Франция изкова кървава победа, но бе далеч от очакваното ниво в първия мач на Европейското по футбол 2024 (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)


Франция изкова кървава победа, но бе далеч от очакваното ниво в първия мач на Европейското по футбол 2024 (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)
Снимка: GettyImages

5799 0

Франция се пребори за ценни три точки при старта на участието си на Европейско първенство по футбол 2024. Австрия имаше нещастието да загуби след автогол на Максимилиан Вьобер в 38-ата минута (0:1).

Възпитаниците на Ралф Рангник се представиха достойно и през първата част имаха сериозен период на осъществен натиск, но головите положения липсваха. Така първият точен удар дойде едва след изтичането на редовното време.

“Виновник” за победния автогол беше Килиан Мбапе, който центрира остро и наказа австриеца с нещастието да прати неспасяемо топката в собствената си врата. Това беше първата среща от международен турнир, в който новото попълнение на Реал Мадрид извежда родината си с капитанската лента.

Той обаче не успя да завърши битката с Австрия, защото разби носа си при опит да вкара. Още в началото на второто полувреме кръв проля и Антоан Гризман, а двама пострадали имаше и от "момчетата" в заключителните минути. 

С включването на Оливие Жиру в последната минута - французинът се превърна в най-възрастния играч в историята на "петлите". Със своите 37 години и 261 дни нападателят задмина Стив Манданда. Н'голо Нканте направи силно завръщане в националния отбор и се превърна в едва втория "петел", който се подвизава, а играе извън Европа (Ал Итихад) след Жиняк. 

Останалите два отбора в група D са Нидерландия и Полша, които в неделя завършиха 2:1 в полза на "петлите". Във втория кръг Франция играе с "лалетата" на 21 юни. 

Първо полувреме

Осем минути отне на "петлите" да създадат първата чиста ситуация пред Килиан Мбапе. Топката стигна до крилото отляво и той натрупа до наказателното поле. Новото попълнение на Реал Мадрид напредна и стреля в близкия ъгъл на Пентц, но вторият отрази. 

В първия четвърт час бяха извършени две нарушения срещу Гризман пред наказателното поле и още едно, след което дойде и първият картон в мача - жълт за Вьобер. 

Вижте ГАЛЕРИЯ от Австрия - Франция!

Следващият период до изминаването на първия половин час бе за "момчетата", които с дълбока преса погледнаха към вратата на Менян. Опасните положения липсаха, но Франция все по-рядко създаваше положения. 

В 35-ата минута разбъркване прати топката в краката на Баумгартнер, но Менян със сетни усилия успя да спаси много опасния опит.  

ГОЛ! 180 секунди по-късно Мбапе размина Муене и оправи остро центриране. То постави топката на главата на Вьобер, който неспасяемо я заби в собствената си врата - 0:1!

Второ полувреме

Срещата продължи по възможно най-неприятния начин за Гризман, който при единоборство бе пратен в рекламните пана и от челото му потече кръв. 

Гризман понесе тежък удар

В 55-ата минута се стигна до фрапантен пропуск на Килиан Мбапе. Капитанът на "петлите" остана очи в очи с Пентц, но последвалият удар дори не намери очертанията на вратата. 

След час игра многобройната публика на Австрия избухна с претенции за дузпа. В наказателното поле на Менян се строполи Забицер след потенциално нарушение от Салиба или Упамекано. Ситуацията обаче беше подмината от Мансано, а ВАР не се намеси. 

Заключителните минути на срещата доведоха до много опасно положение, при което Менян се хърли да посреща топката. Тогава той се сблъска с Баумгартнер, а за щастие и двамата успяха да продължат с последните 10 минути от редовното време. 

Последните пет минути бяха тежки и за Килиан Мбапе, който в опит да засече топката с глава пострада тежко. Главата му срещна рамото на Дансо и кръвта потече от носа му. 

Стартови състави

Австрия: 13. Патрик Пентц – 5. Щефан Пош, 4. Кевин Дансо, 2. Максимилиан Вьобер, 16. Филип Муене – 9. Марсел Забицер (К), 6. Николас Зейвалд – 20. Конрад Лаймер, 19. Кристоф Баумгартнер, 10. Флориан Грилич - 11. Михаел Грегорич;

Франция: 16. Майк Менян – 5. Жул Кунде, 17. Уилиям Салиба, 4. Дайо Упамекано, 22. Тео Ернандес – 13. Н‘Голо Канте, 14. Адриен Рабио – 11. Усман Дембеле, 7. Антоан Гризман, 15. Маркюз Тюрам – 10. Килиан Мбапе (К)

Преди мача

Битката ще се проведе на "Меркур Шпил-Арена" в Дюселдорф и ще бъде първа между селекциите от 2022 г. насам. Тогава за последно те спореха в Лига на нациите и "петлите" спечелиха домакинството си с 2:0. Преди това срещата във Виена бе завършила 1:1. 

И двата отбора се класираха впечатляващо - Австрия завърши групите на точка зад победителя Белгия, докато французите загубиха само 2 пункта от всички двубо.

Франция има добър рекорд срещу Австрия със спечелени 13 от 25-те мача, изиграни между двата отбора. Съперникът има девет победи на сметката си и днес ще се бори поне за точка, ако иска да има шансове да продължи в компанията на Полша и Холандия в група D.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички