Изключителна драма, атракция и изхвърлен домакин: Испания продължава да мечтае на Европейското първенство по футбол (ВИДЕО)


Изключителна драма, атракция и изхвърлен домакин: Испания продължава да мечтае на Европейското първенство по футбол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

8311 0

Испания е първият полуфиналист на Европейското първенство по футбол! Възпитаниците на Луис де ла Фуенте надвиха с 2:1 домакина Германия в Щутгарт. В герои за тима на иберийците се превърнаха двете  "златни резерви" - Дани Олмо и Мигел Мерино.

Дани Олмо бе герой за Испания срещу Германия

Първото попадение в четвъртфинала падна в 52-ата минута. Ламин Ямал бе изведен по страхотен начин на фланга, проби в наказателното поле на Германия и намери свободния Дани Олмо, който с техничен удар по земя реализира. Младокът на Барселона се превръща в първия тийнейджър, който прави три асистенции на голям футболен форум.

Испанците бяха шокирани в 89-ата минута. Топката бе центрирана към Джамал Мусиала, а той с глава я свали за резервата Флориан Виртц. Напдателят на Байер Леверкузен съумя да я вкара от близка дистанция с малко помощ от гредата.

Пълният шок за Германия обаче дойде в края на продълженията. Дани Олмо центрира топката в наказателното поле, където другата "златна резерва" Мигел Мерино надскочи всички и отбеляза с глава, за да донесе победата на своите.

С победата Испания слага край на истинска "черна серия". До този момент иберийците нямаха победа над домакин в елиминационната фаза на голям турнир. "Ла Фурия" е допускала загуби от Италия (1934), Бразилия (1950), Италия (1980), Франция (1984), Германия (1988), Англия (1996), Република Корея (2002), Португалия (2004) и Русия (2018).

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Както вече стана ясно - Испания продължава напред към полуфиналната фаза, а там ще срещне победителя от двойката Франция - Португалия. Вторият четвъртфинал започва по-късно днес (5 юли) от 22:00 часа (българско време). Вие ще може да проследите сблъсъка от Евро 2024 НА ЖИВО със SPORTLIVE.BG!

Уникалният развой на Испания - Германия

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още във втората минута Педри имаше възможност да отправи удар към вратата на Мануел Нойер, с който стражът на Германия лесно се справи. Може да се каже, че следващите минути бяха кошмарни за испанците. В осмата минута Луис де ла Фуенте трябваше да извърши смяна, тъй като Педри се контузи. На неговото място се появи офанзивният полузащитник - Дани Олмо. В 14-ата минута Ламин Ямал стреля опасно от свободен удар, но неточно.

В 21-ата минута се стигна до отличен шанс за Германия. Джамал Мусиала центрира от фланга в наказателното поле, където Кай Хаверц се извиси над всички, но не стреля силно с глава - без проблеми за Унай Симон при спасяването. Последваха минути на доминация на Бундестима. Той създаде няколко положения след центрирания от фалове, но до опасност не се стигна.

След точно половин час игра се откри шанс пред Дани Олмо, но и неговият удар не затрудни Мануел Нойер. В 34' пък Кай Хаверц имаше нов шанс за гол, но отново бе разочарован от Унай Симон. До почивката не се случи нищо по-сериозно пред нито една от двете врати, като страстите на игрището се поуспокоиха. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още в самото начало на втората част Алваро Мората изпусна страхотен шанс сам срещу Нойер, като стреля над неговата врата. В 52-ата минута обаче нямаше кой да спаси германския страж. Ламин Ямал проби по фланга и намери свободния Дани Олмо, който с много техничен удар по земя откри резултата. В минутите след гола Германия вдигна оборотите, като Флориан Вирц бе много близо до гола, но не съумя да реализира след добре организирана атака.

 

В 70-ата минута се стигна до перфектния шанс за Германия. Бундестима организира чудесно нападание, което завърши с удар на резервата Андрих, но Унай Симон се бе позиционирал добре и съумя да спаси. Само минута по-късно Кай Хаверц също можеше да вкара, но ударът му бе блокиран от Дани Карвахал.

Германия отново не успя да вкара след чудесен шанс. Резервата Никлас Фюлкруг нацели страничния стълб, връхлитайки в малкото наказателно поле след отличен пас на Флориан Вирц. В 82-ата минута Унай Симон не разчете ситуация и сбърка - първи до топката стигна Кай Хаверц, който се опита да прехвърли испанския страж, но ударът му бе много силен и мина над напречната греда. След купищата атаки логичното се случи. Германия успя да изравни след центриране в наказателното поле. Там над всички се извиси Джошуа Кимих и свали за Флориан Вирц, който забоде топката във вратата на Унай Симон за 1:1.

 

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

През първото продължение не се случи нищо по-сериозно пред двете врати. Двата тима се защитаваха умело и не поемаха рискове. Все пак, в 105-ата минута Флориан Вирц имаше шанса да вкара втори гол, но неговият удар от границата на наказателното поле мина покрай страничния стълб.

Драмата продължи още с началото на вторите 15 минути. Германия имаше претенции за дузпа, след като удар на Джамал Мусиала се озова в ръката на Марк Кукурея, но Антъни Тейлър не трепна и не отсъди удар от 11 метра. В 109-ата минута Бундестима организира опасна контраатака, която завърши с неточен удар на Фюлкруг.

В 117-ата минута удар с глава на Никлас Фюлкруг бе спасен по геройски начин от Унай Симон. Испанският вратар се разтегна максимално, за да опази мрежата си от второ попадение в мача. 

Само минута по-късно Германия бе на колене. Дани Олмо получи вляво и достави страхотно към Микел Мерино. Антонио Рюдигер действа доста лошо при покриването на резервата на Испания, който нанесе страхотен изстрел - 2:1.

СЪСТАВИ

Испания: Симон, Карвахал, Ле Норман, Мората, Руис, Лапорт, Родри, Уилямс, Ямал. Педри, Кукурея

Германия: Нойер, Рюдигер, Раум, Та, Кимих, Хаверц, Кроос, Мусиала, Сане, Гюндоган, Джан

Очаквайте стартовите състави около 18:00 часа!

Преди мача на Евро 2024

Двете най-успешни нации в историята на европейските първенства на се сблъскват една срещу друга на четвъртфиналите, като Испания се изправя срещу домакина Германия в елиминационните фази на голям турнир за първи път от полуфиналите на Световното първенство през 2010 година в Южна Африка.

Испания се наслади на скорошната си история с Германия, като не само спечели този полуфинал с минималното 1:0, но и ги разби с 6:0 в последния мач от Лигата на нациите на УЕФА през сезон 2020/21, за да се класира за финалите.

От 1988 година насам Испания не е била побеждавана от Германия на голям турнир (три победи, три равенства). "Ла Роха" се насочва към този хитов сблъсък като лек фаворит. Хората на Луис де ла Фуенте са единственият отбор, спечелил всичките си четири мача. Успехът с 4:1 срещу Грузия в осминафиналите показа силата им.

Полузащитникът Фабиан Руис отбеляза в три от последните си четири мача за Испания, а тя спечели и трите с разлика от 3+ гола. Ако Германия ще бележи рано, то човекът за Маншафта ще бъде Джамал Мусиала, който отбеляза в първите 25 минути в два от трите си мача на еврофиналите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички