Харакири, "най-зрелищният мач №2" и една мечта: 3 ТОП мача на Европейското първенство по футбол - ДНЕС


Харакири, "най-зрелищният мач №2" и една мечта: 3 ТОП мача на Европейското първенство по футбол - ДНЕС
Снимка: Getty Images

2727 0

Време е кръг номер 2 от груповата фаза на Европейското първенство по футбол 2024 да започне в група E и да се изиграе в група D. Днес (21.06) е и един от най-вълнуващите сблъсъци от групите на Евро 2024, който ще противопостави Нидерландия - Франция. Какво точно ни предстои?

Словакия срещу Украйна

Словакия срещу Украйна на Евро 2024

Украйна шокиращо загуби с класическото 0:3 от северната ни съседка Румъния и така остава последна в група E. Сега ѝ предстои дуел срещу Словакия, която поднесе най-голямата сензация до момента, като победи Белгия с минималното 1:0. Дори и равенство на 99% ще гарантира на словаците мечтано класиране за елиминациите - предвид регламента, при който и четири от общо шестте страни, завършили на 3-то място в групата си, ще продължат напред.

Украйна затвърди неубедителната си форма, като има само една победа в последните си четири двубоя - с 4:0 над Молдова. От другата страна Словакия лети - спечели всеки от последните си три мача с обща голова разлика внушителното 9:0.

За последно Словакия и Украйна се срещнаха през2018 година в Лигата на нациите, като тогава украинците спечелиха у дома с 1:0, но после загубиха като гости с 1:4. През този век двете страни са се срещали осем пъти - Словакия има две победи, Украйна три, а други три срещи са приключили при равен резултат. Само три от всичките им срещи са приключили с над 2,5 попадения (но пет са излъчвали гол/гол).

Потенциален стартов състав на Словакия: Дубравка, Пекарик, Вавро, Шкриниар, Ханцко, Куцка, Лоботка, Дуда, Шранц, Хараслин, Боженик.

Потенциален стартов състав на Украйна: Лунин, Зинченко, Матвиенко, Забарний, Коноплия, Шапаренко, Степаненко, Мудрик, Судаков, Циганков, Довбюк.

Къде да гледаме двубоя Словакия - Украйна от Евро 2024?

Полша срещу Австрия

Полша срещу Австрия на Евро 2024

Вторият мач за деня - от 19:00 часа българско време, противопоставя Полша срещу Австрия. И двата отбора загубиха на старта срещу големите фаворити в групата - съответно Нидерландия и Франция. Евентуално ново поражение на някой от двата тима почти със сигурност ще сложи край на надеждите му за продължаване към елиминациите. Равенство пък е силно вероятно да се окаже самоубийствено за двата отбора предвид тежките им съперници в последния кръг.

С драматичната загуба от "лалетата" Полша прекъсна впечатляващата си серия от осем мача без поражение (от които цели шест победи - ако броим и тази с дузпи над Уелс, с която се класира за Евро 2024). Все пак поляците ще бъдат подсилени от голямата си звезда Роберт Левандовски за втория мач. Австрия също бе в мощна серия преди дуела с Франция - цели шест победи и едно равенство, като сред тях успехи като 2:0 над Германия, 6:1 над Турция, 2:1 над Сърбия и реми 1:1 с Швейцария.

Полша и Австрия са играли пет пъти през този век, като любопитното е, че нямат нито една приятелска среща помежду си (винаги квалификации за европейско или за световно). Австрия ще търси първи успех, след като до момента има три загуби и две равенства. Никой от последните им три двубоя не излъчва над 2,5 попадения.

Потенциален стартов състав на Полша: Шчесни, Кивиор, Давидович, Беднарек, Пьотровски, Желински, Слиш, Залевски, Франковски, Свидерски, Левандовски.

Потенциален стартов състав на Австрия: Пенц, Пош, Дансо, Вьобер, Мвене, Лаймер, Зайвалд, Вимер, Сабитцер, Баумгартнер, Грегорич.

Къде да гледаме двубоя Полша - Австрия от Евро 2024?

Нидерландия срещу Франция

Нидерландия срещу Франция на Евро 2024

Титаничният сблъсък на група D - един от най-зрелищните на тази фаза (според мнозина и най-зрелищният след Испания - Италия): Нидерландия срещу Франция. И двата отбора спечелиха с гол разлика и неособено лесно първите си два мача - срещу съответно Полша (2:1) и Австрия (1:0). Все пак взеха своето и са близо до елиминациите, но големият въпрос е кой ще излезе като първи и кой като втори.

Само два отбора не са губили от Нидерландия при последните 12 сблъсъка на "лалетата" - това са Германия (2:1) и именно Франция, след като "петлите" бяха с тях в една квалификационна група за Евро 2024 и ги победиха и в двете срещи (4:0 удома и 2:0 като гост). Любопитното е, че само Германия е побеждавала и Франция след финала на Мондиал 2022 - но на два пъти в приятелски мачове.

Къде да гледаме двубоя Нидерландия - Франция от Евро 2024?

През този век тези опоненти са се срещали цели 11 пъти. като Франция има сериозно преимущество, печелейки 7 от срещите - 3 са за Нидерландия, а само един е приключил наравно.

До последно Килиан Мбапе ще бъде под въпрос.

Потенциален стартов състав на Нидерландия: Вербруген, Дъмфрис, Де Врай, Ван Дайк, Аке, Райндерс, Схаутен, Веерман, Симонс, Гакпо, Депай.

Потенциален стартов състав на Франция: Майнян, Кунде, Салиба, Упамекано, Ернандес, Канте, Рабио, Гризман, Дембеле, Тюрам, Жиру.

Ще можете да следите тези три срещи + всички останали от Евро 2024 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички