Хърватия и Албания спретнаха най-драматичния двубой на Европейското по футбол 2024 (ВИДЕО)


Хърватия и Албания спретнаха най-драматичния двубой на Европейското по футбол 2024 (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

4211 0

Хърватия и Албания записаха паметен първи двубой помежду си - в груповата фаза на Европейското първенство по футбол 2024. Балканските селекции не успяха да се победят във вторник, но дълго време ще се говори за развоя на срещата (2:2).

Албания с изключителен завършек

“Орлите” във втори пореден двубой тръгнаха убедително - този път чрез гол на Казим Лачи още в 11-ата минута. Още по-приказен беше стартът срещу Италия, но сагата сега завърши спиращо дъха… в полза на албанците. Хърватите успяха да обърнат до 2:1 чрез рожденика Андрей Крамарич (74’) и Клаус Гясула, който имаше нещастието да си забие автогол 120 секунди по-късно.

Любопитен факт е, че “грешникът” за албанците се появи в игра секунди преди първия гол на съперника, а на терена замени голмайстора сред съотборниците си Казим Лачи. 34-годишният халф на Дармщад се превърна в първата резерва с автогол на Европейско. Накрая именно Казим Лачи изравни срещу Хърватия в последната минута от добавените шест.

Андрей Крамарич пък се превърна в едва третия рожденик, който вкарва навръх личния си празник след Жан-Франсоа Домерг (1984) и Уесли Снайдер (2008). Сега пред селекциите предстои спор с Италия за Хърватия и такъв с Испания за албанците. Това се превърна в първия футболен двубой между Хърватия и Албания.

Развой на Хърватия - Албания

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Албанците започнаха много по-добре мача, като взеха инициативата рано-рано. Логичното обаче се случи чак в 11-ата минута. Хърватската отбрана бе пробита с центриране на Ясим Аслани към Казани Лачи, който надскочи всички в накзателното поле на "ватрените" и се разписа с глава за 1:0.

 

Последва нов шанс за гол за албанците в 15-ата минута, но този път Ливакович внимава и отрази силен удар в близкия си ъгъл. Хърватия организираше своите атаки по крилата, но не създаваше проблеми за Стракоша. В 31-ата минута Модрич сгреши с подаване и се стигна до контраатака на албанците, в която Аслани бе изведен сам срещу Ливакович, но не успя да го преодолее.

В заключителните минути на първите 45 минути не се случи нищо по-интересно пред двете врати. Хърватия се опитваше всячески да пробие отбраната на своя опонент, но без успех. В добавеното време се стигна до нов шанс за Албания, но удар с глава на Манай бе спасен за пореден път от Ливакович.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Първите пет минути след почивката донесоха куп проблеми за "орлите". Възпитаниците на Златко Далич създадоха цели 7 голови положения за краткото време. На няколко пъти само Стакоша спаси съотборниците си с отлични спасявания. 

Албания с важен гол

ГОЛ! Настъплението на хърватите даде резултат едва в 74-ата минута, когато Крамарич остана в редовна позиция при пас от Будимир. Първият не срещна проблеми и наказа Стракоша за първия си гол йа Европейско - 1:1!

ГОЛ! След само 120 секунди възпитаниците на Далич вече имаха преднина след пълен обрат в Хамбург. Той стана реалност след автогола на Гясула. Албанският халф имаше нещастието да се появи току преди първия гол на "ветрените" - 2:1! 

ГОЛ! Албания успя да изравни чрез "грешника" Гясула в последните секунди от 6-минутното добавено време след нова грешка на хърватската отбрана - 2:2!

СЪСТАВИ

Албания: Стракоша, Митай, Айети, Джимсити, Хисаж, Лачи, Рамадани, Аслани, Байрами, Манай, Аслани;

Хърватия: Ливакович, Юранович, Шутало, Гвардиол, Перишич, Модрич, Брозович, Ковачич, Майер, Петкович, Крамарич;

Преди мача Хърватия - Албания на Евро 2024

И двата тима стартираха кампаниите си на турнира с поражения. Хърватите бяха сломени от Испания с 0:3 и не впечалтиха по никакъв начин с играта си. Албания пък загуби с 1:2 от Италия, като успя да вкара най-бързия гол на европейски финали, но след това допусна обрат и трябваше да се примири със загубата.

Мнозина очакват Хърватия да се втурне в предни позиции рано-рано и да си гарантира трите точки. Албанците пък също не са готови да се дадат току-така на третие в света от Мондиал 2022. Ситуацията в групата е следната: Испания и Италия са първи с по 3 пункта, докато Албания и Хърватия са съответно трети и четвърти.

Интересното е, че това ще бъде първи мач на професионалната сцена между хървати и албанци. Любопитен факт за Албания е, че те са спечелили само един от последните си десет мача, когато се изправиха срещу противник за първи път.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички