Германия "полетя" и унизи безлична Шотландия на старта на Европейското по футбол (ВИДЕО)


Германия "полетя" и унизи безлична Шотландия на старта на Европейското по футбол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5277 0

Германия започна ударно на Европейското първенство по футбол! Домакините победиха категорично с 5:1 отбора на Швейцария, като тотално обезличи "гайдарите". Попаденията за Бундестима отбелязаха Флориан Виртц в 10-ата минута, Джамал Мусиала в 19-ата, Кай Хаверц в 45+1' от дузпа. През второто полувреме резервите Фюлкруг в 68-ата минута и Емре Джан в добавеното време, както и автогол на Рюдигер оформиха крайния резултат.

Шотландия изигра много безличен мач, който завърши и с човек по-малко, като в края на полувремето бе изгонен Райън Портиърс заради брутален фал срещу Илкай Гюндоган. Това е най-изразителната победа на старт на европейски шампионат, като предходната бе на Италия с 3:0 срещу Турция.

Германия показа безмилостна игра, която със сигурност ще увеличи надеждите на феновете към представянето на отбора. Част от младите звезди показаха, че могат да водят отбора, като Флориан Виртц става най-младият германски голмайстор на Европейското първенство, счупвайки рекорда на Кай Хаверц. Той е на 21 години и 42 дни. Любопитното е, че и втория гол за Германия в двубоя подобри рекорда на Хаверц. Той бе дело на Мусиала, който е на 21 години и 109 дни.

Завърналият се Тони Кроос показа отлично ниво за пореден път. Звездата на Реал Мадрид изпълни 99% от подаванията си срещу Шотландия (101/102).  Най-високият рекорден процент на завършване (от 1980 г.) от всеки играч, който се опитва да направи 100+ подавания в игра на Европейско.

В следващия кръг от група А Германия ще играе с Унгария, а Шотландия ще търси първи успех в надпреварата в двубой срещу Швейцария.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

След кратка, но пищна откриваща церемония дългоочакваният старт на двубоя бе даден. Още преди да измине и минута игра Германия организира много опасна атака. Флориан Вирц стреля след извеждащо подаване на Антонио Рюдигер, но Ангъс Гън спаси. Освен това бе вдигнат и флагът за засада.

Очаквано Бундестима започна с натиск, но това не промени плана на Шотландия, както и техните фенове, които са изключително гръмогласни на стадиона в Мюнхен. Това се задържа обаче едва 10 минути, когато Флориан Виртц вкара първия гол на това Европейско първенство.

Тони Кроос пусна страхотен пас към Джошуа Кимих отдясно. Той преодоля Андрю Робъртстън и намери Флориан Виртц на границата на наказателното поле. Звездата на Байер Леверкузен нанесе силен удар, като Ангъс Гън опита да спаси, но не се намеси по най-добрия възможен начин.

Германия категорично бе по-добрият отбор на терена, като привидно играеше с четирима отпред, включвайки Гюндоган. По този начин поставяха петимата защитници на Шотландия към ширината на наказателното поле, оставяйки Кимих и Мителщет с много място по фланговете.

Така, в 19-ата минута се стигна до второ попадение.  Илкай Гюндоган се справи с противниковата защита и изведе Кай Хаверц на дясното крило. Той задържа и върна към Джамал Мусиала. Той си освободи място и с удар от около 10 метра вкара за 2:0.

Вторият гол тотално отчая шотландците. В 24-ата минута Мусиала получи топката на границата на наказателното поле и тръгна навътре. Той бе фаулиран от Райън Кристи и съдията Клеман Тюрпен отсъди дузпа за Германия, ВАР обаче показа, че нарушението е  извън границата на наказателното поле. Зад топката застана Кай Хаверц, но не успя да се разпише.

Германия малко понамали оборотите и положенията не бяха толкова опасни. 4 минути преди края на редовното време на първата част се стигна до ужасяващ фал. Ангъс Гън спаси удар с глава на Гюндоган, след което Хавертц не успя да направи добавка. Играчът на "гайдарите" Портиъс влезе брутално в краката на Гюндоган, който остана да лежи на тревата. ВАР отново помогна на съдията Тюрпен, който не само отсъди дузпа, но и показа директен червен картон на защитника на Шотландия. От бялата точка Кай Хавертц, който хладнокръвно вкара за 3:0.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

И през втората част събитията на терена не се промениха, като германците бяха по-активните. В 58' Тони Кроос центрира в наказателното поле. Там Виртц стреля, но топката удари напречната греда и излезе в аут.

В игра за Германя влязоха Никлас Фюлкруг и Лерой Сане, като почти веднага комбинираха при контраатака, но ударът на крилото бе много слаб и Гън спаси.

Фюлкруг бързо навлезе в двубоя, като се разписа в 68-ата минута. Нападателят на Борусия Дортмунд получи топката от Илкай Гюндоган в наказателното поле и с мощен удар прати топката неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата на "гайдарите" за 4:0.

Малко след 70' Томас Мюлер влезе. Това бе неговото 130-о участие, което го изравнява с Лукас Подолски за третия с най-много мачове за Германия. Само Лотар Матеус (150) и Мирослав Клозе (137) имат повече.

В 87' Шотландия изпълни пряк свободен удар. Скот Маккена отигра с глава, а  топката рикошира в Антонио Рюдигер, който имаше лошия късмет да си вкара автогол.  Това обаче, не бе всичко и Германия вкара пети го в третата минута от добавеното време. Топката стигна до Емре Джан след пас на Томас Мюлер. Той не се поколеба и с точен удар прати топката в долния лъв ъгъл.

СЪСТАВИ

Германия: Нойер, Кимих, Рюдигер, Та, Мителщет, Андрих, Кроос, Виртц, Гюндоган, Мусиала, Хаверц

Шотландия: Гън, Ралстън, Робъртсън, Мактоминей, МакГин, МакГрегър, Адамс, Кристи, Хендри, Портис

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Германия ще иска да направи солиден старт на Евро 2024

Германия няма загуба в четири поредни контроли (едно равенство). В това число влизат победи над Франция (2:0) и над Нидерландия (2:1), играни през месец март. В дните преди Европейското Бундестима приключи при 0:0 с Украйна и надделя с 2:1 над Гърция.

Въпреки това домакините не получават достатъчно подкрепа, като се смята, че отборът е далеч от най-добрите си времена. Именно и заради това успех в първия двубой е задължителен, за да се свали поне малко напрежението, което има върху тях.

Шотландия също показа добра форма преди шампионата, макар и срещу не толкова силни отбори. Успя да победи с 2:0 Гибралтар и завърши при 2:2 срещу Финландия.

През този век двата отбора са се срещали само четири пъти - в два квалификационни цикъла (за Евро 2004 и за Евро 2016). Германия няма нито една загуба в тези мачове - три победи и едно равенство.

В последния момент преди първенството от състава на Германия отпадна младият халф на Байерн Александър Павлович, заменен от полузащитника на Борусия (Дортмунд) Емре Джан. Големи надежди се възлагат на Джамал Мусиала и Флориан Виртц, водени от опитните Тони Кроос, Гюндоган, Нойер и Кимих. Шотландия пък ще разчита много на голмайстора си от квалификациите Скот Мактоминей, както и на Андрю Робъртсън от Ливърпул.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички