и в квалификациите (в другия мач завършиха 1:1 в Словения). Дни преди старта на Евро 2024 обаче Словения завърши наравно 1:1 с България в приятелски мач.

Любопитното е, че Дания също има само една загуба в последните си 12 мача - изненадващо поражение с 0:2 от Северна Ирландия в последния кръг от квалификациите. Към нея прибавяме и две равенства, като останалите девет срещи са спечелени.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички