Испания се заяви като фаворит на Европейското с класически бой над Хърватия (ВИДЕО)


Испания се заяви като фаворит на Европейското с класически бой над Хърватия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3506 0

Испанският национален отбор победи разгромно Хърватия в първия мач за двата тима на Европейското първенство по футбол 2024. "Ла Фурия" се наложи с 3:0 над "шахматистите" с попадения на Мората, Руис и Карвахал, и трите реализирани през първото полувреме.

Капитанът на испанците откри в в 29-ата минута, а 3 минути по-късно Фабиан Руис удвои след асистенция на Педри. В добавеното време на първата част Дани Карвахал оформи класиката, а асистенцията бе на Ламин Ямал, който днес стана най-младият футболист, играл на европейски първенства.

Рекорд за Ламин Ямал, контузия за Алваро Мората

В 78' бе дадена дузпа в полза на хърватите заради нарушение на Родри срещу Бруно Петкович, а 11-метровият удар бе потвърден след ВАР. Потърпевшият реализира от втори опит след спасяване на Симон, но минути по-късно голът бе отменен заради навлизане на Иван Перишич в наказателното поле при изпълнението.

Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Испания започна с опит за преса срещу добре позиционирания съперник и стигна до няколко пробива отдясно. В 7' Алваро Мората отправи изстрел по земя, но право в ръцете на Ливакович. Това бе първият точен удар в двубоя. 

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

В 23' хърватите стигнаха до опасност пред наказателното поле на Испания и Анте Будимир отправи изстрел с глава, който обаче мина встрани от вратата. 

В 29-ата минута Испания откри резултата след грешка на хърватското нападение. Фабиан Руис намери Мората в наказателното поле и той матира Ливакович за 1:0 на "Олимпиащадион".

Много бързо "Ла Фурия" удвои преднината си, след като Фабиан Руис навлезе в наказателното поле, преодоля двама от Хърватия - Модрич и Брозович и мушна топката между краката на Сутило, за да я прати в мрежата на "шахматистите" - 2:0. Това се случи 3 минути след попадението на Мората, асистенцията бе на Педри. 

Само секунди по-късно в ответна атака Хърватия едва не стигна до намаляване на пасива си, но ударът на Майер отиде в аут. В 41' Хърватия бе близо до намаляване на пасива си, когато Гвардиол засече центриране отдясно, от много близка позиция, но ударът му отиде в аут. Две минути по-късно изстрел на Крамарич също излезе в аут.

До края на полувремето хърватите натискаха, но не успяха да стигнат до гол. Вместо това "Ла Фурия" вкара трети в 45+2'. След късо разиграване на корнер топката стигна до Ламин Ямал и той центрира в наказателното поле, а Дани Карвахал с десен крак я отклони в хърватската врата - 3:0.  

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Силни минути за Испания - в 52' Ламин Ямал отправи опасен удар, а Ливакович спря топката с ръка. Две минути по-късно младокът отново центрира коварно, а Мората едва не вкара с бедро. В следващата минута Хърватия стигна до положение - първо Кукурея изби топката почти от голлинията, а след това Симон отрази удар на Будимир.

Луис де ла Фуенте направи двойна смяна в 67' - мястото на Алваро Мората зае Микел Оярсабал, а вместо Нико Уилямс в игра се появи Мигел Мерино. Преди това и Златко Далич направи двойна смяна - извади Ковачич и Moдрич, а пусна на терена Сучич и Пашалич. 

Луис де ла Фуенте направи двойна смяна в 67' - мястото на Алваро Мората зае Микел Оярсабал, а вместо Нико Уилямс в игра се появи Мигел Мерино. Преди това и Златко Далич направи двойна смяна - извади Ковачич и Moдрич, а пусна на терена Сучич и Пашалич. 

Постепенно играта навлезе в по-спокойно темпо, но в 76' Перишич пробва да изненада Симон, но испанският страж внимаваше и улови. Две минути по-късно се стигна до решение за дузпа в полза на Хърватия заради нарушение на Родри срещу Бруно Петкович като последен в защита.

Потърпевшият изпълни, Унай Симон спаси, но после Перишич центрира към Петкович и той все пак реализира за 3:1. Минути след това обаче бе взето решение за отмяна на гола заради навлизане на Перишич в наказателното поле при удара и класиката на Испания се запази. 

Съставите

Испания: Симон, Кукурея, Карвахал, Льо Норман, Фернандес, Руис, Родри, Педри, Уилямс, Ямал, Мората

Хърватия: Ливакович, Станишич, Гвардиол, Понграчич, Сутало, Модрич, Ковачич, Брозович, Майер, Крамарич, Будимир

ПРЕДИ МАЧА

"Ла Фурия" се цели в четвъртата си европейска титла тук, в Германия. Тимът се подготви за форума с победи срещу Андора и Северна Ирландия, а този съперник те победиха с дузпи в миналогодишния финал на Лига на нациите.

Диригентът в хърватската полузащита - Лука Модрич, се готви за своето пето европейско, а и това поколение на "шахматистите" предлага куп талантливи играчи.

На Евро 2020 тези два тима изнесоха един от най-ярките мачове - Испания победи с 5:3 в осминафиналите, а феновете тръпнат какво ще ни предложат тези тимове днес.

Хървати и испанци са се срещали в официални мачове 6 пъти. Иберийците са спечелили 4 от тях, хърватите - 2. На европейско първенство са играли 3 пъти - победа за Испания през 2012 г., успех за Хърватия през 2016-а и още една победа за "Ла Фурия" на Евро 2020.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички